חוזה העסקה – למה לשים לב בחוזה העבודה שלכם

התקבלתם למקום עבודה חדש? מזל טוב! אני בעד התחלות חדשות, ומאחל לכם בהצלחה. רגע לפני שאתם מקשקשים על דפי הנייר שהמעסיק החדש שלכם הגיש לכם, אותו מסמך שנקרא חוזה עבודה או חוזה העסקה – הנה כמה דברים שחשוב שתשימו לב אליהם במיוחד, חפשו אותם בחוזה שמוגש לכם, ואם הם לא לטעמכם – בקשו תיקונים.

 

תיאור התפקיד וכפיפות

חוזה העבודה שלכם צריך להכיל תיאור מפורט של התפקיד המדוייק שלכם, תחומי אחריות, הסמכות שלכם ומה בפועל אתם אמורים לעשות. בחלק מהמקרים גם יוגדר מפורשות (ועדיף שכך) למי אתם כפופים – מי רשאים לתת לכם הנחיות, הוראות, מטלות לביצוע, ומי אחראי עליכם כבוס או מנהל. 

למה זה חשוב? כי אם תתבקשו לעשות דברים שלא הוגדרו בתיאור התפקיד בהמשך הדרך, תוכלו לדרוש שכר נוסף או הטבות סביב זה, או לדרוש שזה יחשב כקידום. בנוסף, תיאור הכפיפות שלכם ולמי אתם אמורים לתת דין וחשבון מונע מצב שבו מספר אנשים מרגישים שהם אחראים עליכם ומציפים אתכם במטלות – חשוב שתדעו מי רשאי לנהל אתכם ומי סתם רוכב על הגב והחליט על דעת עצמו שאתם עובדים גם שלו, כדי להמנע מעומס, ניצול ומצב שבו אנשים נותנים לכם מסרים כפולים ומטלות מיותרות.

 

תאריך התחלת עבודה ומשך ההעסקה

החוזה חייב לפרט במדויק תאריך תחילת עבודה. במידה ואתם מועסקים באופן זמני וזה ידוע מראש גם לכם וגם למעסיק, החוזה צריך להכיל גם את תאריך סיום ההעסקה, או את היקף השעות הנדרש במסגרת העבודה.

למה זה חשוב? אם אתם נדרשים להגיע לימי "עיון" או "אוריינטציה" לפני התאריך שמצוין בחוזה – לא תקבלו על כך שכר. החוק מחייב תשלום על התלמדות, אך הנוסח שלו מעט שנוי במחלוקת והמעסיק יכול לקרוא ליום מסויים "יום עיון" או "יום הכרות ומפגש" ולא לשלם לכם עליו. אם אותו יום הכרות נמצא בתוך טווח ההעסקה שלכם, אחרי תאריך התחלת העבודה כפי שהוא מוגדר בחוזה, סביר להניח שתקבלו עליו שכר או לפחות תוכלו לדרוש באופן סביר לקבל עליו שכר.

אם המעסיק תכנן לקחת אתכם לזמן מוגבל ומנסה להסתיר זאת מכם – תוכלו למצוא את זה בחוזה תחת משך ההעסקה. במידה וידוע לכם שאתם מועסקים לזמן קצר – זה חייב להיות מוגדר בחוזה כדי שלמעסיק לא יהיו טענות כלפיכם כשיגיע הזמן לסיים את ההעסקה במידה והוא לא יהיה ערוך כמו שצריך לסיום ההעסקה שלכם, או במידה והוא לא טרח להתארגן לכך.

 

שכר ותיאור בונוסים כספיים או ערכיים

השכר שלכם צריך להיות מפורט במדוייק בתוך חוזה ההעסקה שלכם – וודאו היטב שמה שתואר עבורכם מילולית בזמן ראיון עבודה או בזמן קבלתכם לעבודה – משוקף במדוייק בתוך חוזה העבודה.

גם בונוסים, מודל תגמול (למרות שבאפשרות המעסיק לשנות את מודל התגמול שלכם, כמעט כאוות נפשו, במידה והוא לא מפורט לפרטי פרטים בחוזה), וצ'ופרים כספיים – צריכים להיות בתוך חוזה העבודה. זכרו היטב – מה שהובטח לכם מילולית בנושא שכר ובונוסים – אין לו תוקף והוא חסר משמעות, כל עוד זה לא כתוב מפורשות בחוזה העבודה שלכם.

למה זה חשוב? כדי שהמעסיק שלכם לא יערים עליכם, יספר לכם משהו אחד ויספק לכם שכר אחר, כדי שלא ימנע ממתן בונוסים וצ'ופרים שהבטיח – כשהכל מפורט, כתוב וחתום – הוא מחוייב לעמוד במילתו.

