ארנפלד סוכנות לביטוח

קופת גמל להשקעה או תיקון 190, לא יודעים במה נכון להשקיע? הכתבה הזו בשבילכם

כיום,לא מעט מוצרים שנחשבו בעבר "פנסיוניים" הפכו כפתרון מתאים גם לניהול הכסף הפנוי. אילו יתרונות ייחודיים מציע כל אחד מהם?

מוצרי החיסכון נחלקים באופן כללי לשני סוגים מרכזיים: 

חיסכון פנסיוני (כמו קופת גמל או קרן פנסיה), שנועד לשמש אותנו בתקופת הפרישה, וחיסכון פיננסי עבור הכסף הפנוי המושקע לדוגמה בפוליסת חיסכון או בתיק מנוהל, ובו ניתן להשתמש בכל עת.

כדי לנהל את הכסף הפנוי בצורה מיטבית, כדאי לעצור לרגע ולתכנן את העתיד הפיננסי – לסקור את מכשירי החיסכון הקיימים וללמוד את יתרונותיהם. בהמשך, לאחר איסוף המידע ניתן לבחור את מכשיר ההשקעה המתאים לצרכים ולמטרות שהוגדרו.

בחירת מכשיר החיסכון המתאים עשוי להגדיל את פוטנציאל התשואה ועשוי אף לגלם הטבות מס ייחודיות.

שני מכשירי החיסכון הפופולאריים שקיימים כיום הם קופת גמל להשקעה וקופת גמל (תיקון 190). מה עיקרי ההבדלים ביניהם, אילו הטבות מציע כל אחד מהם ואילו יתרונות הם מגלמים?

קופת גמל להשקעה

קצת רקע:

בנובמבר 2016 עבר ענף קופות הגמל שינוי , עם השקת קופת הגמל להשקעה על ידי משרד האוצר. מכשיר חיסכון זה נותן אפשרות להפקדה של עד 70 אלף ₪ בשנה לאדם, לכל מטרה ולכל טווח השקעה, תוך אפשרות בחירה בין מגוון מסלולים בהתאם לצרכי החוסך. המכשיר משלב שני יתרונות מהותיים יחד – גם נזילות מלאה (בכפוף לתקנון הקופה) וגם יתרונות מס.

בעוד שבמכשירי החיסכון הפנסיוניים ניתן למשוך את הכסף בגיל הפרישה וכקצבה חודשית, בקופת גמל להשקעה הבחירה מתי למשוך את החיסכון חוזרת לידי החוסך.

ניתן לבצע משיכה מלאה או חלקית בכל שלב, ללא מגבלה וללא תשלום קנס. במשיכה שכזו יגבה מס רווח הון של 25% על הרווח הריאלי, כפי שמקובל במוצרים דומים.

עם זאת, חוסך שיבחר למשוך את הכסף כקצבה חודשית בגיל פרישה ייהנה מפטור מלא ממס, כך שכל הרווחים שנצברו לאורך השנים יהיו פטורים ממס.

חשוב לציין כי קופת גמל להשקעה נהנית כמובן גם מכל היתרונות המוכרים של קופת גמל המסורתית – ביניהם ניהול השקעות מקצועי, מגוון מסלולי השקעה ומעבר ביניהם ללא אירוע מס.

בפועל, קופת הגמל חזרה להיות מכשיר חיסכון לכל מטרה ולא רק לגמלאים (בשל תיקון 190), ומאפשרת לפתוח חיסכון על שם הילדים או הנכדים ולהפקיד בהתאם ליכולת אם בסכום חד פעמי או בהו"ק חודשית.

 

שורה תחתונה

חיסכון זה למעשה מאפשר לחוסכים להשקיע בשוק ההון בצורה פשוטה וקלה ולשמור על נזילות מלאה.

הצפי הוא כי הציבור ינצל את האפשרות לחיסכון בקופת הגמל החדשה, מה שיתרום להמשך צמיחת ענף קופות הגמל.

 

קופת גמל (תיקון 190)

קצת רקע:

בערך לפני כעשור היוותה קופת הגמל אופציה לחיסכון לכל מטרה. את הכספים שנצברו במכשיר זה ניתן היה למשוך בתום פרק זמן של 15 שנים ובגינם הוענק פטור מתשלום מס.

( קצת נוסטלגיה לקופות שהסבא וסבתא פתחו לנו לבר/ת מצווה)

בשנת 2006 בוטל החיסכון ההוני ל-15 שנה וניתן היה למשוך בסכום הוני רק בגיל 60.

בשנת 2008 השתנו כללי המשחק שוב, וכספים שהופקדו במכשיר זה יועדו למשיכה כקצבה ולא כסכום הוני (חד פעמי). השינוי פגע באטרקטיביות החיסכון בקופת הגמל ולמעשה נטל ממנו את יתרונותיו הבולטים.

בשנת 2012 נכנס לתוקף תיקון 190 והביא איתו בשורה משמעותית לציבור החוסכים בכלל, ולגמלאים בפרט. בעזרתו של תיקון 190 יכולים גמלאים ליהנות מהטבה משמעותית, הכוללת את האפשרות להמשיך להפקיד כספים בקופת הגמל ובו זמנית לשמור על נזילות מלאה (אפשרות למשיכה בסכום חד פעמי בכל עת בצורה קלה ונוחה).

