ארנפלד סוכנות לביטוח

תכנון פרישה – איך עושים את זה נכון

כאשר אדם פורש מעבודתו נוצר שינוי מהותי באורח החיים ובסדר היום שלו, ולכן ישנה חשיבות רבה בתכנון הפרישה מבעוד מועד וגם לקחת בחשבון מראש כמה כסף יהיה זמין לרשות העובד ולשקול את האופן בו העובד יממש את זכאותו לכספים השונים שהצטברו במהלך שנות עבודתו.

 

מדוע יש להיערך מראש?

ובכן כדי להגיע לפרישה בראש שקט יש לבדוק את מקורות הכספים השונים כמו פנסיה, ביטוח לאומי, פיצויי פרישה וכדומה, ולבדוק את האפשרויות הקיימות בהשקעת הכספים הללו או פריסה שונה של קבלת הפיצויים בצורת משיכה של כל הסכום שהצטבר או חלוקתו לקצבה חודשית. חשוב ביותר גם לבדוק את הדרך בה ימשכו הכספים זאת על מנת להימנע מתשלום מס גבוה במקרים בהם ניתן לשלם מס בעל ערך נמוך יותר. בחלק הבא נפרט את הגורמים השונים שיש לקח בחשבון, בירור סכומים ויתרות המגיעות לפורש ולקבל החלטות בנוגע להם בטרם תגיע למועד הפרישה, ואופציות שונות דרכן ניתן להוריד מערך המס עבור הכספים.

 

פיצויי הפרישה

פיצויים אלו מתבססים על השכר האחרון לפני הפרישה אותו קיבל העובד, חישוב גודל הסכום מבוצע על ידי כפל שנות העבודה בגובה השכר האחרון. אם במשך תקופת העסקה היו הפסקות עבודה, החישוב מותאם למספר חודשי עבודה בשנה אחת ובכך משתנה גובה הסכום בתקופה שכזו. מרכיבי השכר שאינם קבועים, אינם נכללים בחישוב מענק הפרישה למשל מענק חד פעמי או נסיעות. סכום זה מצטבר מידי חודש, כלומר במהלך שנת עבודה יש הפרשה חודשית של חלק מן השכר על מנת שבמשך שנה יצטבר סכום השווה למשכורת חודשית אחת.

בימינו בחלק מהחוזים במקומות העבודה, קיים סעיף אשר תכליתו לאפשר למעסיק לצבור את הפיצויים בהתאם לשכר התואם לכל שנת עבודה ולא ע"פ השכר האחרון, מתוך הנחה שבמשך השנים עלה שכרו של העובד, ובעקבות סעיף זה המעביד אינו חייב להשלים את פיצויי הפרישה גובה הפיצויים שחושבו על בסיס המשכורת האחרונה.

 

מס על פיצויי הפרישה

קיימת תקרת סכום בפיצויי פרישה אשר אינה חייבת במס, כיום עומדת על 12,380 שקלים לשנת עבודה, מעל ערך זה הסכום חייב במס.

ישנם מקרים בהם העובד זכאי גם  למענק פרישה הכולל תשלום עבור אי מתן הודעה מוקדמת, צבירת ימי מחלה שלא מומשו בידי העובד ומקרים נוספים. מענק זה נכלל בחישוב המס יחד עם הפיצויים. ישנם מצבים בהם ניתן לבקש להגדיל את הסכום אשר אינו חייב במס בדרך כלל עבור עובד שהמענק כולו גבוה במעט מתקרת הסכום אשר אינו חייב במס ובהתחשב בעובדה ששכרו החודשי נמוך מערך זה. המס עבור מענק הפרישה נקבע בהתאם למדרגות השכר, אך אם העובד יעדיף לחסוך לפנסיה קיימות הטבות מס שונות בעידוד המדינה לחיסכון שכזה.

 

תשלום מס בשנה בה נתקבלו מענק הפרישה ופיצויי הפרישה

במצב זה בעת סיום העבודה העובד קיבל את כל הסכום, סכום כסף גדול, והוא יאולץ לשלם את מלוא המס על החלק העולה על תקרת הסכום הפטור ממס.  בכדי להוריד את גובה המס ניתן להגיש דוח שנתי, ובכך יכול החישוב להשתנות על פי חישוב מס שנתי וניתן לקבל החזרי מס אשר מהווים סכום כסף מהותי.

