מסחר באופציות מעוף – לאיזה סוג משקיע זה מתאים

לקבלת הצעת מחיר השאירו את פרטיכם.

מסחר באופציות מעו"ף זה אחד התחומים הנפוצים והחמים ביותר בבורסות בעולם, ובפרט בבורסה תל אביב 35. אמנם הסיכון בפעילות באופציות מעו"ף הוא די גבוה, אך הרווח הפוטנציאלי שמפיקים באמצעותו גבוה מאד גם הוא. אך למרות שזה נראה מפתה, חשוב לזכור – זה לא מתאים לכל אחד. מסחר באופציות מעו"ף דורש מיומנות ומקצועית רבה, ולכן מי שנכנס לתחום צריך לדעת היטב את כל מה שקשור לנושא. לאחר שתעמיקו בנושא, אפשרויות הרווח הן עצומות. כל מה שכדאי לדעת על האופציות מעו"ף – תמצאו בכתבה שלפניכם. 

 

אופציות – מה זה אומר?

המונח אופציה מתייחס למכשיר פיננסי שהערך שלו נגזר מנכס אחר שהוא נכס הבסיס אליו המכשיר "צמוד". האופציות מהוות למעשה חלק מקבוצת הנגזרים הכוללת לצידם של חוזים עתידיים. יש 2 שימושים עיקריים שמשקיעים עושים עם הנגזרים האלו: 

  1. משתמשים בהם בתור טקטיקת הגנה על השקעות מפני שינויים במדד מסוים – עליות או ירידות (גידור).
  2. משתמשים בהם בתור תחליף להשקעה בנכס שמהווה נכס הבסיס – על המדד הזה.

אופציה היא בעצם חוזה בין שני צדדים: צד אחד הוא מוכר האופציה שכותב אותה, והצד השני הוא הרוכש של האופציה. תמיד מול מישהו שמוכר אופציה יש מישהו שקונה אותה. התהליך מתחיל בכך שהמוכר בעצם נותן לרוכש זכות לרכוש את נכס הבסיס בתמורה לסכום או למחיר שקובעים מראש, במועד שנקבע מראש, או עד מועד שנקבע מראש. כלומר, אופציה מהווה מכשיר שמשמעותו תשלום בהווה של סכום מסוים (התשלום הראשון), כשבהמשך בתוך פרק הזמן שנקבע בין הצדדים מראש, הוא ישלם סכום נוסף (התשלום השני) ויקבל את הנכס.

כשאומרים אופציה צריך תמיד לזכור שהן יותר מסוכנות מניירות ערך 'קלאסיים' כמו אגרות חוב ומניות, בעיקר כי הן סוג של השקעה ממונפת על נכס הבסיס. בזמני עליות הן יעלו הרבה יותר מנכס הבסיס, אך גם ההפך נכון – בזמנים של ירידות הן ירדו הרבה יותר מנכס הבסיס כך שקיים סיכון להפסד גדול.

 

איך זה עובד בעולם המעשה

 ניקח לדוגמא את מניית גוגל. נניח שגוגל נסחרת בבורסה במחיר של 210 דולר למניה, ויש אופציה בשוק שהתנאים שלה הם מחיר מימוש של 200 דולר למניה, ותאריך הפקיעה של האופציה הזו הוא בעוד שנה. אם כך, אופציה זו תיסחר בבורסה במחיר גבוה מ – 10 דולר. מדוע? אם היא תיסחר במחיר נמוך יותר – רבים מהאנשים ירצו לקנות אותה. מכיוון שהמחיר נמוך מ – 10 דולר, הם ישלמו את מחיר המימוש, וכך יצא שהם משלמים פחות מהמחיר של המניה בשוק.

נשמע מוזר? האמת היא שמצב כזה נחשב ל"עיוות" בשוק ההון ולכן זו לא אפשרות מעשית. בפועל השווקים הפיננסיים סוגרים אפשרויות כאלה ולכן המחיר חייב להיות לכל הפחות 10 דולר. במציאות בדרך כלל במצב כזה המחיר יהיה גבוה בהרבה מ – 10 דולר בגלל שיש ערך נוסף לאופציה שקשור לתקופה בה היא תפקע. 

