מור בית השקעות – האם קם מתחרה לאלטשולר שחם?

לקבלת הצעת מחיר השאירו את פרטיכם.

נתוני תשואה של 21.5% בשנת 2019, ו- 44% עם תום חמישה חודשים מתחילת שנת 2020, נשמעים כמו נתונים של חברת השקעות וותיקה בשוק, בעלת ניסיון רב. וודאי תופתעו לגלות, כי מדובר בבית ההשקעות מור, שעד 2019 כלל לא הייתה קיימת. כל הפרטים על חברת מור השקעות, בכתבה שלפניכם. 

 

נתוני תשואה של החברות השונות

בראשית שנת 2020 התפרסמו שיעורי התשואה הגבוהים של קרנות ההשתלמות וקופות הגמל בניהול מור. אל מול שיעורי התשואה שעומדים על כ-15.2% של אלטושלר שחם, הגיעה בית ההשקעות מור לשיעורי תשואה בגובה של 21.5%. הפער הגבוה אל מול החברה הוותיקה והדומיננטית מעורר תהיות לגבי הצלחתו של בית ההשקעות החדש.

 

לצורך ההמחשה, נציג להלן טבלה המציגה את נתוני תשואות קרנות ההשלתמות של החברות השונות,  במסלול הכללי:

נתוני 2019 ינואר 2020
מור 22.07% 2.3%
אלטשולר שחם 15.26% 0.5%
אנליסט 13.44% 0.45%
הלמן אלדובי 11.86% 0.35%
הפניקס 12.84% 0.2%
מנורה מבטחים 11.74% 0.2%
ילין לפידות 12.56% 0.65%
מיטב דש 11.55% 0.53%
פסגות 11.37% – 0.02%
כלל 12.47% 0.2%
מגדל 11.21% 0.4%
הראל 11.19% 0.46%

 

 

השפעות משבר הקורונה על תשואות החברות השונות

כידוע, שנת 2020 הייתה שנה יוצאת דופן בכל קנה מידה. וירוס הקורונה, שגבה את חייהם של מאות אלפים ברחבי העולם, הכניס את מרבית מדינות העולם לסגר מתמשך. מלבד הפגיעה הבריאותית, והקושי של מערכות הבריאות השונות לעמוד בעומס, המצב הוביל לפגיעה כלכלית אנושה בכלכלה הישראלית.

עשרות אלפים איבדו את מקום עבודתם, עצמאים קרסו, עובדים רבים יצאו לחופשות ללא תשלום וחלקם אף פוטרו. החשש ממשבר כלכלי, או אם תרצו – המשבר הכלכלי שהתרחש, הוביל לתנודות יוצאות דופן בשוק ההון, ואיתן, גם ירידות חדות בתשואות החברות השונות. אף על פי כן, ישנן שתי חברות שהצליחו למרות הכל, להציג נתוני תשואות נפלאים.

אנחנו מדברים כמובן על אלטשולר שחם, ומעל לכל – מור בית השקעות. שאר החברות, כפי שניתן להבחין בטבלת התשואות שתוצג להלן, נחלו הפסדים כבדים.

שם החברה נתוני תשואות – 01/2020 – 06/2020
הלמן אלדובי -40%
מיטב דש -30.5%
אי. בי. אי -29%
אנליסט -28%
אלטשולר שחם 21%
מור 44%

 

מה הוביל לתשואה הגבוהה? 

התשואה העודפת של בית ההשקעות הייתה ניכרת באפיק המנייתי של החברה, אשר התבטא בפעילות הגמל שלה. הפער גבוה לאין שיעור: 50% תשואה בשנת 2019 לעומת 25% תשואה עבור החברות המתחרות (בממוצע). בכל הנוגע לתשואות במסגרת שנת 2020, ניכרת הצלחת החברה, על אף משבר הקורונה.  כמו כן, קופות הגמל שיקפו שיעורי תשואה גבוהים שנרשמו הודות להנפקות הפרטיות, נקודה שתפורט בהמשך.

יתרון פתיחה משמעותי לא פחות היה הניהול של סכומים קטנים, זאת בשל היותה שחקנית חדשה בענף. כך יכלה החברה בראשית דרכה לסחור בגמישות תוך זרימה של כסף לחברה. על כן, האתגר של החברה הוא לפעול בשדה של סכומים גבוהים ובמסה גדולה כאשר תצמח.

לגורמים הללו מתווספת התוצאה של ההנפקות הפרטיות. המשמעות של הנפקות אלו היא עלייה מהירה בשווי החברה. בעקבות זאת, מתרחש זינוק שמוביל לתשואה גבוהה בלתי רגילה שהתבטאה ביתר שאת בקופות גמל ובקרנות השתלמות בעלות מסה גדולה. כנגזרת של הגורמים הללו שנת 2019, וכפי הנראה גם שנת 2020, מעידות על תשואה יוצאת דופן עבור בית ההשקעות מור. 

 

כיצד נכנסה מור לשוק?

כאמור, מור בית השקעות אינה חברה וותיקה בשוק ההון. אדרבה – החברה קיבלה נפח פעילות רק החל משנת 2019, בה רכשה את פעילותה של אינטר – גמל. בשל היותה שחקן חדש בתחום, רק לאחרונה החלו להתפרסם שיעורי התשואות של החברה מהשנה החולפת. אינטר – גמל הייתה בגדר חברה קטנה שעיקר פעילותה היה קופות גמל שמחקות את מדדי השוק.

