האם מחירי הדירות מושפעים מאנטנות סלולאריות

לקבלת הצעת מחיר השאירו את פרטיכם.

אנטנות סלולאריות – כולנו רוצים את הדירה שלנו יפה, משובחת ובטוחה למגורים. אך מה קורה לשווי ערך הנכס כאשר מפגעים כאלה ואחרים נמצאים בסביבתו? מעבר לגורמים ידועים כמו זיהום אוויר, קרבה לכביש ראשי סואן, מצב התשתיות ודרכי הגישה, נקבעה סוגיה נוספת שבנק ישראל חקר וקבע, שעשויה להשפיע על מחיר הדירה – הקרבה לאנטנות סלולריות. 

כל דירה מושפעת מהמאפיינים האישיים שלה והמחיר מורכב מאפיון מדויק של הנכס על סמך מיקום, קומה, כיווני אוויר, מעליות והיד עוד נטויה. אך כשמדובר בגורמים סביבתיים שלא רק מסבים נזק אסתטי אלא גם עשויים לפגוע בבריאות, סביר להניח ששווי הדירה יופחת בשיעור מסוים, על פי קביעות ומדרגים שונים שנלקחים מתוך מספר תחומי חיים מרכזיים. בענף הנדל"ן מייחסים את הירידה האפשרית במחיר של דירה מסוימת, לאו דווקא למיקום הסמוך לגורמים "מחשידים" כמו האנטנות, אלא לעובדה שהן משרתות את כל בעלי האינטרסים בסלולר. כך למשל, חברות סלולריות מפעילות אתרים על גגות של בניינים זולים יותר משיקולי חיסכון בדמי השכירות. זהו מצב שבו לא האנטנה עצמה היא שפוגעת בשווי הנכס, אלא העובדה שהנכס עצמו מלכתחילה זול יותר. 

הקשר בין מחיר הדירה לקרבה לאנטנות סלולאריות

טלפון סלולרי הוא מאסט בקרב כל אדם בעידן המודרני. לכל אדם יש לפחות מכשיר אחד ברשותו וברחבי המדינה מצויים כ-6,000 מוקדי אנטנות המשרתים אותם. המחקר של בנק ישראל התבצע לאורך 11 שנים, בין השנים 2000-2011 ובדק בראש ובראשונה – מה מחשיבים הישראליים לפני שהם רוכשים נכס, מבחינת יתרונות וחסרונות הסביבה? כחלק מהשאלה, נבדקה סוגיית האנטנות הסלולרית ועד כמה היא משפיעה על שיקולי הרכישה ובכלל על מחירי הדירות הסמוכות לה. חשוב לזכור שבאותן השנים התנהל גם מאבק ציבורי רחב לגבי המודעות הגבוהה לאנטנות סלולאריות ורמת הקרינה המסוכנת, לצד המחאה החברתית שהגיעה לשיאה עם זינוק שיא במחירי הדירות באותה תקופה. למרות המודעות הציבורית הרחבה, מצא בנק ישראל שהתשובה שלילית. רוכשי הדירות אינם מביאים בחשבון את הקרבה לאנטנות סלולריות בבואם לקנות דירה וכלל אינם בודקים פרמטר זה. עוד נזכיר כי המחקר בחן 393 אלף עסקאות נדל"ן שונות שבוצעו במהלך מסגרת השנים.

נכון להיום (2019), טרם הוכח קשר חד משמעי בין קרינה סלולרית לתחלואה מבחינה רפואית-מדעית. למרות זאת, רוב הציבור מאמין שקשר כזה אכן קיים. במהלך המחקר, התגלה שבחירת מיקומי הצבת האנטנות הסלולריות היא לא מקרית ושאכן מדובר בשיקול אסטרטגי להקים אנטנות באזורים בעלי מצב סוציואקונומי נמוך. אנשים אלה נוטים להתנגד ולהתאגד פחות ומבחינת חברות הסלולר, מדובר גם בחיסכון מאחר ומחירי הדירות הללו כנראה נמוכים יותר. עוד נמצא כי הקרבה לאתרים אלה מתווה דפוס של ירידה בשיעור מחירי הדירות בהיקף של 1%-2%. נתון יחסית מינורי, שמוכיח כי הקרבה לאנטנות לא משפיעה על מחירי הדירות. בנוסף, לא נמצאו הבדלים בהשפעת האנטנות בין אזורים ממצבים סוציואקונומיים גבוהים ונמוכים.

אנטנופוביה להמונים: האם אנטנות סלולריות באמת מסכנות אותנו?

אז ראינו היטב כי לא הוכח עדיין שאנטנות מסכנות את בריאות הציבור, אך מבנים אלה כן ממוקמים בשכונות חלשות יותר יחסית, שכן חברות הסלולר מעדיפות לחסוך ולהציב אותן במקומות שבהם השכירות יותר זולה ושווי ערך הדירות בהן נמוך בממוצע ב-1%-2%.

