השקעות בטוחות – האם ניתן להרוויח גם תשואה?

לקבלת הצעת מחיר השאירו את פרטיכם.

כולם מחפשים את 'האחת' במשך שנים רבות, ולא, לא מדובר בכלה במכונית או בקבוצת ספורט אהובה, אלא כמובן זוהי ההשקעה הבטוחה, זו שמעניקה רווחים רבים ללא סיכון כלל. אך, האם בפועל קיימות השקעות בטוחות בשוק? האם ניתן להרוויח מהן גם תשואה? המאמר שלפניכם מתעתד לסקור את נושא ההשקעות הבטוחות (או ליתר דיוק, השקעות יחסית בטוחות, כפי שוודאי תבינו בהמשך), ואת התשואה שניתן לגרוף מהן. 

 

האם קיימות השקעות בטוחות?

לפני שצוללים לעומק העניין, ראשית יש להבין מדוע אין בכלל דבר כזה השקעה בטוחה. דמיינו עולם בו היה אפיק השקעה כלשהו שהתשואה בו הייתה בטוחה. במצב כזה, כל ההשקעות בעולם היו מגיעות אך ורק לאותו אפיק, והמשקיעות והמשקיעים היו מרוויחים על פני זמן סכומים אינסופיים של כסף.

אז אחרי שירדנו מהעץ של "השקעה בטוחה", אפשר בכל זאת לדבר על מה הכוונה כאשר אומרים "השקעה בטוחה", ולבחון האם בכלל ניתן להרוויח גם תשואה בהשקעות שמתיימרות להיות בטוחות.

כדי להבין מהי השקעה בטוחה, ראשית יש להבין מהי בכלל השקעה, ומדוע למשקיעים בשוק ההון יש ציפייה לקבל תשואה – מונח שגם אותו יש להסביר. מבולבלים? המאמר הבא הוא בדיוק בשבילכם, ובא לעשות לכם סדר בראש ובארנק.

 

"הבורסה לניירות ערך" – שוק ההון

הבורסה לניירות ערך, או בשמה המוכר יותר "שוק ההון", היא מעין שוק בו סוחרים בנכסים פיננסיים, לרוב בנכסים פיננסיים מסוג ניירות ערך. ניירות ערך, כשמם כן הם – ניירות המגלמים בתוכם ערך מסויים. לצורך העניין, גם השטרות בהם אנו משתמשים כדי לקנות במכולת הם ניירות ערך: הרי הנייר של השטר לא שווה באמת 20, 50, 100 או 200 ש"ח – אלא מדובר בנייר המשקף את הערך הזה.

בבורסה לניירות ערך לא סוחרים בשטרות, אלא בניירות פיננסיים אחרים, אותם מנפיקים גופים פיננסיים גדולים כמו חברות וממשלות. בדומה לכל זירת מסחר אחרת, הדרך לעשות כסף היא לקנות מוצר (במקרה שלנו – נייר ערך) במחיר מסויים, ולמכור אותו במחיר גבוה יותר. לחלופין, הדרך העגומה להפסד כסף עוברת דרך מכירת נייר ערך בסכום נמוך יותר מהמחיר בו הוא נקנה.

 

בהתאם לשווי השוק

בניגוד לשטרות, ניירות הערך משנים את הערך כל הזמן את הערך שלהם, בהתאם לשווי השוק של החברה שהנפיקה אותם, או בהתאם להסכם חתום מראש בין הקונים והמוכרים. חברות וממשלות מוכרות ניירות ערך על שמם בשוק ההון על מנת לגייס כספים מהציבור: במקום לקחת הלוואה מהבנקים ולהחזיר להם בריבית, לוקחים כסף מהציבור – ומחזירים להם עם תשואה.

כאשר משקיעה או משקיע קונים נייר ערך מאותו גוף פיננסי, הם מביעים את האמון שלהם בכך שאותו גוף יחזיר להם בבוא העת את הכסף, ורצוי עם הריבית או התשואה המדוברת. אך כאן נכנס האלמנט של הסיכון: ייתכן שהחוב לא יוחזר, או שהחברה תאבד את כל ערכה – ויחד איתה ניירות הערך שהיא הנפיקה. כאן בדיוק נכנס אלמנט הסיכון של ההשקעות.

אחד מהמאפיינים לפיו נבדלים ניירות ערך אלה מאלה הוא מידת הסיכון הכרוכה ברכישתם. ישנם ניירות ערך מסוכנים יותר, וישנם פחות. מה הופך אותם לכאלה? וכיצד זה משפיע על גובה התשואה?