 

אורך יום עבודה – חשוב וקריטי מאוד – שלא יפתיעו אתכם

אתם חייבים לוודא מראש מהו אורך יום עבודה כפי שמוגדר בינכם לבין המעסיק. יש מקומות עבודה שבהם יום עבודה הוא 7 שעות, 8 שעות, 8 וחצי שעות ואפילו 9 שעות. אם לא מצויין בחוזה שלכם מילה על כך – החוק נכנס ומתערב והוא מגדיר שיום עבודה עבור משרה מלאה יוגדר כ-8 שעות עבודה ביום, עבור עבודה של 6 ימים בשבוע.

למה זה חשוב? להרבה עובדים יש תכנונים לגבי שעת היציאה ממקום העבודה, איסוף ילדים ממסגרות, תכנונים לשעות אחר הצהריים וכדומה. וודאו שאתם יכולים אכן לצאת כל יום בשעה שאתם מצפים לצאת בה ושהמעסיק שלכם לא תכנן לכם שעה שונה.

בנוסף, שימו לב ששעות נוספות (עליהן נדבר בהמשך) מוגדרות רק כשעות מעבר לשעות העבודה המוגדרות עבור יום עבודה – כלומר – במקום שבו מוגדר שאתם עובדים 8 שעות ביום, השעה התשיעית תחושב כשעות נוספות, ואילו מוגדר שאתם עובדים 8 וחצי שעות ביום, רק מחצית השעה התשיעית תחושב כשעות נוספות.

 

יוצרים ואנשי קרייאטיב – האם התכנים שהם פרי דמיונכם ויצירתכם שייכים לכם?

עבור משרות יצירה (גרפיקה, תכנון, אדריכלות וכדומה) – חשוב שיהיה מוגדר בחוזה העבודה למי שייכת העבודה – לכם, למעסיק או לגורם צד שלישי כלשהו (לקוח קצה לדוגמא). שימו לב שאם לא מוגדר בחוזה דבר על כך, בתיאוריה העבודות שלכם שייכות לכם, למרות שהחוק ינטה להגן על המעסיק (ששילם לכם שכר בזמן שביצעתם את העבודה) במקרה ותהיה מחלוקת בנושא זכויות יוצרים על עבודות שלכם

 

שעות נוספות – האם מותר, כמה, ומה השכר?

חוזה העבודה שלכם חייב להכיל מידע על שעות נוספות, או על העדר אפשרות לבצע שעות נוספות. חשוב שתבינו מה מוגדר כשעות נוספות, מהי מכסת המקסימום של שעות נוספות (מעבר למכסה שמוגדרת בחוזה – תעבדו בחינם, ללא קבלת שכר), והאם בכלל מותר לכם לעבוד שעות נוספות. כאשר התפקיד שלכם מוחלף, אתם מקודמים או התפקיד מוגדר מחדש – חובה לדון על הנושא הזה מחדש.

שעתיים נוספות ראשונות – ינתן לכם לפחות 125% מהשכר השעתי שלכם (לפחות, על פי החוק), ועל כל שעה מעבר לשעתיים נוספות – התשלום מחויב להיות לפחות 150% מהשכר השעתי שלכם. קיימים מספר קטן של מקצועות שהגדרת שעות נוספות והגדרות השכר שתיארנו כרגע שונות – אך עבור 99.9% מהמקצועות – אלו הנתונים.

 

מיקום פיזי של מקום העבודה, התניידות עבור צרכי העבודה בזמן שעות עבודה, ורילוקיישנים

חוזה ההעסקה שלכם צריך להכיל מידע בנוגע למיקום המדויק של העבודה. עבור רוב העבודות – מדובר כנראה במשרד קבוע, אבל צריך להיות מוגדר גם מה קורה במידה והחברה עוברת מיקום (האם אתם רשאים להתפטר עם פיצויים ללא הודעה מוקדמת? האם רשאים לפטר אתכם? האם צריכים לפתוח מחדש את החוזה ותנאי ההעסקה שלכם? מה בנוגע לדמי הנסיעות שלכם בכזה מקרה?). חלק מהמקצועות דורשות התניידות בזמן העבודה – דאגו לכך שמשלמים לכם על זמן ההתניידות, על עלויות דלק או תחבורה ציבורית, ושהכל מפורט בחוזה בכזה מקרה.