כעת נשאלת השאלה – האם האנטנופוביה הציבורית שלנו, כלומר החשש מפני נזקי האנטנות הוא באמת מוצדק? כדי לענות על השאלה, נצטרך קודם לעמוד על טיבן של האנטנות הסלולריות ומה בדיוק הן עושות.

אנטנות סלולריות הן חלק ממערכת התקשורת האלחוטית. הן שולחות ומקבלות גלים אלקטרומגנטיים שמתקבלים לנייד הפרטי שלנו. הנייד עצמו ממיר את הגל האלקטרומגנטי לאותות קול ולהיפך.

הקהילה המדעית העולמית עדיין לא הצליחה להסכים על הקשר בין אנטנות סלולאריות ונזקים בריאותיים ולמעשה לא קיים מחקר שמוכיח בוודאות כי האנטנות אכן מסוכנות. יחד עם זאת, הוועדה הבינלאומית לחקר הסרטן מטעם ארגון הבריאות העולמי, חשפה בשנת 2011 כי הקרינה הסלולרית הינה "מסרטן אפשרי". ההוכחות שהתקבלו משלל המחקרים עד כה מוגדרות כ"פחות ממספקות".

לכן ההמלצה כיום היא להתנהל באופן מודע ונמנע במידת האפשר, עד שיוכח אחרת. גם קרינה מהשמש הינה קרינה אלקטרומגנטית ולמעשה לא ניתן להימנע מפניה, כפי שלא ניתן עוד להתחמק מהאנטנות הסלולריות.

בדיקת מיקומי אנטנות סלולאריות בשיטת המשרד להגנת הסביבה

אז מה כן ניתן לעשות? לרשותכם מפה אינטראקטיבית שניתן למצוא בקלות באתר המשרד להגנת הסביבה ובה תוכלו לקבל מידע לגבי האנטנות הפעילות ואלה שבהקמה. כל אנטנה כוללת מידע פרטני לגבי המיקום, תאריך קבלת היתר ההקמה ותאריך תחילת ההפעלה, מועד הבדיקה התקופתית ועוד.

וכך תשתמשו במפה:

  1. בחרו אם ברצונכם לצפות באנטנות פעילות או בהקמה ובצעו סימון בתיבה המתאימה.
  2. כדי להתמקד באזור מסוים, בחרו בזכוכית המגדלת משמאל למפה וסמנו עם העכבר את גבולות האזור שברצונכם לצפות בו.
  3. ניתן לגרור את המפה על ידי הזזה עם העכבר.
  4. יש להתקרב לאזור המסומן ע"י גלילת העכבר או שימוש בלחצן + כדי לצפות בהופעת הסמלים של האנטנות ומיקומן המדויק.
  5. לחיצה על כל אנטנה תניב את הפירוט המדויק לגביה.
  6. נכון לבדיקתנו האישית מתאריך 17.6.19 – המפה לא הניבה תוצאות לגבי אנטנות בשלבי הקמה.

כיצד ניתן לפעול להסרת האנטנות הקרובות לבית שלכם?

אם אתם מעוניינים לבדוק אפשרות להסיר אנטנה סלולרית ממקום קרוב לביתכם, מומלץ לבדוק את היתר והקמת האנטנה מטעם הממונה לאגף רעש וקרינה שבמשרד להגנת הסביבה. תוכלו לפנות אל מוקד פניות הציבור של האגף בטלפונים המופיעים באתר ודרכי יצירת הקשר. מומלץ לבקש בפנייתכם את עותק הדו"ח למדידות הקרינה שבוצעו לאנטנה שבו ייכלל הסבר מפורט לגבי עוצמת הקרינה ולברר האם קיים היתר בנייה שסופק מטעם הרשות המקומית, על ידי פנייה אל מחלקת ההנדסה של העירייה או המועצה המקומית. יש לקחת בחשבון שכל אנטנה המוגדרת מסוג "מתקן גישה" הינה אנטנה קטנה שלא מחייבת ברוב המקרים בהיתר בנייה.

אם האנטנה תתגלה כאנטנה שהוקמה בהתאם להיתרים והחוקים, לרבות פליטת עוצמת קרינה שעומדת לפי התקן, הדרך היחידה שתוכלו להילחם בה כדי להסירה היא על ידי פנייה לתקשורת תוך ניסיון להוכיח את רמת המסוכנות שלה. אם האנטנה הוקמה בדירה בבניין משותף ובתקנות הבנייה נקבע כי בניין זה ישמש למגורים או לעיסוק חופשי בלבד, תוכלו לטעון שהקמת האנטנה במקום זה מהווה עסק ולכן היא בלתי חוקית.

 

נשמח לעמוד לשרותכם בכל נושא

השאירו את פרטיכם
ונציגנו יחזרו אליכם בהקדם

כתבות נוספות בנושא

נשמח לעמוד לשרותכם בכל נושא

השאירו את פרטיכם
ונציגנו יחזרו אליכם בהקדם

כתבות דומות שאולי יעניינו אותך

הזינו את מספר הטלפון ושלחו לנו הודעה לוואטסאפ >>>