המפקח על הבנקים

לקבלת הצעת מחיר השאירו את פרטיכם.

הבנקים המסחריים הם גורם חשוב מאוד לכלכלה המקומית. הבנקים מלווים כסף לציבור, לעסקים מכל הסוגים והגדלים ולארגונים, הבנקים הם הגורם המרכזי בו הציבור חוסך ושומר את כספו והם משמשים למגוון אדיר של תהליכים כלכליים ופעולות פיננסיות.

מסיבות אלו וסיבות אחרות, הבנקים הם גם גורם כלכלי ומסחרי חזק מאוד במשק וכזה אשר צריך מצד אחד לשמור על יציבותו, ומצד שני לשמור שהאינטרסים של הציבור אינם נפגעים. למטרות אלו ואחרות הוקמה מערכת הפיקוח על הבנקים, אשר מובלת ע"י המפקח על הבנקים.

אי אפשר לדמיין מערכת כלכלית מודרנית ללא בנקים מסחריים, המספקים אשראי, מאפשרים לנהל חשבונות עו"ש, לבצע תשלומים, לחסוך כספים, להשקיע בשוקי ההון וכן הלאה עם מגוון רחב של פעולות ותפקידים שהבנקים מבצעים.

כך שהמפקח על הבנקים הוא אחד הרגולטורים החשובים ביותר במשק הישראלי, כולל בהקשר ישיר לכיס של כל אחד ואחת מאיתנו.

יחידה בבנק ישראל

הפיקוח על הבנקים המסחריים בישראל מופקד בידיו של המפקח על הבנקים, כאשר הוא והכפופים לו פועלים כיחידה של בנק ישראל – הבנק המרכזי והממשלתי של מדינת ישראל.

המפקח כפוף לנגיד בנק ישראל והוא ממונה על ידיו. המפקח עצמו לא עובד לבד ויש תחתיו עובדים של הפיקוח על הבנקים וכן שתי ועדות מרכזיות – ועדת רישיונות העוסקת בהיתרים לתאגידים לפעול כבנקים, כולל גופים זרים, וכמו כן בהיבטים כמו רכישות של בנקים, רישוי סניפים ועוד.

הוועדה השנייה היא ועדה מייעצת לגבי נושאים הקשורים להיבט העסקי של פעילות הבנקים.

נכון לשנת 2014, המפקח על הבנקים הוא דודו זקן, איש מקצוע בעל ותק ארוך שנים בבנק ישראל. זקן מונה על ידי נגיד בנק ישראל לשעבר סטנלי פישר בשנת 2010 והוא החליף את המפקח הקודם, רוני חזקיהו המכהן כיום כיו"ר הבנק הבינלאומי (לאחר תקופת צינון כמובן).

תפקידי המפקח על הבנקים

מטרת העל של הפיקוח על הבנקים בישראל היא להגן על הצרכנים של הבנקים – הלקוחות השונים של הבנקים. כאשר כפועל יוצא ממטרת על זו, המפקח נדרש להגן על הבנקים עצמם. אלו התפקידים המוגדרים והכלליים של המפקח על הבנקים:

  • לפקח על היציבות הפיננסית של הבנקים המסחריים בישראל, בעיקר מבחינת הגנה על כספי לקוחות הבנקים וגם להגן על הבנקים מפני מצב אפשרי של קריסה.
  • לפקח ולשמור על מנהל תקין והתנהלות תאגידית נכונה של הבנקים המסחריים.
  • להגן על ההגינות העסקית בקשר בין הבנקים ללקוחותיהם.

כך שתפקידי המפקח על הבנקים כוללים פיקוח שהבנקים יציבים מספיק פיננסית ואינם נמצאים בסיכון יתר, שהם מתנהלים נכון מול הלקוחות, שהבנקים לא לוקחים סיכונים גדולים מדי, שהבנקים עומדים בכללי הממשל התאגידי החלים עליהם ובכללים הפיננסיים הרלבנטיים והוא עוסק בעוד שלל נושאים רגולטוריים שונים בהקשר לבנקים ולהגנה על ציבור הלקוחות, כמו גם על המשק הישראלי כולו.

הכלים של המפקח על הבנקים

המפקח על הבנקים מבצע את תפקידיו השונים כרגולטור המרכזי של הבנקים בישראל באמצעות שורה של כלים. הוא מפרסם הוראות ותקנות ואף יכול לפעול לשינויי חקיקה רלבנטיים. הפעולות והכלים המרכזיים של הפיקוח על הבנקים הם:

  • רישוי בנקים חדשים, כולל הסדרת הפעילות של בנקים זרים בישראל, פתיחת סניפים חדשים, שינוי שליטה בתאגידים בנקאיים והחזקה משמעותית (מעל 5%) של גוף מסוים במניות תאגיד בנקאי.
  • פיקוח על עמידה בתקנות ונהלים מקומיים ובינלאומיים – למשל יחס הפרשה לחובות מסופקים, יחס הלימות הון, עמידה בתקנות באזל השונות וכן הלאה.
  • פרסום הוראות, מגבלות ונורמות להתנהלות הבנקים – מנושאים הקשורים לעמלות ועד הטלת מגבלות על מתן משכנתאות בריבית משתנה למשל.
  • עידוד ושיפור הפיקוח הרגולטורי על המערכת הבנקאית.
  • חקירות ובדיקות, טיפול בתלונות ופניות של הציבור בנוגע לבנקים.
  • מחקרים וניתוחים כלכליים בהקשר לבנקים.
  • איסוף, ניטור ודיווח של נתונים שונים הנאספים מהבנקים בישראל.

נשמח לעמוד לשרותכם בכל נושא

השאירו את פרטיכם
ונציגנו יחזרו אליכם בהקדם

כתבות נוספות בנושא