 

סוגי ניירות ערך שונים – השקעות שונות

ישנם סוגים רבים של ניירות ערך, אבל ניתן לומר ששלושת הסוגים הכי נפוצים ומוכרים הם מניות, איגרות חוב קונצרניות (כאלה המונפקות על ידי חברות פרטיות) ואיגרות חוב ממשלתיות (כאלה המונפקות, כמובן, על ידי ממשלות).

איגרות חוב הן האמצעי הנפוץ ביותר עבור ממשלות לגייס כספים מהציבור. איגרת החוב מצביעה על כך שלממשלה (או לחברה הפרטית) יש חוב עבור מי שקנה את המסמך, אותו היא צריכה להחזיר במועד הנקוב, בתוספת הריבית המוסכמת. הסיכון היחיד שלא לקבל את הכסף בסוף התקופה הוא אם הממשלה או החברה הופכות לחדלות פירעון.

 

השקעות באמצעות איגרות חוב נחשבות בטוחות יותר

מכיוון שבדרך כלל לא מגיעים למצב כזה, השקעות באמצעות איגרות חוב נחשבות בטוחות יותר. אם כן, מדוע לא כולם משקיעים רק באיגרות חוב? משום שעם סיכון נמוך יותר, באה גם תשואה נמוכה יותר. ואכן, בדרך כלל התשואות המובטחות על איגרות חוב ממשלתיות הן הסולידיות והנמוכות ביותר, אחריהן ברשימה ניתן למצוא את איגרות החוב הקונצרניות, ולבסוף – המניות.

 

מה זה מניות ומדוע הן נחשבות יותר מסוכנות?

מניות הן הדרך של חברות פרטיות שזקוקות להון על מנת לפתח את המוצר שלהן או מכל סיבה אחרת – לגייס אותו מהציבור. במקום חוב, המניה משקפת חלק יחסי בשווי השוק של החברה (וכן בזכות ההצבעה באסיפות של החברה, אך חלק זה פחות רלוונטי לענייננו).

אם, למשל, חברת "אל"ף אוהל" רוצה לפתח מוצר ייחודי המבוסס על טכנולוגיה חדשנית, ולטובת הפיתוח היא זקוקה לכסף, היא יכולה להנפיק למשל 10,000 מניות ולמכור כל אחת מהן ב -10 ש"ח. כעת, משקיעה יכולה לרכוש למשל 50 מניות של החברה בתמורה ל -500 ש"ח, ולקוות ולהמתין ששווי השוק של החברה יעלה.

 

רווח מהשקעה

כאשר שווי השוק של החברה עלה, אותה משקיעה עדיין מחזיקה בחלק היחסי שלה בחברה – חצי אחוז (50 מתוך 10,000). כך שאם שווי השוק של החברה הגיע בתום כמה שנים למיליון ש"ח, אותה משקיעה יכולה למכור את 50 המניות שלה בתמורה ל -5000 ש"ח, ולרשום רווח (יפה מאוד) של 4500 ש"ח.

אולם, בשוק הפרטי המצב ההפוך גם כן עלול להתרחש, למשל אם הפיתוח של המוצר נתקע או שהחברה נתקלת בקשיים כאלה או אחרים. במצב כזה, שווי השוק של החברה עלול לצנוח, וגם במצב כזה אותה משקיעה היא חלק יחסי מהסיפור: אם שווי השוק של החברה צנח, למשל, ל -1000 ש"ח בלבד, המשקיעה ממשיכה להחזיק בחצי אחוז שהם 50 ש"ח, ורושמת הפסד של 450 ש"ח.

 

רוכשי המניות

לכן, רוכשי מניות למעשה מביעים את האמון שלהם בחברה ובפוטנציאל שלה להרוויח. מצד שני, אף אחד לא משקיע בחברה שהוא לא מאמין שיש לה פוטנציאל להצליח. אך במציאות, לא כולם צודקים, וגם יש אירועים לא צפויים שיכולים לסכן את ההשקעה (למשל, מגיפה עולמית בסדר גודל של מגיפת הקורונה שאף אחד לא חזה או לא צפה את ההשלכות שלה). כאן בדיוק נכנס אלמנט הסיכון.

 

אז יש דבר כזה השקעה בטוחה?

אין דבר כזה השקעה שהיא לגמרי בטוחה. כל השקעה של כסף בשוק ההון כרוך בסיכון כלשהו. יש השקעות מסוכנות יותר, יש כאלה שפחות – אך בכל אופן כל הכנסה של הכסף שלכם לשוק ההון מלווה בסיכון כלשהו, גם אם כן.

