ארנפלד סוכנות לביטוח

מודל החכ"מ בקופות גמל בישראל ובעולם

לפני שאנו מסבירים לכם על מודל החכ"מ בואו נחזיר אתכם רגע לאחור בזמן, לשנת 2008. נבחרת ספרד משתלטת על אליפות אירופה, גשר המיתרים נחנך, אולימפיאדת בייג'ינג מתנהלת בסדר מופתי – אבל מסביב לכל אלו העולם קורס. בישראל לא הרגישו את הקריסה באותה העוצמה כמו בשאר העולם, אבל המשבר הכלכלי של שנת 2008 מתואר כאחד הקשים שחווה העולם וההתאוששות ממנו ארכה שנים והייתה קשה ומסובכת. הקריסה התבטאה בשווקי המניות, האג"ח והבורסות השונות ברחבי העולם שהמדדים בהן צנחו ומיליארדי דולרים נמחקו מן המאזנים בכל רחבי הגלובוס. אבל איך זה בעצם קשור אליכם, לקופות הגמל והפנסיה שלכם ומה היו המסקנות בעקבות האירועים הללו ששינו את פני הכלכלה העולמית?

 

המשבר הכלכלי בשנת 2008 והקשר למודל החכ"מ

בעשר השנים האחרונות, כל אדם עובד בישראל מחויב להחזיק חיסכון פנסיוני. בין אם מדובר על עצמאי או שכיר, יש צורך לבצע הפרשה קבועה בכדי לשמור ולחסוך חלק מהכסף לתקופת הפרישה, בה ההכנסה מפסיקה בעקבות עזיבת העבודה ויש צורך לחיות מחסכונות ומקצבאות שונות. החיסכון הפנסיוני נמצא אצל קופות הגמל, אך הוא אינו יושב בלי לעשות דבר.

הכסף הזה מושקע על ידי אנשי מקצוע מהתחום במניות, אגרות חוב ובבורסה באופן כללי, במטרה להגדיל את הסכום לטובת החוסכים והפורשים לעתיד. שוק ההון, כמו כל תחום אחר הקשור לכספים, אינו בטוח לגמרי. הימור על חברה לא נכונה, סיכון מיותר או אפילו הפתעה יכולים לגרום להפסדים כבדים ולמחיקת חלק מסכומי ההשקעה.

לאחר שמבינים את זה, צריך לבחון מחדש את מודל קופות הגמל וקרנות הפנסיה. מה עושה אדם שלכל אורך חייו חסך סכום נכבד אך ממש לפני שפרש והתחיל לבקש את קצבת הפנסיה שלו, הקופה ביצעה הימור לא נכון וחלק גדול מהחיסכון שלו פשוט נמחק? הרי כעת הוא יצטרך להסתפק בסכום נמוך יותר ממה שהיה צפוי לו. לעומת זאת, חוסך לפנסיה שאינו קרוב לפרישה יוכל להחזיר בסופו של דבר את ההשקעה לאורך ימים ושנים בהן הכסף ממשיך להגיע לשוק ההון ויכול גם לזכות בחזרה בסכום ההפסד ואף יותר.

 

התאמת קופת הגמל

אם כן, על פניו נראה כי קופות הגמל צריכות להתאים את עצמן אל החוסכים והגיל שבו הם נמצאים, במטרה לאפשר להם ליהנות מסכום מקסימלי בהגעתם לפרישה. עד שנת 2008 אף אחד לא חשב על רעיון שכזה, אך המשבר באותה שנה פקח את העיניים של קברניטי המשק, והממשלה הטילה על משרד האוצר לגבש את המסקנות הנדרשות ממצב המשק ולהחליט מה כדאי לעשות.

לאחר בחינה של מספר מודלים סביבו, החליט משרד האוצר לנסות וליישם חלק ממודל הפנסיה שעוצב בצ'ילה, המדינה הדרום אמריקאית, אשר ביצעה רפורמות ותיקונים חדשניים בתחום כבר בשנת 1982, כאשר מנהיגי המדינה הבחינו כי הפנסיה עלולה להעיב ולכלות את כלכלת המדינה. השינויים שבוצעו שם נלמדים ברחבי כל העולם כמודל החכ"מ להצלחה, והנה עיקרם.