כעת, נניח שהמחיר של האופציה הוא  15 דולר. למשקיע עומדות כמה אפשרויות: הוא יכול לקנות את המניות ב – 210 דולר למניה, או לקנות את האופציה ב – 15 דולר למניה. אם הוא מעריך שמניית גוגל תעלה בשנה הקרובה ל – 300 דולר, הוא יכול להשקיע בה (לקנות מניות) ולהרוויח 43%, כי זו עליה של 43% מערכה של המניה. לחלופין, הוא יכול להשקיע באופציה ולהרוויח הרבה יותר. בחישוב כזה, מחיר האופציה יעלה ל – 100 דולר לפחות, מכיוון שהוא אמור להיות שווה לכל הפחות למחיר של המניה כשמורידים ממנו את התשלום (בדוגמא שלנו: 200 דולר פחות 100 דולר). במצב כזה התשואה היא של 576%! 

זה החלק הטוב באופציה – כשהמניה עולה, האופציה תעלה פי כמה וכמה. כמובן, כפי שהזכרנו, קיים גם הסיכון: אם המניה תרד לפתע, גם האופציה תרד הרבה יותר. 

 

אופציות מעו"ף

שוק המעו"ף (מכשירים עתידיים ופיננסיים) הוא שם כולל לשוק המכשירים הפיננסיים הנגזרים שנסחרים בבורסה לניירות ערך בתל אביב. מסלקת מעו"ף משמשת בתור צד נגדי מרכזי לנגזרים הקיימים בשוק. כשאנחנו מדברים על אופציות מעו"ף, אנחנו בעצם מדברים על חוזה מול הצד הנגדי – מסלקת המעו"ף.

אופציות מעו"ף נסחרות בבורסה לנירות ערך בתל אביב במדד תל אביב 35, מדד תל אביב 125, מדד ת"א-בנקים, מדד בנקים 5 שער הדולר ושער האירו. 

אופציות על מדדים של מניות ומניות בודדות מונפקות לתקופות של עד 3 חודשים, בעוד שבמדד תל אביב 35 יש אופציות שבועיות בנוסף לכך. מועד הפקיעה החודשי של האופציות הוא שער בפתיחה של יום המסחר הקודם ליום השישי האחרון בחודש. מועד הפקיעה של אופציות שבועיות הוא יום המסחר הקודם לימי שישי הלא אחרונים בחודש. יש לציין שבבוקר הפקיעה לא ניתן לסחור באופציות הפוקעות.

כאשר מדברים על אופציות של שערי מט"ח (שקל דולר או שקל אירו), המשמעות היא הנפקה של עד שנה. על אופציות של שקל-דולר יש גם אופציות שבועיות. מועד הפקיעה החודשי הוא ביום של המסחר שקדם ליום רביעי האחרון בחודש, לפי שערו היציג של בנק ישראל. מועד הפקיעה של הסדרה השבועית הוא ביום המסחר הקודם ליום רביעי שאינו אחרון בחודש. אופציות על מט"ח יכולות להיסחר גם ביום של הפקיעה ולאחריה. 

 

מדד ת"א-35

בפועל, האופציות עם הסחירות המשמעותית ביותר הן האופציות על מדד תל אביב 35 ושער השקל-דולר. 

ניקח דוגמא – אם מדד ת"א נסחר ב – 1600 נקודות, ויש אופציה שמחיר המימוש שלה הוא 1550 נקודות למשך חודש, אזי כשהאופציה נסחרת ב – 150 שקלים, המשמעות של הדבר היא שכאשר משקיע קונה אופציה הוא בעצם משלם 100 שקלים. אם מדד תל אביב 35 יעלה בתאריך הפקיעה של האופציה ל – 1800 נקודות, השווי של האופציה יהיה 250 שקלים. לעומת זאת אם המחיר של האופציה ירד ל – 1500 נקודות האופציה פוקעת באפס. 