מצד שני, חשוב גם להבין שגם כסף שנמצא סתם בעובר ושב חשוף לסיכונים, שכן במקרי קיצון הבנק עלול להגיע למצב של פשיטת רגל, ובמקרים יותר יומיומיים – אנחנו פשוט מפסידים כסף בגלל שהאינפלציה חיובית (ערך הכסף יורד ביחס למחירים) והריבית האפסית (הריבית לא מצליחה להדביק את הפער שהאינפלציה יוצרת עם השנים).

 

לשמור על ערך הכסף

ולא, שמירה על הכסף בתוך המזרון אמנם תציל אתכם מהסכנה של פשיטת רגל של בנק (אירוע נדיר במדינה שמתנהלת פיננסית באופן נכון ובטוח כמו ישראל), אבל לא תציל אתכם מההפסד שכרוך בירידת הערך של הכסף (בהשוואה למחירים בשוק), האינפלציה.

ולכן, תמיד כדאי להשקיע את הכסף שלנו. למעשה, כל מי שיש לו או לה חיסכון פנסיוני, כבר נמצא בתוך שוק ההון, שכן קרנות הפנסיה מגדילות עבורנו את הכסף (בתמורה לעמלות ולדמי ניהול כמובן) על ידי השקעה בשוק ההון. רמת הסיכון הנבחרת במקרה של השקעה עצמאית היא עניין אישי לחלוטין.

 

בין אהבת סיכון לשנאת סיכון

בכלכלה נהוג להתייחס ליחס לסיכון כיחסי אהבה או שנאה, ובתווך נמצא גם היחס הנייטלרי. כל אחד מהיחסים האלה לסיכון הוא לגיטימי ונחשב רציונלי באותה מידה, והוא עניין של טעמים.

כדוגמא מהחיים האמיתיים, ניתן לחשוב על הבחירה לצאת לעשות סקי. ניתן לחשוב על שני אנשים, ושניהם אוהבים לעשות סקי באותה מידה. ביציאה לסקי ישנו כמובן הסיכון של פציעה: רבים שיוצאים לסקי חוזרים עם פציעה. לכן, ייתכן שאחד מאוהבי הסקי יבחר לקחת את הסיכון ולצאת לגלוש, ואילו השני יבחר להישאר בבית. 

 

העדפות שונות ביחס לסיכון

האם אחד מהם צודק יותר מהאחר? לא, אלה פשוט יש להם העדפות שונות ביחס לסיכון. כך גם בהשקעות: הבחירה איפה להשקיע, לכמה זמן ואיזה סכום תלויה בין היתר בהעדפה ביחס לסיכון האינדיבידואלית.

היחס שלכם לסיכון יכול כמובן להשתנות בהתאם לנסיבות ובהתאם לניסיון. למשל, אם ברשותכם יותר סכומי כסף "פנויים" להשקעה, תוכלו להיות באותה נקודת זמן יותר גמישים ביחס לסיכון. לחלופין, אם טרם צברתם ניסיון בשוק ההון, דווקא מומלץ יותר להתחיל עם נטייה לשנאת סיכון, ורק לאחר צבירת ניסיון להיות יותר גמישים.

השקעות בטוחות נועדו עבור כאלה עם נטייה יותר לשנאת סיכון, שיכולה לנבוע פשוט מחוסר היכרות מעמיק עם השוק ועם המונחים הפיננסיים הבסיסיים. המחיר הוא, כאמור, קבלת תשואה נמוכה יותר בממוצע.

 

האם כדאי לפזר את הסיכונים?

עבור כל אחד ואחת, ובטח עבור חדשים בתחום ההשקעות, מומלץ לפזר את הסיכונים על פני סוגים שונים של השקעות, וכך ליהנות גם מטווח רחב של יחס לסיכון בתוך תיק ההשקעות שלכם.

תוכלו לקנות תמהיל של תיק השקעות שכולל – ביחס שאותו אתם בוחרים – הן איגרות חוב בטוחות יחסית והן מניות מעט יותר מסוכנות.

השקעה דרך תמהיל של מגוון סוגים של ניירות ערך (איגרות חוב ומניות) ומגוון ניירות ערך (למשל, מניות של חברות שונות) יכולה להפוך את ההשקעה שלכם ליותר ויותר בטוחה. כך, גם אם מניה אחת תתרסק, ככל הנראה זה ישפיע רק על גובה התשואה ולא על עצם קיומה (קיומה החיובי, כמובן).