 

המודל הצי'ליאני

עיקר השינוי בתחום קופות הגמל התבטא בדרישה להתייחס אל גיל החוסכים. הרי כפי שכתבנו, לא הגיוני שאדם שמתקרב לגיל פרישה ישקיע באותה הצורה כמו עובד בן 23 שעכשיו מתחיל את הקריירה שלו ובמקביל את החיסכון הפנסיוני. כדי להתגבר על הבעיה יצרו בצ'ילה חמישה מסלולי פנסיה המדורגים לפי חמשת האותיות הראשונות ב-ABC, מסלול A עד מסלול E, כאשר מסלול A נחשב למסלול המסוכן ביותר מבין החמישה, ואילו מסלול E נחשב לסולידי ביותר.

מה הופך את המסלולים למסוכנים יותר או פחות? כמות ההשקעה במניות מתוך השקעות הקרן. בעוד שבמסלול A הנחשב למסוכן – השקעה במניות יכולה להיות מינימום של 40% מסכום ההשקעה ועד ל-80% ממנו, במסלול D הסולידי יכולים מנהלי הקרן להשקיע רק עד 20% מהסכומים הנמצאים ברשותם במניות, כאשר המינימום להשקעה בתחום זה היא 5%.

בממשלת צ'ילה הבינו כי רוב החוסכים לפנסיה אינם מודעים לשינויים או להשקעות שאותן הם מבצעים. לכן, הם החליטו להוסיף על השינויים, ומעבר לעובדה כי ישנם חמישה סוגי מסלולים המתאימים למגוון החוסכים, אם האדם לא בוחר באופן אקטיבי לאיזה מסלול הוא רוצה להשתייך, הקופה תהיה חייבת לשייך אותו למסלול הכי מתאים לו על פי גילו. דוגמה לכך ניתן למצוא אצל נשים או גברים שגילם הוא עד 35 שנים.

אם הם לא יודיעו באופן אקטיבי לאיזה מסלול הם רוצים להיכנס, כולם יוכנסו למסלול B הנחשב ליחסית מסוכן בהשקעות במניות. לעומת זאת, גברים שמגיעים לגיל 56 ועומדים כעשור לפני פרישה ישויכו אוטומטית למסלול D אלא אם כן יבקשו מפורשות לא להיות שייכים לאותו המסלול. כך, גם אדם שאינו מודע לקרן הפנסיה שלו או לתפקודיה, יוכל לקבל את התנאים האופטימליים עבורו גם ללא תובנה וחקירה של תחום הפנסיה.

 

מודל החכ"מ בצ'ילה – התערבות הממשלה

כדי לשמור על החוסכים מפני התנהגות בלתי אחראית שיכולה לפגוע בהם, החליטו בצ'ילה כי כל החוסכים לפנסיה אשר עומדים לפרוש בעשור הקרוב אינם יכולים כלל להשקיע במסלול A, אפילו אם הם מביעים רצון מפורש לכך. חשוב לזכור שזהו המסלול המסוכן ביותר, מה שמסביר את ההיגיון העומד מאחורי ההחלטה.

בנוסף על כך, ניסחה המשלה הצ'יליאנית כללים נוספים כדי לשמור על זכויות החוסכים ועל הכסף שלהם. כל קרן פנסיה שמבצעת השקעות מנסה להשיג תשואה – רווח על סכום ההשקעה הבסיסי עבור החוסכים שלה. למרות זאת, ישנן פעמים בהם ההשקעה אינה מוצלחת, ההימור לא עלה יפה והחוסכים יכולים להפסיד כסף. כדי למנוע זאת ישנה תשואה מזערית הנקבעת על ידי חישוב ממוצע של הישגי הקרן בשלוש השנים שקדמו לאירוע. לקרן הפנסיה אסור לרדת מן התשואה המזערית שנקבעת על ידי הרגולטור. במידה וההשקעות לא מצליחות על קרן הפנסיה להשלים מכספה את החסר. צעד זה מספק הגנה נוספת לחוסכים ולקצבה שהם יקבלו לאחר הפרישה.

לאור העובדה שמדובר על שינוי משמעותי במודל הפנסיוני שהיה קיים עד אותו זמן ברחבי העולם, צריך לבחון במסגרת הזמן שעברה מאז האם נוצר שינוי אצל החוסכים מצ'ילה? התשובה היא חיובית, ואפילו בגדול. בעשרים השנים הראשונות לניסוי, עלה אחוז המעורבים בתיק הפנסיוני מאחוזים בודדים ל-16% מכלל החוסכים, אך כעבור חמש שנים נוספות, בשנת 2007, כבר הגיע השינוי ל-36% מן החוסכים שהחליטו באופן אקטיבי מהו מסלול ההשקעה בו הם בוחרים!

