גילוי מרצון – המדריך המקיף  

גילוי מרצון זהו מסלול של תשלום מסים שמציעה רשות המיסים לאנשים שיש להם הון לא מוצהר, ובמילים פשוטות כסף שחור. במסלול זה האנשים בעלי ההון השחור מצהירים מרצון על ההכנסות והרווחים שלהם, משלמים את המס המתחייב ובתמורה מתחייבת רשות המיסים, בתיאום עם פרקליטות המדינה, לא להגיש נגדם תביעה פלילית. זוהי בעצם דרך של הלבנת הון ללא התמודדות עם עבירות המס שהם עשו.

גילוי מרצון הוא מסלול המתאים לרבים, הוא מתאים לאזרחים ישראלים המחזיקים הון שחור בחשבונות בנק בחו"ל ולאזרחים שייצרו הון שחור מפעילות מקומית ולא הצהירו עליו. 

 

גילוי מרצון – שבעה דברים שחשוב לדעת

גילוי מרצון הוא תהליך שבו חושף האדם מרצונו הכנסות לא מדווחות ובתמורה הוא מקבל חסינות מהליך פלילי נגדו. נוהל הגילוי מרצון אינו חל על הכנסות שמקורן בעסקים לא חוקיים והוא מחייב את האדם לכנות מלאה. ברגע שהאדם נכנס למסלול של גילוי מרצון הוא חייב להיות חשוף לחלוטין ולדווח על כל ההכנסות שלו. אם יתגלה כי האדם חשף רק חלק מהכנסות שלו, רשות המיסים תהיה רשאית להגיש נגדו תביעה פלילית.

כדי להשתתף בתהליך של גילוי מרצון על הנישום לעמוד במספר תנאים:

  • הגילוי מרצון יהיה כן וייעשה מתוך תום לב.

 

  • במועד הפנייה לגילוי מרצון לא נערכה חקירה או בדיקה של רשויות המס או של משטרת ישראל נגד המבקש, נגד בן או בת זוגו ונגד חברה אשר בשליטתו. 

 

  • רשות המס רשאית לדחות את הבקשה בגין הליכים אזרחיים או פלילים שנפתחו נגד המבקש בכל ערכאה משפטית, בארץ ובחו"ל.

 

  • אל הבקשה יש לצרף מידע על שנות המס הרלוונטי, את מקור ההכנסה בצירוף מסמכים והוכחות העשויות לאמת את הטענות, פירוט מדויק של ההכנסות שעליהן לא שולם מס, אומדן של תשלום המס הנדרש ומסמכים רלוונטיים נוספים העשויים לתמוך בבקשה.

 

את הבקשה לגילוי מרצון יש להגיש לסמנכ"ל בכיר לחקירות של רשות המיסים ורק הוא יהיה מוסמך לאשר את הבקשה.

אם יימצא כי הבקשה עומדת בתנאי הנוהל יקבל המבקש הודעה מרשות המס שבקשתו אושרה. לאחר אישור הבקשה הוא יפנה אל פקיד השומה באזור שלו אשר יקבע את גובה המס שעליו לשלם. 

כל אדם רשאי להגיש בקשה לגילוי מרצון וליהנות מחסינות פלילית רק פעם אחת בחיים. במקרים חריגים כמו מחלה קשה, גיל מבוגר ועוד, ישקלו רשויות המס אפשרות של הגשה חוזרת.

קיימים שלושה מסלולים שבאמצעותם אפשר להגיש בקשה לגילוי מרצון

  • מסלול רגיל שבאמצעותו אפשר להגיש בקשות מזוהות לגילוי מרצון.

 

  • מסלול אנונימי – במסלול זה יכול הנישום לנהל משא ומתן מול רשויות המס באמצעות מיופה כוח והוא אינו חייב לחשוף את שמו. לאחר תום המשא ומתן עומדות בפניו שתי אפשרויות, הוא יכול להיענות להסכם שאליו הגיע מיופה הכוח עם רשות המס, לדווח על ההון ולשלם את המס הנדרש או שלא להיחשף בשמו, לא לשלם את המס, להמשיך "להחביא" את ההון השחור ולהיות חשוף לעבירה פלילית.

