ניתוח טכני של שוק ההון

לקבלת הצעת מחיר השאירו את פרטיכם.

תארו לכם שהייתם יכולים לחזות את העתיד. מה הייתם עושים?  סביר שלא מעט אנשים, יענו כי הם ינצלו את האפשרות לחזות את העתיד, להפקת רווחים כלכליים – קניית הכרטיס הזוכה בלוטו, הימור על הסוס המנצח וכן הלאה. בתחום המסחר, ישנה שיטה, שמספקת ניבוי עתידי של מחיר המניה, בהתאם לנתוני עבר שלה.  שיטה זו מכונה שיטת הניתוח הטכני, עליה נרחיב במאמר שלפניכם.

 

מהי שיטת הניתוח הטכני?

ניתוח טכני היא שיטה לזיהוי מגמות במסחר של נכסים פיננסים שונים. הרעיון העומד בבסיס השיטה הוא האמרה 'ההיסטוריה תמיד חוזרת על עצמה'. אשר על כן, שיטה זו גורסת כי אם נוכל לארגן את המידע ההיסטורי של מנייה מסוימת (שיוצג על פי רוב בצורת גרף), נוכל לחזות מגמות עתידיות ביחס אליה, על בסיס העבר. מגמות אלה יאפשרו לנו לזהות מראש נקודות בהן כדאי לקבל החלטה ביחס למניה שרכשנו (למשל מכירה או קנייה שלה), בהתבסס על חיזוי התנהגות השוק.

 

ההבדלים בין שיטת הניתוח הטכני לשיטות ניתוח אחרות

בטרם נסקור את יתרונות וחסרונות השיטה, חשוב להסביר במה שונה שיטת הניתוח הטכני משיטות אחרות, ובראשן שיטת הניתוח הפונדמנטלי (מלשון Fundamental – בסיסי). השיטה הפונדמנטלית מבקשת לבחון את מצב הנכסים, ההתחייבויות והרווחיות של הנכס (לרוב באמצעות ניתוח של הדו"חות הכלכליים, מעקב אחר דיווחי החברה ועוד), ועל בסיס זה לקבל החלטות בנוגע להשקעה בחברה. למשל, אם הדוחות הכספיים השנתיים של חברה מסוימת מצביעים על ניהול כלכלי כושל, ההמלצה של הניתוח הפונדמנטלי תהיה לא לקנות את מניית החברה, גם אם היא נסחרת בבורסה באופן רווחי.

בניגוד לניתוח הפונדמנטלי, שמתבסס על מסמכים של החברה ועל נתוני הבסיס שלה, הניתוח הטכני מתבסס אך ורק על מצב השוק, ולא על המידע שעומד בבסיסו. כך למשל, מניה תהיה שווה יותר או פחות לאו דווקא בגלל שהחברה מתנהלת נכון כלכלית, אלא מפני שמשקיעים רבים קונים את המנייה ומביעים בה אמון. אפשר לומר אפוא, ששיטת הניתוח הטכני מעריכה את שווי המנייה לפי הרגש שהיא מעוררת בציבור ולא לפי פרמטרים בסיסיים אחרים.

 

כיצד התפחתה השיטה?

מקורו של הניתוח הטכני הוא ביפן של המאה ה-18, שם הומצא גרף הנרות היפניים לטובת מסחר בשוק האורז המקומי. הייחודיות של הגרף היא בהצגת הפער בין מחיר הפתיחה והסגירה היומי של המניה בבורסה, והאם המניה נסחרה בהפסד או ברווח. כך למשל, ביום בו מחיר הפתיחה נמוך ממחיר הסגירה – העמודה תיצבע בצבע ירוק, צבע המעיד על מסחר ברווח.

בניגוד לכך, כאשר מחיר הפתיחה היה גבוה בהשוואה למחיר הסגירה של אותו יום מסחר – העמודה תיצבע בצבע אדום ותעיד על מסחר הפסדי במניה. התוצר של גרף זה הוא רצף של תבניות גיאומטריות, שמאפשרות לנבא מגמה ביחס למניה מסוימת. כאמור, הנחת היסוד של הניתוח הטכני היא שההיסטוריה תמיד חוזרת על עצמה, ודפוסים שונים בהתנהגות של מניה – יחזרו על עצמם בכל פרק זמן מסוים. מכאן, שהכלי המשמעותי והעיקרי העומד לרשות הטכנאים הוא הגרף. באמצעות הגרף שמציג את ההיצע והביקוש למניה מסוימת, המנתחים הטכניים יכולים לזהות מגמות שונות בחייה של המניה, על בסיס ההיסטוריה שלה ובאמצעות התבניות הגיאומטריות שנוצרו לאורך חיי המסחר שלה.

 

מהי התרומה של שיטת הניתוח הטכני למסחר?

התרומה העיקרית של גרף הנרות היפניים, שמהווה בסיס לשיטת הניתוח הטכני, הוא זיהוי רמת התמיכה ורמת ההתנגדות של מניה מסוימת. מדובר בשני מונחים שמתארים נקודות קריטיות שמחייבות פעולה מצד בעל המנייה. רמת תמיכה מתייחסת למחיר הנמוך ביותר של מניה לפני שמחירה מתחיל לצנוח מטה, בעוד שרמת התנגדות מתייחסת למחיר הגבוה ביותר של מניה לפני נסיקתה מעלה.