 

מודל החכ"מ בישראל

לאור ההצלחה של המודל הצ'יליאני, לא היה ספק כי מומלץ לייבא ממנו אלמנטים חיוביים ולהחיל את הרעיון על שוק הפנסיה וקופות הגמל בישראל. כדי להתאים את המודל לנוף הישראלי החליטו על ייצור משהו חדש וקראו לו מודל חכ"מ – חיסכון כספי מותאם. כדי להבין היכן מסתיים המודל הצ'יליאני, היכן מתחיל מודל חכ"מ ומה ההבדלים ביניהם, הנה הפרטים במלואם:

 

קווי דמיון בין המודל הצ'יליאני למודל החכ"מ

התאמת הפנסיה לגיל החוסך במודל החכ"מ

לאור ההבנות שעלו מהמשבר הכלכלי בשנת 2008, הובן לכל כי יש צורך להתאים את מערך הפנסיה וקופות הגמל אל הגיל של החוסך כפי שעשו זאת בצ'ילה. הרעיון אומץ בישראל על ידי משרד האוצר ומאז שנת 2016, כניסת המודל החכ"מ אל שוק הפנסיה, יש צורך להתאים את ההשקעה אל גיל החוסך באופן הגיוני, מה שאומר שרמת הסיכון צריכה לרדת ככל שגילו של החוסך מתקדם עם השנים.

מסלול ברירת המחדל במודל החכ"מ

איך יכולים החוסכים לדעת ליהנות מכל הטוב שיכול מודל חכ"מ להציע? הרי כמו שהוכחנו וכתבנו, רוב החוסכים כלל אינם יודעים מה הולך בתיק ההשקעות שלהם, במי בוחרים המנהלים ומה נעשה שם. לאור ההבנה הזו, הגדירו במשרד האוצר כי מודל חכ"מ צריך להיות מסלול ברירת המחדל עבור ככל החוסכים. אם מישהו לא בוחר באופן אקטיבי מסלול השקעה אחר הוא ישויך באופן אוטומטי אל מסלול המודל.

 

לאחר שנלקחו העקרונות החשובים מהמודל הצ'יליאני, נעשו גם כמה שינויים כדי להתאים את המודל החכ"מ לשוק הישראלי ואלו ההבדלים: 

מגבלות כמותיות בהשקעה

בצ'ילה מקובלת רגולציה על ההשקעות במסלולים השונים כך שנקבעה מגבלה כמותית על ההשקעה בכל אחד מן המרכיבים האפשריים – מניות, אגרות חוב ועוד, כפי שכתבנו למעלה. לעומת זאת, בישראל, על אף שהדבר מפתיע, הממשלה מורידה את הרגולציה למינימום ומאפשרת לקרן הפנסיה ולקופות הגמל להחליט על תמהיל ההשקעה האפשרי. הכל נתון להחלטתם של מנהלי הקרן באופן בלעדי, מאחר ובישראל הקרנות הללו מנוהלות תחת עקרון הנקרא "האדם הסביר". מדינת ישראל מאמינה כי מי שהגיע לעמדת ניהול של קרנות כאלו הוא בעל ידע מספיק מקצועי כדי להחליט על סיכונים אפשריים ונכונים עבור כלל החוסכים.

מסלולים מוגדרים בלבד והגבלת מעבר ביניהם

בצ'ילה המודלים היחידים האפשריים בקופות הגמל אלו מסלולים A-E עליהם כתבנו לעיל. כמו כן, במידה ולחוסכים נותר עשור עד הפרישה, הם אינם יכולים לעבור יותר למסלולי הסיכון וצריכים להישאר באזורים הבטוחים של מסלולי C-E. בישראל לעומת זאת, ההגבלה הזו אינה קיימת. חוסכים יכולים לעבור מסלולים גם אם מדובר על שבוע לפני פרישתם הרשמית. היחידים שאינם יכולים לדלג ולעבור הם חוסכים שכבר פרשו וכעת מקבלים קצבה באופן פעיל. בנוסף על כך, בישראל אין מסלולים מוגדרים ומעטים וישנו תמהיל מגוון שניתן להצטרף אליו בכל שלב.