 

  • מסלול המקוצר – זהו מסלול המיועד לנישומים שההון השחור שלהם אינו עולה על שני מיליון שקלים וחבות המס אינה גבוהה מחצי מיליון שקלים. זהו הליך מהיר שבו יכול הנישום לקבל חסינות פלילית והוא אינו דורש משא ומתן ארוך עם רשויות המס.

 

במקור נוהל הגילוי מרצון היה אפשרי רק עד שנת 2016. אך לאור ההיענות הגבוהה של אזרחים רבים החליטו רשויות המס, בהוראת שעה, להאריך את האפשרות של גילוי מרצון לאפשר לאזרחים רבים להצטרף אליו עד לסוף שנת 2019. גם בהארכה של המסלול יחולו אותם התנאים והם יאפשרו שלושה מסלולי הצטרפות, מסלול רגיל, מסלול אנונימי ומסלול מקוצר.

 

למה כדאי לכם להצטרף אל מסלול הגילוי מרצון?

כל מי שיפנה אל מסלול הגילוי מרצון, יוכל לישון טוב בלילה ולפעמים זה שווה הרבה כסף. בנוסף, הם לא יצטרכו להתמודד עם עבירות המס שעשו.

מס הכנסה מבצעת מבצעים רבים לגילוי בעלי ההון השחור, בכל פעם שלטונות המס מכריזים מלחמה על סקטור אחר, על משכירי הדירות, על היהלומנים, על קבלנים, שיפוצניקים ועוד. אם רשויות המס עדיין לא הצליחו להגיע אליכם, זה לא אומר שהם לא יצליחו בעתיד, אפילו הקרוב.

המבצעים של מס הכנסה נוחלים הצלחה ובמסגרתם נתפס הון שחור בסכום עצום, למעלה ממיליארד שקלים. אז למה לחכות שרשויות המס יגיעו אליכם ונוסף על המס שתידרשו לשלם, תיתבעו גם בעבירה פלילית. לא כדאי להקדים רפואה למכה? 

במסגרת המלחמה בהון השחור התופסת תאוצה בכל העולם, משתפת רשות המיסים פעולה עם בנקים רבים בעולם והצליחה לשים יד על רשימות של בעלי עסקים שיש להם הון רב בעולם. בהרבה מדינות נחתמו הסכמים להעברת מידע כמו למשל הסכם ה- FATCH שנחתם עם ארצות הברית ועוד, הסכמים שבמסגרתם ידווחו הרשויות בישראל על מחזיקי חשבונות זרים בבנקים בישראל ובתמורה יקבלו מידע על ישראלים המחזיקים בחשבונות בבנקים שונים ברחבי העולם.

במצב זה הגילוי מרצון אינו "גילוי מרצון", אלא יותר כורח המציאות. לכן אם יש לכם הון שחור בחו"ל הטבעת סביבכם מתהדקת ורבים הסיכויים שעומדים לתפוס אתכם. גילוי מרצון זוהי ההזדמנות שלכם להלבין את ההון ולהימנע מהליך פלילי, מעונש או מקנס.

 במארס 2016 עברה בכנסת הצעת חוק הקובעת כי עבירות מס חמורות יוכרו כעבירות לפי חוק הלבנת הון. בהתאם לכך מעלימי המס עלולים להיות מואשמים בעבירות של הלבנת הון, עברות שבגינן הם עלולים להישלח למספר שנים לכלא.

 

למה כדאי למדינה להפעיל את המסלול של גילוי מרצון?

מסלול גילוי מרצון הוא אינו מסלול ניצחון לעבריינים, זוהי דרך לגיטימית שבה יכולה המדינה לגלות הכנסות רבות החייבות במס ולהעשיר את קופת המדינה בתוך זמן קצר ובמינימום של כוח אדם. 

תמיד קיים חשש כי רשויות המס לא יצליחו לעלות על כספים שחורים רבים. במסלול הגילוי מרצון המדינה ממרבת את הסיכויים לגלות כמה שיותר הון שחור ולגבות כמה שיותר מס. ואכן מסלול הגילוי מרצון רשם הצלחה גדולה ולפי ההערכות שונות, הצליחה המדינה ליצר הכנסות של למעלה מעשרים וחמישה מיליארד דולר, הכנסות שאת חלקן היא הייתה עלולה לפספס.