 

הגדרות מחלה וחופשות בחוזה העבודה שלכם

החוזה אמור לפרט כמה ימי מחלה מגיעים לכם, איך הם נצברים, כמה ימי חופשה מגיעים לכם וכדומה. שימו לב לתשלום שמוגדר עבור ימי מחלה (יש ארגונים רבים שבהם תחילת חופשת מחלה היא ללא תשלום, ורק החל מהיום השלישי, לדוגמא, תקבלו שכר על יום מחלה, וגם, במקרים רבים, רק אחוז מתוך השכר שהייתם מקבלים אילו הייתם מגיעים לעבודה).

במידה וזה לא מצויין בחוזה ההעסקה שלכם – יש הגדרות על פי חוק שנכנסות לתוקף: 10 ימי חופשה בכל שנה, עבור 4 השנים הראשונות לעבודתכם במקום מסויים. עם הוותק – החוק מגדיר אפילו יותר. חוזה העבודה שלכם גם צריך להכיל מידע בנוגע להזדכות על ימי מחלה וחופשה שלא נוצלו.

 

החזרי נסיעות בחוזה ההעסקה שלכם

דאגו שחוזה העבודה שלכם יכיל מידע בנוגע אל דמי הנסיעות שתקבלו. וודאו שהכסף שתקבלו אכן מכסה את עלויות הנסיעה שלכם (למרות שבחוק מוגדר מקסימום ליום עבודה), ושההחזר תואם למציאות בשטח.

שימו לב – על זמן הנסיעות (הזמן שבו אתם מבלים בנסיעה למקום העבודה או ממנו חזרה הביתה) לא ישלמו לכם ברוב המקרים, אבל עלויות הנסיעה – מחוייבים לשלם על פי חוק. במידה ולא מצויין כלום בחוזה ההעסקה שלכם על החזרי נסיעות – החוק מגדיר כללים וסכומים – הסכומים משתנים מעט כל הזמן, בדקו באינטרנט מהו ההחזר העדכני נכון לקבלתכם לעבודה.

 

עבודה נוספת, שילוב עסק ועבודה כשכיר, הכנסות נוספות

אנחנו חיים בעידן שבו אנשים קורסים ומתקשים תחת העומס הכלכלי, וזה מוביל רבים מהם לחפש ריבוי מקורות הכנסה. לא כל המעסיקים מתירים את המצב הזה לעובדים שלהם, מתוך אמונה שמקורות הכנסה נוספים יגרעו מהביצועים וההשקעה שלהם במקום העבודה העיקרי שלהם. שימו לב האם החוזה מגדיר שמותר לכם לעבוד במקביל בעבודה נוספת, לפתוח עסק בנוסף להיותכם שכירים, או בכלל – מאפשר לכם כל הכנסה נוספת חוץ מהעבודה שלכם בכלל.

 

הודעה מוקדמת על סיום ההעסקה

החוזה שאתם עומדים לחתום עליו צריך להכיל מידע בנוגע לכמה זמן מראש אתם רשאים להודיע על סיום העסקה צפוי, או כמה זמן מראש המעסיק יכול להודיע לכם מראש, לפני שיסיים מולכם את ההעסקה שלכם. החוק מגדיר מינימום מותר – ההגדרה משתנה כל הזמן ותצטרכו לחפש מה נכון לעכשיו באינטרנט, לפני שתחתמו על החוזה. החוק כמובן לא מגדיר מקסימום לזמן הודעה מראש.

 

מניעת ודיכוי תחרות בחוזה ההעסקה שלכם

לפעמים, חוזה העבודה שמולכם יכיל כמה סעיפים מפתיעים לגבי תחרות ודיכוי תחרות של החברה שבה אתם עובדים. כך לדוגמא, עשוי להיות סעיף בחוזה עבודה של נציגים בשירות הלקוחות של הוט, שאוסר עליהם לעבוד בחברת בזק שנה שלמה אחרי שסיימו את עבודתם בהוט. סעיפים שכאלו מגנים על המעסיק מפני תחרות לא הוגנת.

דמיינו לכם מצב שהמעסיק הכשיר, פיתח והדריך עובד מסויים, "נהנה" מפרי עמלו זמן קצר שבו העובד עבד תחת כנפיו, ומיד לאחר מכן, אותו עובד, אחרי שהתמקצע, רכש ניסיון וקיבל הכשרה (פעמים רבות על חשבון המעסיק), פשוט בורח לעבוד אצל החברה המתחרה, שאולי הציעה לו גרוש או שניים יותר בתלוש המשכורת החודשי.