בהתאם לכך, בתקופה בה המחיר יורד מתחת לרמת התמיכה, יהיה מומלץ למכור את המניה (שכן היא לפני התרסקות), בעוד במצבים בהם המחיר עולה מעל רמת ההתנגדות, מומלץ לקנות עוד מניות, מאחר שעל פי ההיסטוריה, נדמה כי מחיר המניה צפוי לעלות מעלה. כמו כן, על פי גישת הניתוח הטכני, כל עוד המניה לא חרגה משני קצוות אלה – אין הצדקה לבצע בה כל פעולה. הווי אומר, אם המניה מצויה בטווח שבין רמת התמיכה ורמת ההתנגדות, ולא חורגת מטווח זה, אין כל סיבה לרכוש או למכור מניות. רק כאשר המניה יורדת מתחת לרמת התמיכה או עולה מעל סף רמת ההתנגדות, מומלץ לבצע פעולות רכישה / קנייה של המניה, בהתאמה.

 

נסביר זאת באמצעות דוגמא: 

נניח כי נתוני עבר אודות מסחר במניה מסוימת, מלמדים כי מחיר מניית חברה א' נוהג לנסוק כלפי מעלה רק כאשר שווי המנייה עולה על 100 ש"ח למניה. במצב זה, אנשי הניתוח הטכני ימליצו לסוחרים רק כאשר היא עוברת את רף המחיר של רמת ההתנגדות, דהיינו 100 ש"ח, וזאת, על מנת להנות מעליית השערים. במידה ואותה מניה נוהגת באופן היסטורי "להתרסק" כאשר שוויה יורד מתחת ל- 70 ש"ח למניה, אנשי הניתוח הטכני ימליצו לסוחרים למכור את מניותיהם במעוד מועד, עוד לפני שהיא מגיעה ל-70 ש"ח, כדי לא להפסיד הרבה כספים.

נדגיש כי התרומה העיקרית של הניתוח הטכני למסחר במניות, נעוץ בזיהוי מדויק של נקודת הכניסה והיציאה מההשקעה במניה. נזכיר, שנקודת כניסה ויציאה הם מונחים שנוגעים לרגע הקנייה ולרגע המכירה של מניה. ככל שנמכור את המניה בנקודת יציאה טובה (לפני שהיא צונחת) – נרוויח. כמו כן, ככל שניכנס (נקנה) למניה בנקודת כניסה טובה (לפני שהיא עולה) – נרוויח.

לחלופין, בהתאם לשיטת הניתוח הטכני, מסחר שגוי עלול להתרחש אם נמכור את המניה שעה שנתוני ההיסטוריה חוזים לה עליות מחירים, או לחלופין, רכישת מניות במחיר שצפוי לרדת בהתאם לנתוני עבר. בהתאם לכך, סוחרים אשר דוגלים בשיטת הניתוח הטכני, סורקים אחר רכישת מניות להן צפויות עליות מחירים בתקופה הקרובה, כדי להרוויח סכומי כסף נכבדים.

 

חסרונות שיטת הניתוח הטכני

חשוב להגיד שישנם גורמים שונים שאינם מקבלים את הנחת היסוד של הניתוח הטכני, וטוענים שהתנהגות השוק מושפעת מאלפי פרמטרים שלא ניתנים לחיזוי, ומכאן שמגמות בעבר לא יצליחו ללמד על מגמות העתיד. תמיכה לעמדה זאת ניתן לראות בהתפרצותו של נגיף הקורונה החדש, אשר גרם לנפילות שערים חסרות תקדים בכל השווקים בעולם. המנתח הטכני שהתבונן בגרפים בתחילת שנת 2020, לפני התפרצות המגפה, לא היה יכול שנפילות רבות בפתח.

לעומת זאת, חשוב לזכור שמגפות הן אירוע מחזורי וייתכן שדווקא ניתן לשער שכל מספר שנים תהיה מגפה שתפיל את שווקי העולם. ואם בהשפעות הקורונה עסקינן, יתכן כי כדאי לבחון את השלכותיהן של מגפות כלכליות בשנים עברו, כיצד התמודדו החברות עם משבר זה והאם הן הצליחו להשתקם.

כך למשל, מומחים ממליצים לבחון את השלכות משבר הסאב – פריים של 2008, וכך לאתר תחומים פיננסיים שצפויים להשתקם, על אף המפלה שנחלו במהלך משבר הקורונה. עם זאת, חשוב לזכור שלכל משבר יש נסיבות ותנאים שונים  – כך למשל, אחד השווקים העיקריים שנפגעו במהלך משבר הקורונה של 2020 הוא שוק הנפט, מהסיבה שחודשים רבים אנשים ישבו בביתם מחוסרי מעש, כמעט שלא נסעו ממקום למקום, שלא לדבר על טיסות. בניגוד לכך, שוק הנפט לא נפגע בצורה כה משמעותית מהמשבר של 2008. לכן, כשאתם מבצעים השוואות היסטוריות, רצוי להתחשב בנסיבות השונות, ולנסות לאבחן מדוע התרחשה כל ירידה וכל עלייה.

אחת השאלות שמטרידה כל משקיע היא מה יעלה בגורלה של מנייה או כל נייר ערך אחר שרכש. אין חולק על כך שאם היינו יכולים לחזות את עתידן של מניות, היינו יכולים להרוויח לא מעט כסף. למרות שישנם גורמים שמטילים ספק בכל ניסיון לחזות את התנהגות השוק, ישנן שיטות מסוימות, בראשן – שיטת הניתוח הטכני, שמנסות, על בסיס נתונים, לחזות את התנודות בשוק ולזהות את הרגע המיטיבי למכור או לקנות מניה.

נשמח לעמוד לשרותכם בכל נושא

השאירו את פרטיכם
ונציגנו יחזרו אליכם בהקדם

כתבות נוספות בנושא