 

גילוי מרצון – הצלחה חובקת עולם

בשנת 2014 נסע אחד הבכירים במערכת רשויות המס לפגישה עם מנהלי המערכת הבנקאית בשוויץ. בפגישה הוא דיווח להם על ההליך האנונימי העשוי להגביר את האמון בין מערכת גביית המיסים לבין האזרח שהעלים מס תוך הבטחה שהכסף יכול להישאר בבנקים בשוויץ. שנה לאחר הפגישה החלו השוויצרים להאיץ בבעלי ההון הישראלי להסדיר את ההון שלהם ובשלב מסוים הם אף הודיעו להם שאם הם לא יסדירו את ההון השחור, הם ייאלצו לקחת את הכסף ולמצוא מקלט אחר. המהלך נחל הצלחה רבה ובמסגרתו גבו רשויות המס למעלה משלושים מיליארד שקלים וחשפו נכסים רבים בחו"ל המוחזקים בבעלות של אזרחים ישראלים.

בפברואר 2018 נפגש אותו הבכיר עם מנהלי בנקים בלונדון. גם כאן המטרה הייתה להגיע אל שמות הישראלים המחזיקים בחשבונות בנק בלונדון ולהגיע אתם להסכם של גילוי מרצון. הנחת רשויות המס הייתה כי במערכת הבנקאית בלונדון נמצאים מיליארדים של דולרים שלא דווח עליהם לרשויות המס. במסגרת המגמה העולמית של שיתוף פעולה בין המדינות במלחמה בהון השחור, גם פגישה זו הניבה מיליארדי דולרים ששולמו כמס.  

בין השנים 2016 – 2018 הצטרפו אל מסלול הגילוי מרצון מאות יהלומנים שחשפו מיליארדי דולרים של הון שחור שהוחזק בארץ ובעולם. בשנים האחרונות המערכת הבנקאית בישראל  מקשה על היהלומנים בקבלת אשראי עסקי, ולאור זאת פנה המפקח על הבנקים אל מנהלי הבנקים וביקש הקלה ליהלומנים הנמצאים בשלבים של גילוי מרצון. "הסוכרייה" הזו פעלה מצוין ומאות יהלומנים הצטרפו למסלול של גילוי מרצון.

מרשויות המס נמסר כי בשנתיים האחרונות התקבלו דיווחים על מיליוני דולרים המושקעים בארצות הברית. בנוסף על שיתוף הפעולה עם המערכת הבנקאית בארצות הברית, מקיימות רשויות המס משא ומתן עם מאות מדינות נוספות. בסופו של דבר טוענים ברשויות המס, לא יהיה מקום בעולם שבו מישהו יוכל להכניס כספים למערכת בנקאית רשמית בלי שהנתונים יהיו חשופים למדינת המוצא של המפקיד. במילים אחרות אפשר לומר כי התקופה שבה הבנקים בחו"ל העניקו סודיות למפקידים הזרים תמה!

 

אתם שואלים, המומחים עונים!

  • למי מתאים מסלול של גילוי מרצון?

לכל אזרח שעבר עבירה על חוקי המיסים המופיעים בפקודת מס הכנסה, בחוק המע"מ, בפקודת המכס, בחוק מיסוי מקרקעין, בחוק מס קנייה ועוד.

לא רק בעלי עסקים יכולים להצטרף אל המסלול של גילוי מרצון, המסלול מתאים גם לאזרחים המעלימים הכנסות כמו למשל, אנשים המשכירים דירות, אך אינם מדווחים על ההכנסה, עובדים שביצעו רילוקשיין לארצות זרות ולא דיווחו על ההכנסות שלהם בחו"ל, משקיעים בשוק ההון שאינם מדווחים על הרווחים, אזרחים שירשו כספים או נכסים בחו"ל ועוד.

  • למי לא מתאים מסלול של גילוי מרצון?

למי שכבר הגיש בקשה לגילוי מרצון בעבר.

למי שבקשתו אינה כנה ולא נעשית בתום לב.

למי שמעוניין לדווח רק על חלק מעבירות המס שביצע.