אם המעסיק שלכם החליט לעגן את עצמו כנגד מצבים כאלו בחוזה העבודה שלכם – עליכם לדעת על כך והתייחסו לסעיפים האלו בחוזה העבודה שלכם בכובד ראש וברצינות הראויה, חפשו סעיפים שמגדירים סנקציות במידה ותעברו על הסעיף הזה ובאופן כללי המנעו מכך אם המעסיק שלכם מתייחס לכך בחוזה שלכם. לדעתי, זו זכותו המלאה להגדיר סעיפים כאלו, לגיטימי לגמרי.

 

פיצויי פיטורים – כמה ובאילו מקרים?

בכל חוזה יוגדרו פיצויים פיטורים – כמה תקבלו כשתתפטרו, כמה תקבלו אם תפוטרו, ולפי אילו פרמטרים (האם דמי הפיצויים יחושבו לפי תלוש השכר האחרון שקיבלתם? האם יחושבו לפי ממוצע משכורות אחרונות? מהי התלות שבין סכום הפיצויים וזמן העבודה בו עבדתם בחברה מסויימת?). החוק מגדיר שאתם חייבים לעבוד לפחות שנה במקום עבודה מסויים, תחת מעסיק מסויים, כדי להיות זכאים לדמי פיצויים בגין פיטורים.

שימו לב – בשנים האחרונות חלה הטבה בתנאים לרוב העובדים השכירים – סעיף שמתאר דמי פיצויים במקרים שהעובד התפטר (ולא פוטר) נכנסו לתוקף ברוב מקומות העבודה. מה שחשוב מאוד לדעת בנושא הזה הוא שלא תמיד הסכום יהיה זהה אם תפוטרו או תתפטרו, יתכן והמעסיק יכניס לחוזה העבודה שלכם פירוט סכום שונה עבור כל אחד משני המקרים.

 

פנסיה

גם אם אתם לא מתכננים לעשות קריירה שלמה ומלאה במקום העבודה החדש שלכם, או להחזיק בו זמן רב, עדיין – כשכירים – מגיעה לכם פנסיה. שימו לב מה מוגדר בחוזה ההעסקה שלכם – כמה אתם מפרישים, כמה המעסיק מפריש, פרטי תוכנית הפנסיה שלכם, סכומים צפויים בעת הפרישה, החברה שדרכה נחסך הכסף וכדומה.

אל תמהרו "לדפדף" את סעיפי הפנסיה שבחוזה שלכם גם אם אתם לפני תחילת עבודה בחברה גדולה ורצינית עם הסכם קיבוצי – לפעמים תוכניות הפנסיה לא מדהימות, לפעמים המעסיק שלכם סוגר על פנסיה קיבוצית "צולעת" באיכותה, כדי לקבל מחירים מעולים (על חשבון העובדים) עבור שירותי ביטוח אחרים אותם הוא צריך עבור העסק שלו.

כלומר – יש פה ניגוד אינטרסים, הנה דוגמא שתמחיש את זה: המעסיק סוגר ל-100 עובדים פנסיות בתנאים לא הכי מעולים שיש, ובתמורה מקבל מאותה חברת ביטוח ביטוח מבנה במחיר סופר דופר זול ומשתלם. הזהרו מהתופעה הזו.

 

המון בהצלחה במקום העבודה החדש!

חוזה העסקה
עוד בנושא כללי צרכנות
שח מט
6 משחקים שישפרו לכם את החשיבה האנליטית

החשיבה האנליטית היא כישור חיוני בעולם המודרני, שבו אנו נדרשים לקבל החלטות מושכלות ולפתור בעיות מורכבות באופן תדיר. משחקים מסוימים יכולים לסייע בפיתוח כישורי החשיבה

תכנון מס מקצועי לקראת פרישה

יוצאים לפנסיה? כדאי שתכירו את סעיף 125ד לפקודת מס הכנסה – פטור על רווחי הון אנשים שמשקיעים בניירות ערך נדרשים ברוב המקרים לשלם סכום גבוה

בחירה נכונה של יועץ תעסוקתי

איך לבחור יועץ תעסוקתי? לאורך הקריירה, זה טבעי להרגיש לפעמים שאנחנו לא במקום המדויק לנו ביותר, בין אם מבחינת התגמול, הסיפוק מהעבודה או אפילו היבטים

חשיבות הביטחון בזוגיות

בכל הנוגע למערכות יחסים אינטימיות, ישנם מספר גורמים שיכולים לתרום לחיבור מוצלח ומספק בין בני זוג. אחד הגורמים החשובים ביותר הוא תחושת הביטחון של הגבר

מחפשים פוסט מסוים?
נא להקליד בשורת חיפוש את הפוסט שאתם מחפשים, או שתוכלו לדפדף באתר
חיפוש