קופת הגמל – תיקון 190, מאפשרת לגמלאים להנות מהטבות מס, אפשרויות ניהול השקעות רחבות בדומה לקופות הגמל ההיסטוריות, דחיית מס רווח הון עד רגע משיכת הכספים ומוזיל את המס לשיעור של 15% נומינלי בלבד.

רבים מהגמלאים מגיעים לגיל הפרישה עם סכומי כסף נכבדים, ותוהים מה ניתן לעשות עם הכספים בסביבת הריבית הקיימת היום בעולם. הבנקים לא מציעים אלטרנטיבה מכובדת וחשש מרכישת מניות מגביל את השקעות הגמלאים.

 

אז מה זה בעצם אומר?

החל משנת 2008, קופות הגמל מאפשרות משיכת כספים בגיל פרישה כקצבה בלבד. תיקון 190, מאפשר לפורשים המקבלים קצבת פנסיה מינימלית, לחסוך כספים בקופת הגמל ולמשוך את הכספים כסכום חד פעמי בכל עת בניכוי של 15% מס נומינלי בלבד.

 

מדוע צריך את זה?

כי זה מאפשר לשלם פחות מס רווחי הון על השקעות פרטיות ופחות עלויות ניהול השקעות.

 

ואיך זה עובד?

אם פורש/ת זכאי לקצבה העולה על 4512 ₪ (נכון לשנת 2019) ונמצא מעל גיל 60, באפשרותו לממש את משיכת הכספים כסכום חד פעמי ושלם 15% מס נומינלי בלבד.

 

מסלולי השקעה? האם ניתן?

תיקון 190 מאפשר לחוסך מגוון רחב של מסלולים להשקעה.

הוא נותן בידי החוסך את האפשרות לקבוע בעצמו את רמת הסיכון תוך שקיפות מלאה על תשואות העבר של מנהלי הקופות.

 

אפשרות לפיזור השקעות בחו"ל וכן נכסים לא סחירים

תיקון 190 מציע לחוסך מגוון רחב של אפיקי השקעה בחו"ל וכן חשיפה לאפיק השקעה מנייתי בחו"ל וכן אג"ח בינלאומיות.

בנוסף תיקון 190 מציע נכסים לא סחירים שהם אפיק השקעה מצוין ובו תמצאו נדל"ן, תשתיות וכן אשראי לא סחיר לחברות.

 

שורה תחתונה

בשורה התחתונה קופת גמל – תיקון 190 הוא מוצר מעולה עבור גמלאים המעוניינים לחסוך כסף ונהנים מקצבה קיימת שאינה מגיעה מביטוח לאומי. המוצר מעניק הטבות מס, ומאפשר הורשה של כספים במיסוי מופחת. בהחלט תיקון 190 הוא מוצר מומלץ לגמלאים.

 

השוואה מסכמת בין קופת גמל להשקעה לבין תיקון 190

קריטריון להשוואה תיקון 190 קופ"ג להשקעה
משיכה משיכה לאחר גיל 60 בכפוף לקבלת קצבה מזערית. משיכה לפני גיל 60 תחשב כמשיכה שלא כדין ותחויב במס של 35% משיכה בכל שלב
מס במשיכה 15% על הרווח הנומינאלי 25% על הרווח הריאלי
הפקדה קיימת מגבלת הפקדה של כמה מליוני שקלים בהתאם לגיל החוסך מגבלת הפקדה של 70,000 ש"ח בשנה
הטבת מס בהפקדה קיימת הטבת מס על רובד ראשוני של כ- 34 אלף ש"ח אין
אפשרות ליצירת קצבה מוכרת קיים קיים
אפשרות לקבל הלוואה קיים קיים
מסלולי השקעה במסלולים קיימים חדשים
ניוד הכספים בין מוצרים פנסיונים קיים רק בפרישה
ניוד הכספים בין חברות/מסלולים קיים מסלולים -קיים

בין חברות- לא קיים

אפשרות ליצירת קצבה מוכרת קיים קיים
הטבת מס מעל גיל 60 קיים קיים
במקרה פטירה האם המוטבים ישלמו מס במשיכת הכסף במקרה של פטירת מבוטח שלא משך קצבה לפני גיל 75, המוטבים יקבלו את הכסף כסכום חד פעמי פטור ממס!

במקרה של פטירת מבוטח שלא משך קצבה אחרי גיל 75, ישלמו המוטבים רק 15% מס רווח הון על הרווח הנומינאלי.

25% על הרווח הריאלי
קהל היעד של הקופה מיועדת לחוסכים בגיל מבוגר יותר. מיועדת יותר לאנשים בגיל צעיר או גיל ביניים שרוצים לחסוך לטווח ארוך אבל עדיין לשמור על נזילות הכסף .

 

אלה העקרונות המרכזיים לגבי הקופות . ההחלטה אם להשקיע ובאיזו חברה בידיים שלכם.

תמונה של קובי ענבר
נשמח לעמוד לשרותכם בכל נושא
השאירו את פרטיכם
ונציגנו יחזרו אליכם בהקדם
כתבות נוספות בנושא
שלום, אני מעוניינ/ת לייצור קשר עם סוכן ביטוח, אשמח לקבל פרטים.