למי שהעלים מס בעסקאות לא חוקיות כמו למשל סחר בסמים.

למי שכבר נפתחה נגדו, נגד בן הזוג שלו או נגד החברה שבבעלותו חקירה או בדיקה של רשות המיסים.

מי שהמידע שאותו הוא מבקש לחשוף כבר כלול בכתב תביעה שהוגש נגדו או נגד מישהו אחר, או בכתב אישום בכל הליך אזרחי או פלילי.

מי שהמידע שאותו הוא מבקש לחשוף כבר נחשף בכלי התקשורת.

מי שביצע עבירות מס טכניות כמו אי הגשת דוחות במועד כדומה.

חשוב לדעת כי במקרים חריגים תתיכן אפשרות של הצטרפות למסלול של גילוי מרצון כמו בשל מחלה קשה, גיל מבוגר ועוד. 

 

  • מה היתרון של גילוי מרצון?

היתרון העיקרי של התהליך הוא ההגנה ממכתב תביעה פלילי שיוגש נגדך אם מס הכנסה יגלה בעצמו את ההון השחור שבידך. 

 

  • האם אני מוגן פלילית מרגע הגילוי?

כן, מיד לאחר שחשפתם את המידע על אודות ההון השחור שבידכם, ולפני שמס הכנסה גילה את המידע בעצמו, אתם מוגנים נגד תביעה פלילית.

 

  • יש לי הכנסות רבות ביניהן הכנסות בחו"ל, אך כרגע אני בהפסדים. האם יש התחשבות בהפסדים?

כן. יש אפשרות לקיזוז הפסדים בהתאם לשיקולים של פקיד המס.

 

  • מה קורה אם איני מרוצה מההסדר שאליו הגיע מיופה הכוח שלי?

בדיוק בשביל מצבים אלו קיים המסלול האנונימי, מסלול שבו אינך חייב להזדהות. אם תוצאות המשא ומתן שניהל עבורך מיופה הכוח שלך אינן משביעות את רצונך, אינך חייב לקבל אותו וברור שאינך חייב לחשוף את שמך.

 

  • מה קורה אם רשויות המס תופסות אותי במהלך ההליך?

לא קורה כלום. בהתאם להבטחות רשויות המס ופרקליטות המדינה אתה מוגן מפני תביעה פלילית ברגע שפתחת בהליך.

 

  • באיזה מקרה איני מחוסן מתביעה פלילית?

במקרה שבו רשויות המס החלו לאסוף מידע על אודותיך לפני שפנית אליהם מיוזמתך או במקרים שבהם מקור הכספים הוא בפעילות פלילית.

 

  • אני שכיר ומעולם לא הגשתי דוח לרשויות המס, אבל יש לי בבנק כסף זר, מה עליי לעשות?

כל אדם, גם שכיר, חייב להגיש דו"ח על הכנסותיו ולשלם עליהם מס. אם יש לך כסף שעליו לא דיווחת מומלץ לך להצטרף במהירות לתהליך של גילוי מרצון, רגע לפני שרשויות המס יעלו עליך.

 

  • שמעתי שיש חוק התיישנות של שבע שנים אחורה, האם חוק זה חל גם בנוהל גילוי מרצון?

לא. חוק ההתיישנות אינו חל על אנשים שעברו עבירות מס ולא דיווחו על הכנסות.

 

  • עד כמה שנים אחורנית יחול המס?

הנוסח של נוהל גילוי מרצון אינו נוקב במספר השנים שלגביהן אפשר לחייב, אם כי באופן בלתי פורמאלי התפרסמו בכלי התקשורת השונים הצהרות של ראש מערכת המיסוי כי החיוב יהיה בגין רווחים שלא דווחו במשך עשר שנים אחורנית.

 

  • חשבון הבנק שבו החזקתי הון שחור כבר נסגר, האם עליי לחשוש?

גם אם סגרת את חשבון הבנק ואתה מחזיק במזומן כסף שחור, יש מקום לחשש. ראשי מחלקת המודיעין של רשות המיסים כבר הכריזו בעבר כי בין הרשימות המגיעות אליהן, יש גם שמות של אנשים שהחזיקו בחשבונות בנק בארץ ובעולם וסגרו אותם. לכן אין מקום לשאננות, רשויות המס עלולות להגיע גם אליך.