הודות להשקעות פאסיביות, הציעה החברה דמי ניהול נמוכים. כלומר, במהותה, אינטר – גמל היא חברה שפעילותה שונה בתכלית מפעילותה של מור. בעוד מור מצהירה על ניהול של מומחים שמובילים לתשואות גבוהות מן הרגיל, חברת אינטר – גמל הציעה שירותים פאסיביים. הבעיה של אינטר – גמל הייתה כאשר החלה להסתמן הירידה בשער הדולר. כתוצאה מכך, נפגעו הרווחים של השקעות שמחקות מדדים שתלויים בדולר.

על כן, מור ניסתה לספק השקעה שאיננה מותנית בדולר. תחת זאת היא החלה להציע הנפקות פרטיות, שהן הנפקות ייחודיות לגופים קטנים ואינן פתוחות לציבור הרחב באופן ישיר. צעדים אלו הובילו לדריסת הרגל של מור בשוק והפיכתה מחברה שרכשה חברה שולית לחברה דומיננטית.

 

התקדמות מור בשוק ההון

טרם משבר הקורונה, נרשמו הישגים מרשימים של מור. בינואר האחרון תשואה בשוק הגמל של 2.3% אל מול הממוצע של השוק שעמד רק על 0.5%. גם את שנת 2019 סיימה מור בתשואה גבוהה של 22.07% אל מול הממוצע השנתי בשוק שעמד על 13.13%. בתקופה זו יתרון הקוטן של מור (מדובר היה בחברה קטנה שפעלה בשוק עם נכסים קטנים בלבד) עוד היה ניכר. 

לאור משבר הקורונה, החליטה החברה לקצץ כעשרים אחוזים משכרם של המנכ”לים הבכירים, שהם למעשה גם בעלי השליטה של החברה. הקיצוצים הללו היו חלק מחוסר הוודאות ששרר בשוק והניסיון להימנע מטלטלה בחברה וכחלק ממגמה רחבה של חברות אשר נקטו בצעדים דומים של התאמות למצב החדש. קשה היה לשער כיצד תתמודד מור

עם המשבר, כאשר ירידות בתשואות עלולות היו לסתום את הגולל על פעילות החברה. רבים טענו כי מור לא תצליח לשמר את גובה שיעור התשואות גם כאשר תגדל, וכי משבר הקורונה עלול לפגוע בה אנושות. בחודש אפריל 2020, במהלכו השוק התייצב מעט, ובשלב זה קופות הגמל הכלליות של מור הניבו תשואה של 7.11% אל מול התשואה של אלטשולר שחם שעמדה על 5.59%. נכון לחודש זה מור הגיעה לשיעורי תשואה של 14.27% בעוד אצל אלטשולר שחם שיעורי התשואה היו נמוכים בהרבה. במהלך אפריל ומאי, כפי שניתן היה להבחין בטבלה שלעיל, הצליחו מור ואלטשולר שחם להציג נתוני תשואה מדהימים, שהתקיימו הודות לניצול הזדמנויות שנוצרו עם סיום המשבר.

כעת, הסבירות של גל שני של וירוס הקורונה, שאיתו מגיעות שמועות על משבר כלכלי נוסף, עלולות לגרום לירידות נוספות. האם מור תצליח להתמודד עם משבר נוסף ולהניב מספרים נפלאים כפי שהתרגלה להציג? ימים יגידו. 

 

מהם תחומי הפעילות של מור?

עיקר התמקדותה של החברה הוא ניהול תיקים של קרנות נאמנות. לצד זאת, פועלת החברה גם במסלול הגמל, שוק שמאפשר לה לפעול אל מול לקוחות בצורה ישירה כמו גם תוך משך חיים ממוצע ארוך (מח״מ), שלא כמו המח״מ הקצר שמאפשר שוק קרנות הנאמנות ותיקי ההשקעות.

בנוסף, החברה עוסקת גם בקרנות גידור, שמבצעות שימוש בגידורים פיננסיים במטרה למקסם את הרווחים עבור השקעות בשוק תנודתי, דוגמת לונג – שורט.

 

האם מור תשמר דומיננטיות גם כשחקנית גדולה? 

שאלת ההמשכיות של החברה, הינה למעשה השאלה המשמעותית בנוגע להצלחתה של מור. שנת 2019 שיקפה יותר מכל את יתרון החברה בשל היותה צעירה וקטנה מבחינת היקף הכספים והנכסים. לא נדמה כי שנת 2020 מביאה עימה בשורה חדשה, כאשר אט אט מור בית השקעות תופסת את מקומה כחברה מובילה בשוק ההון, וניצבת כמתחרה עיקשת של אלטשולר שחם.

לצד זאת, יש לשים את הדעת על מידת התנודתיות, כלומר יחסי הסיכון והתשואה, של ההשקעות של מור. משאין בידינו נתונים על מור לאורך זמן, לפחות לאורך שלוש שנים, ההשוואה המושכלת בין השתיים – אלטשולר שחם ומור, לא יכולה להעלות מסקנות חותכות. יתכן שמור צמחה כחברה צעירה שלקחה סיכונים שיניבו פירות והיא תוכיח שאפשר לנצח את השוק. לחלופין יתכן, שנגלה שמור איננה מביאה עימה בשורה חדשה והזמן יוכיח שכאשר היא תיאלץ להתמודד עם נכסים גדולים (לעת עתה היא עדיין פועלת במסגרת של חברה קטנה – בינונית), היא תחדל מלספק תשואות גבוהות אל מול השוק. 

נשמח לעמוד לשרותכם בכל נושא

השאירו את פרטיכם
ונציגנו יחזרו אליכם בהקדם

כתבות נוספות בנושא