ארנפלד סוכנות לביטוח

קרנית – הקרן לפיצוי נפגעי תאונות דרכים

קרנית היא תאגיד שהוקם לשם פיצוי נפגעי תאונות דרכים, ככל שאין לאלו גוף אחר לדרוש ממנו פיצוי. המדריך הבא יפרט את המקרים בהם ניתן לפנות לקרנית, המקרים בהם לא יוענק פיצוי וכן פריסת ההליכים הראשונים עד לתחילת בירור המקרה בקרן. 

 

מה זה קרנית?

קרנית, היא הקרן לפיצוי נפגעי תאונות דרכים, הינה תאגיד סטטוטורי (כלומר, תאגיד שהקמתו נקבעה בחוק) בשנת 1975, מכוח סעיף 10 לחוק פיצויים לנפגעי תאונות דרכים. מטרת תאגיד זה היא מתן פיצוי כלכלי בעד נזקי גוף, כאשר אותו ניזוק אינו יכול לדרוש פיצוי מחברות הביטוח. הונה הכלכלי של החברה מגיע בחלקו מביטוח החובה שאתם משלמים מדי שנה. כלומר, אתם משלמים, בלא ידיעתכם, על כיסוי ביטוחי נוסף. כאמור, כיסוי זה מהווה מוצא אחרון, כאשר אינכם יכולים לפנות לחברת הביטוח.

 

הזכאים לפיצויים

כפי שצוין, חוק פיצויים לנפגעי תאונות דרכים הוא הקובע את הקמת הקרן. בסעיף 12 לאותו חוק, מוצגים כלל המקרים בהם יהא זכאי אדם לפיצוי מטעם קרנית, כאשר השכיחים ביותר הם אלו:

  • "תאונת פגע וברח" – כל אותם מקרים בהם לא ידועה זהותו של האדם בפוגע, ולפיכך לא ידוע זהותו של המבטח. בתאונות מסוג זה יש חשיבות רבה בתיעוד התאונה, שכן יש להוכיח בפני קרנית שבאמת התרחשה תאונה. לשם כך יש להמציא את המסמכים הנדרשים מאת המשטרה, גופי הרפואה וכן יש יתרון בביסוס הטענות בעזרת עדים ששהו במקום.
  • רכב ללא כיסוי ביטוחי – ככל שנהג פוגע לא שילם בעד כיסוי ביטוחי לרכבו, ניתן יהא לקבל פיצוי מקרנית. היעדר כיסוי רלוונטי במספר מקרים:
    • הנוהג ברכב, בעת קרות התאונה, חסר רישיון נהיגה (בכלל או בתקופת שלילה).
    • הפגיעה בוצעה על ידי רכב גנוב.
    • התאונה התרחשה במהלך ביצוע פעולה שאינה תואמת את הכיסוי של הרכב – כלומר, אם רכב, שפוליסת הביטוח שלו היא פרטית, בעת התאונה שימש ככלי הסעות בתשלום, לא יזכה אדם לתשלום מחברת הביטוח, ולפיכך יהא זכאי לתשלום מטעם קרנית.
    • רכב שאינו מבוטח – בשל פיגור בתשלומים או בשל היעדר ביטוח לנהג באותו רגע. כלומר, ייתכן שברכב של אדם יש ביטוח חובה, אך הכיסוי אינו נוגע לבנו. במקרים מהסוג השני, יהיה על הנהג, בעת המשפט, להוכיח שלא ידע ולא היה עליו לדעת שפוליסת הביטוח המבטחת את הרכב לא תקפה לגביו.
  • חברת ביטוח בהליכי פירוק – בניגוד למקרה לעיל, בו לרכב אין כיסוי ביטוחי, במקרה זה ביצע הנהג את חובותיו ושילם בעד הפרמיה. ככל שהחברה אינה מסוגלת לעמוד בנטל התשלום לנפגע, קרנית תשלם את נזקיו.

 

הצד הרע של השומר הטוב

מצב אחד בו קרנית לא תעניק פיצוי הוא מצב של פגיעה ברכוש, שכן קרנית נועדה לפיצוי גופני בלבד. בנוסף, במקרים מסוימים, קרנית לא תפצה את הנהג שאין ברשותו כיסוי.

מקרים אלו הם מקרי קצה, בהם ידע הנהג, או שהיה עליו לדעת, כי אין כיסוי ביטוחי ברכב בו הוא נוהג. במקרים אלו, תוכל קרנית, לאחר תשלום הפיצויים לנפגע, לתבוע את אותו נהג בעד הסכום אותו שילמה לנפגע.

 

הבנתי. מה לעשות עכשיו?

בנוסף לאמור לעיל, לעניין המסמכים הרפואיים הנדרשים לשם הוכחת קיום התאונה, ישנן מספר פרוצדורות שעלינו לבצע בטרם הגשת תביעת פיצויים לקרנית. יש לציין כי כלל השלבים מצויים באתר קרנית, בו מצויים קישורים לכלל המסמכים שיש להגיש.

תחילה, יש להגיש תביעה כנגד קרנית. טופס התביעה הוא דרישה בכתב לקבלת פיצוי. לאחר הגשת התביעה יישלחו מטעם קרנית מספר מסמכים שעל הנפגע למלא. ניתן לדלג על שלב הפגיעה, שכן כלל המסמכים האמורים מצויים באתר האגודה.

כאמור, יש לגשת לאתר קרנית ולמלא מספר מסמכים. יש לבחון את מערכת הכללים של קרנית, שתביא להבנה ומילוי נאות של המסמכים, וכן לסקור את מסמך בירור ויישוב תביעה. כמו כן, יש לבחון שלא עברה תקופת ההתיישנות מאז קרות התאונה. כל אלו מצויים בערכת המסמכים בדבר אופן בירור ויישוב תביעה. 

יש לציין כי ישנם טפסים נוספים שיש להגיש במקרים בהם מיוצג הנפגע ע"י עורך דין, לרבות ייפוי כוח, וכן יש להגיש טופס וויתור על סודיות רפואית. לאחר הגשת הטפסים הללו, יתנהל קשר רציף עם קרנית לעניין התביעה, וזו תענה באם יש צורך במסמכים נוספים או בעת התקדמות ההליך.

תמונה של קובי ענבר
נשמח לעמוד לשרותכם בכל נושא
השאירו את פרטיכם
ונציגנו יחזרו אליכם בהקדם
כתבות נוספות בנושא
שלום, אני מעוניינ/ת לייצור קשר עם סוכן ביטוח, אשמח לקבל פרטים.