 

  • הגשתי בקשה לגילוי מרצון אך היא נדחתה. מה קורה עכשיו?

כאמור, רשויות המס אינן מחויבות לאשר כל בקשה לגילוי מרצון והן רשאיות לדחות את הבקשות מסיבות שונות. אך חשוב לדעת כי הרשות מנועה מלעשות שימוש במידע שנחשף בבקשה שנדחתה לצורך הגשת הליכים פליליים. רשויות המס הבהירו בפורומים בלתי רשמיים כי העובדה שהנישום "הקיש בדלת" ראשון, עשויה לעמוד לטובתו גם אם לא הצליח להגיע להסדר של גילוי מרצון.

 

  • האם צריך להזדרז בהגשת בקשה לגילוי מרצון?

בהחלט. רשויות המס האריכו את האפשרות להגשת הבקשות עד לסוף שנת 2019. אומנם מרמזים שניתנו על ידי בכירי הרשות נראה כי תהיה הארכה נוספת, אך אין זה מידע רשמי. לכן, כל עוד אפשר, כדאי להזדרז להצטרף אל הבקשה.

 

  • ירשתי כספים והם נמצאים בבנקים בחו"ל. האם אני בבעיה?

כן. כל אזרח ישראלי חייב לדווח לרשויות על הכספים בבעלותו אשר הגיעו מקורות שונים ונמצאים בארץ או בחו"ל. עליך להוכיח כי הכספים אכן התקבלו בירושה. אם לא תצליח להוכיח, רשויות המס יראו בהם כספים שהתקבלו מעבודה או רווחים בשוק ההון ועוד ותידרש לשלם עליהם מס. בנוסף, אם הכספים שירשת מניבים פירות כמו למשל דיבידנדים או ריבית עליך לדווח על כך ולשלם מס על הרווחים.

 

לסיכום, הליך הגילוי מרצון צובר הצלחה גדולה ורבים מצטרפים אליו ולא בכדי. לאור הנסיבות הבינלאומיות שבהן חומת הסודיות הבנקאית נופלת, מקלטי המס בחו"ל מאבדים את הרלוונטיות שלהם, הטבעת סביב מעלימי המס ומחזיקי ההון השחור מתהדקת בישראל ובעולם כולו וכל מי שהעלים מס צפוי להתגלות, לשלם מס גבוה ולהסתכן בתביעה פלילית.

מסלול הגילוי מרצון מעניק הזדמנות, מוגבלת בזמן, לכל מי שהעלים מס ומחזיק בהון שחור לפתוח דף חדש ולדווח על ההכנסות שלו בלי להיות צפוי לתביעה פלילית.

גילוי מרצון
עוד בנושא מיסים
שח מט
6 משחקים שישפרו לכם את החשיבה האנליטית

החשיבה האנליטית היא כישור חיוני בעולם המודרני, שבו אנו נדרשים לקבל החלטות מושכלות ולפתור בעיות מורכבות באופן תדיר. משחקים מסוימים יכולים לסייע בפיתוח כישורי החשיבה

a tax calculator
תכנון מס מקצועי לקראת פרישה

יוצאים לפנסיה? כדאי שתכירו את סעיף 125ד לפקודת מס הכנסה – פטור על רווחי הון אנשים שמשקיעים בניירות ערך נדרשים ברוב המקרים לשלם סכום גבוה

בחירה נכונה של יועץ תעסוקתי

איך לבחור יועץ תעסוקתי? לאורך הקריירה, זה טבעי להרגיש לפעמים שאנחנו לא במקום המדויק לנו ביותר, בין אם מבחינת התגמול, הסיפוק מהעבודה או אפילו היבטים

חשיבות הביטחון בזוגיות

בכל הנוגע למערכות יחסים אינטימיות, ישנם מספר גורמים שיכולים לתרום לחיבור מוצלח ומספק בין בני זוג. אחד הגורמים החשובים ביותר הוא תחושת הביטחון של הגבר

מחפשים פוסט מסוים?
נא להקליד בשורת חיפוש את הפוסט שאתם מחפשים, או שתוכלו לדפדף באתר
חיפוש