בנוסף עבור פרישה במהלך שנת עבודה שאינה שלמה, בחישוב שנתי מדרגת המס המחושבת יכולה להיות נמוכה יותר ובכך גם ניתן לצמצם את גובה המס. יתר על כך קיימת אפשרות דחיית הכרת ההכנסה מהמענק ופיצויי הפרישה על ידי מס הכנסה לשנת המס הבאה בגין פרישה שהתבצעה בשלושת החודשים האחרונים של השנה. לכן חשוב לבדוק אם כדאי לדחות את הכרת ההכנסה הזו והאם יתכן שהעובד זכאי להחזר מס.

 

פריסת מענק הפרישה

ישנה אפשרות לפרוס את הסכום החייב במס למשך מספר שנים, פריסה זו כדאית במקרים רבים. בעת פריסת הסכום, מדרגת המס משתנה לטובתו של הפורש, שכן הסכום יתפרס על מספר שנים וההכנסה פר שנה צפויה לרדת לעומת משיכה חד פעמית של כל הסכום  וגובה המס שיקבע יהיה נמוך יותר בהתאמה. דבר זה מתאפשר הודות להכרה של מס הכנסה בכך שהצבירה של הסכום התבצעה במהלך השנים ולכן הגיוני שניתן יהיה לפדות אותו בחלקים, בפריסה על גבי מספר שנים, עד 6 קדימה ואחורה ממועד הפרישה המתוכנן. כך ניתן לחסוך סכום כסף מכובד בגין הפרשי המיסים הצפויים.

הפריסה מתבססת על מתן אפשרות לפריסה לשנה נוספת בהתניית 4 שנות וותק במקום העבודה, כלומר כל 4 שנות וותק מאפשרות עוד שנת פריסה. בתקופת הפריסה יש להגיש דוחות למס הכנסה ותשלום מקדמה עבור כל הסכום בתחילת הפרישה, כסף שיחזור לפורש בצורת החזרי מס במהלך השנים המדוברות. בפריסה ניתן להעריך את שינויי המס העתידיים הצפויים שכן המס מתעדכן בהתאם למס ההכנסה הרלוונטי בעת משיכת הסכומים ולבדוק האם פריסה שכזו כדאית.

בדרך זו ניתן לחסוך במידה משמעותית במס המשולם אך יש לשקול את תשלום המקדמה ודיווח למס הכנסה בעת תקופת הפריסה, שכן ישנם אנשים המעדיפים שמלוא הסכום ימצא ברשותם ולא להמשיך בהגשת טפסים ודיווחים למס הכנסה, מידי שנה עד תום תקופת הפריסה.

 

רצף פיצויים

צף פיצויים מתאים לפורש אשר אינו מעוניין לצאת משוק העבודה באופן כללי וברצונו למצוא עבודה במשך עד שנה ממועד פרישתו. כלומר השארת הסכום ברצף פיצויים על מנת לאפשר למעסיקם החדש להמשיך ולהפריש כספים לקופה זו. בדרך זו כמובן שאין צורך בתשלום מס שכן לא מתבצעת כלל משיכת כספים, והדבר מקנה יתרון לעובד אשר מעוניין להישאר במעגל העבודה ולהוסיף עוד כסף בעבור חיסכון הפיצויים שלו בטרם יעזוב את שוק העבודה לפרישה.

 

חיסכון כקצבת פנסיה

אפשרות האחרונה, בה ניתן להמשיך לחסוך את כספי הפיצויים בצורה של קצבת פנסיה. באפשרות זו כמו באפשרות הפריסה, צפויה ירידה בערך המס המצטבר שתשלמו שכן פריסת הקצבה מתפרסת על שנים רבות. שיקול נוסף הוא שיכול להיות שהקצבה כקצבה פנסיונית תהיה פטורה ממס בחלקה, במקרים ספציפיים.

בהתאם לכך יש צורך לברר את פרטי קופות החיסכון, פרטי הפרשת הפיצויים על ידי המעסיק ובדיקת סכומי הכסף להם זכאים העובדים הפורשים ממקום עבודתם. זאת על מנת לשקול את האופן בו יטופלו הכספים, ולבדוק באיזו צורה הכי יעיל להם להשתמש בכסף ולבחור את הדרך בה תשלום המס יהיה מופחת עבורם, כמובן בהתחשבות ובהתאמה לצרכיהם האישיים.

תמונה של קובי ענבר
נשמח לעמוד לשרותכם בכל נושא
השאירו את פרטיכם
ונציגנו יחזרו אליכם בהקדם
כתבות נוספות בנושא
שלום, אני מעוניינ/ת לייצור קשר עם סוכן ביטוח, אשמח לקבל פרטים.