 

האם בית השקעות יכול להתחייב להשקעות בטוחות?

היתרונות הגדולים של בתי השקעות הם ההשקעות בסכומים גדולים שמאפשרים פיזורי סיכונים ברמה גבוהה ובטוחה יותר, וכן כמובן הידע והניסיון הפיננסיים.

לכן, ברוב המוחלט של המקרים, בתי ההשקעות מצליחים לשמור לאורך זמן על התשואות השנתיות הממוצעות אליהן הם מתחייבים בהתאם לכל סוג של תכנית או תיק השקעות. גם בכך יש סיכונים, ותמיד יהיו, אך הניסיון מלמד שלאורך זמן התשואה הממוצעת שומרת פחות או יותר על אותו סדר גודל.

מן הסתם, היתרונות הגדולים האלה לא מגיעים בחינם, ויש לשלם עבורם בדמי ניהול ובעמלות. בתי ההשקעות נבדלים בעיקר במאפיינים אלה, וניתן להשוות בצורה נוחה יחסית בין בתי ההשקעות באמצעות האתר של רשות ההון, פנסיה וחיסכון של משרד האוצר.

 

כמה אחוזי תשואה הם תשואה גבוהה?

תשואה היא השינוי באחוזים בערך של השקעה כלשהי לאורך זמן. בדרך כלל התשואה נמדדת במונחים שנתיים. למשל, אם חברת "אל"ף אוהל" הניבה תשואה של 2% שנתיים, הרי שאותם 100,000 ש"ח ראשוניים הפכו לאחר שנה ל -102,000 ש"ח, ולאחר עשר שנים לכ -121,900 ש"ח.

כמובן שהשאלה עד כמה תשואה היא גבוהה היא סובייקטיבית, אבל כן ניתן לומר מה נחשבת תשואה סולידית ומה נחשבת תשואה גבוהה.

 

תשואות סולידיות

תשואות סולידיות הן תשואות של כמה אחוזים בודדים. סביב 10% כבר מדובר בתשואה יפה, אפילו יפה מאוד, בהתחשב בכך שעל מנת לעבור אותם צריך בדרך כלל לקחת סיכונים יותר משמעותיים. ואכן, תשואות של יותר מ -10% הן תשואות גבוהות מאוד, ועל מנת להגיע אליהן יש בדרך כלל להסתכן בהשקעות שלא בטוח שלאחריהן תזכו שוב לראות את הכסף שלכם.

 

מה השיקולים בבחירת רמת סיכון?

מלבד ההעדפה האישית, ישנן מספר שאלות שתצטרכו לשאול את עצמכם על מנת לבחור את רמת הסיכון אותה תרצו לקחת במהלך ההשקעה. כזכור, על מנת להניב תשואות גבוהות, יש לקחת סיכונים. אך השאלה היא לא רק האם אתם אוהבים סיכונים, אלא אם מבחינה פיננסית אתם יכולים להרשות לעצמכם לקחת את הסיכונים האלה.

הדבר הראשון הוא לחשוב מה המטרה של ההשקעה שלכם. אם המטרה היא התנסות בשוק ההון, תוכלו להיות גמישים יותר ביחס לסיכון (כתלות בסכום הכסף הפנוי שלכם, כפי שמיד יפורט). אך אם אתם צריכים את הכסף הזה בתום תקופה ההשקעה, כלומר אתם "בונים" עליו, הרי שכדאי לצמצם סיכונים ככל שניתן.

 

להיות מודעים וקשובים למצבכם הכלכלי

שנית, חשוב להיות מודעים וקשובים למצבכם הכלכלי הנוכחי. בראש ובראשונה, תמיד חובה להשאיר מספיק כסף נזיל בחשבון הבנק שלכם, לפחות לצורך מחיה של כמה חודשים קדימה. חשוב להבין שהשקעות מצריכות סבלנות (על מנת להימנע מהפסדים ועל מנת להגדיל את התשואה המצטברת), ולכן לא כדאי להזדקק לכסף ההשקעה בטווח הקצר.

אם ברשותכם סכומי כסף שאתם יכולים להרשות לעצמכם "לשחק" איתם, תוכלו להגדיל את רמות הסיכון שאתם לוקחים. אולם, אם החיסכון היחיד שלכם הוא זה המיועד להשקעה המדוברת, כדאי להפחית את רמת הסיכון, גם במחיר של תשואות נמוכות יותר.

נשמח לעמוד לשרותכם בכל נושא

השאירו את פרטיכם
ונציגנו יחזרו אליכם בהקדם

כתבות נוספות בנושא