 

Call ו – Put

יש 2 סוגים של אופציות:

  1. אופציות Call: כלומר אופציות רכש. אלו אופציות שעולות מתי שהמחיר של המניה עולה. כלומר – ככל שנכס הבסיס של האופציה יפקע בשער יותר גבוה מהמחיר הנקוב שלה, כך מסלקת העו"ף תשלם למחזיק של האופציה את ההפרש שנוצר בין השער לסטרייק כפול המכפיל. מי שכותב את האופציה אמור לשלם למסלקה לפי הנוסחה הזו והתנאים שנקבעו. 
  2. אופציות Put: בדיוק הפוך מאופציות Call. רוכש אופציה כזו משער שהמניה או המדד ירדו והוא ירוויח אם זה יקרה. כלומר, ככל שנכס הבסיס של האופציה הזו יפקע בשער נמוך ממחיר הסטרייק הנקוב של האופציה כפי שנקבע, אזי מסלקת המעו"ף תשלם למחזיק של האופציה את ההפרש שנוצר בין השער לסטרייק כפול המכפיל. 

כמובן שמהכפיל משתנה בהתאם לנסיבות – לפי סוג האופציה. כך אופציות של מדדי מניות שנסחרות עם מכפיל של 100, בעוד שאופציות על מט"ח נסחרות במינוף של 10,000. לעומת זאת אופציות על מניות בודדות נסחרות עם מכפילים מסוימים למניה. 

 

מחוץ לכסף או בתוך הכסף?

אופציות מעו"ף יכולות להיות באחד משני המצבים הבאים:

  • מחוץ לכסף: כאשר הפקיעה מיידית, התזרים שנובע מהאופציה הוא אפס.
  • בתוך הכסף: כאשר הפקיעה מיידית, יש תזרים כספי מהאופציה. כאשר זו אופציות Call זה יקרה כאשר השער של נכס הבסיס עולה על הערך של הסטרייק של האופציה הזו. כאשר מדובר באופציית Put זה יקרה כאשר שערו של נכס הבסיס מתחת לערך הסטרייק של האופציה. 

יש לציין – שכאשר אופציות פוקעות בתוך הכסף, יש התחשבנות כספית בין מסלקת המעו"ף והסוחרים, ואין העברה פיזית של הנכס. החשבון של הסוחר יהיה מחויב או מזוכה בתוך הכסף שבחשבון, לפי ערך האופציות. הבורסה לא אמורה לגבות עמלה על הפקיעה, ולרוב ברוקרים לא גובים עמלה מסוחרים משמעותיים. 

ביום פקיעת האופציות, סוחרים גדולים שמחזירים פוזיציות משמעותיות, מעבירים פקודות: לקנות או למכור את נכס הבסיס, ובפרט מניות של מדד ת"א 25, בצורה שתהיה בדרך כלל מנוגדת לתזרים שנובע מהפוזיציה שלהם באופציות. לכן, בבוקר של יום הפקיעה סביר שנוכל לראות מחזור גבוה באופן ניכר מאשר מחזורי פתיחה בימים אחרים. 

 

אם כך – האם מסחר באופציות מעו"ף מתאים לכל משקיע? 

כפי שראינו, אפשרויות התשואה ממסחר באופציות מעו"ף הן עצומות. ניתן להגיע לתשואה של מאות אחוזים, הרבה יותר מהשקעה 'סולידית' יותר בניירות ערך קלאסיים. עם זאת, כגודל הסיכוי להרוויח, כך גודל הסיכון. מסחר באופציות מעו"ף יכול להצליח רק למשקיעים מיומנים ובעלי ידע נרחב בשוק הפיננסי ובפרט בכל מה שקשור לשוק המעו"ף. לכן, לפני שמשקיע נכנס למסחר בשוק זה, עליו ללמוד המון על כל מה שצריך לדעת בתחום הזה, כדי שלא יגיע למצב של הפסדים עצומים, אלא ידע כיצד להשקיע נכון ולהרוויח תשואות יפות.

נשמח לעמוד לשרותכם בכל נושא

השאירו את פרטיכם
ונציגנו יחזרו אליכם בהקדם

כתבות נוספות בנושא