התייחסות למין החוסך

מלבד גיל החוסך, הפרמטר העיקרי הבא לידי ביטוי במודל הצ'יליאני, ישנה התייחסות גם למין החוסך. העובדה שגיל הפרישה של גברים ונשים שונה משפיע על ההתייחסות של קרנות הפנסיה, על המעבר בין מסלולים בהתאם להתקרבות לגיל הפרישה ועוד. בישראל לעומת זאת, אין כלל התייחסות למגדר בעת קביעת מסלולי הקרן או פרטים נוספים. לא משנה לקופה אם מדובר על אישה בת 61 לפני פרישה או גבר בן 61 שיש לו עוד שש שנים עד ההגעה לגיל בו הוא יפרוש באופן רשמי.

ביטוח תשואה מזערית

לאור העובדה שמדובר על כספי חוסכים, ברור שלכל מדינה יש אינטרס לדאוג לכספים אלו, אחרת יגיעו מיליוני קשישים למצב של רעב וחוסר הכנסה. מסיבה זו מחייבות צ'ילה וישראל את הקופות לביטוח מסוים עבור החוסכים. בצ'ילה מדובר על תשואה מזערית שצריכה להיות מובטחת לחוסכים באמצעות חישוב התשואה הממוצעת בשלוש השנים האחרונות של פעילות הקרן ונזילות של סכום גדול שהקרן מחויבת להחזיק על פי חוק. בישראל, מחייבות הרשויות את קרנות הפנסיה להחזיק לפחות 30% מהחסכונות באגרות חוב, כך שהסיכון עליהן אמור להיות מזערי וכך להבטיח ביטוח לפחות על חלק כלשהו מן החסכונות הקיימים.

לאחר ההבנה כי מדובר על מודל חדש ומשודרג של קופות הגמל כפי שהכרנו אותן עד היום, אולי כדאי להעמיק מעט ביתרונות ובחסרונות של המודל החדש, כך שניתן יהיה להבין היטב את קרן הפנסיה, כפי שלא הבנו אותה עד היום.

 

מודל החכ"מ – כל היתרונות

שמירה על כספי החוסכים והגנה מפני תנודות במשק

המשבר שקרה בשנת 2008 יכול לקרות גם מחר. איש אינו יודע מה יילד יום, מה יקרה בעולם הפיננסי מחר ולאן כל כספי החוסכים יכולים להיעלם. מסיבה זו, אם אדם קרוב לגיל פרישה צריך להגן ביתר קנאות על כספו וזה בדיוק מה שמודל חכ"מ עושה. ההשקעה המוגבלת באמצעים מסוכנים והעדפה של השקעות סולידיות מבטיחות כי לפורש תהיה את הקצבה המלאה עד כמה שאפשר ביום שלאחר סיום עבודתו.

הגברת מעורבות החוסכים בקרן הפנסיה

כל כך הרבה אנשים אינם יודעים מה קורה בקרן הפנסיה שלהם. כמה גובים על ההפקדות, מהי הריבית על הצבירה ובאופן כללי, מהו הסכום שיש שם. במידה ואדם יצטרך לבחור באופן מודע את המסלול של החיסכון שלו, להבין מהו תמהיל ההשקעות שמבוצע שם ואיך זה מתחלק לאורך השנים – הרי ברור שכל אחד יצטרך לדעת קצת יותר מהיום. הדבר יגביר את מעורבות של החוסכים בשוק ההון ויקנה להם ידע וכלים שלא היו להם עד עכשיו.

דין וחשבון של מנהלי הקרנות

כיום, מנהלי קרנות צריכים להציג את שורת הרווח לטווח הקצר. כמה הקרן הרוויחה בשנה האחרונה, מהי התשואה ואיך הם מצליחים בהשקעות. כדי להשיג את הרווחים הללו יכולים המנהלים להחליט על השקעות מסוכנות שיכולות ליצור רווח גדול, אך באותה המידה למחוק חלק מכספי החוסכים. לאחר שנכנסים למודל חכ"מ אין אפשרות לבצע השקעות מסוכנות ללא היכר, כי יש לחלק את רמות הסיכון לפי שכבות הגיל. מצב זה יגרום לכל מי שעובד בשוק ההון להציג תוכנית לאורך שנים, אשר אמורה לשרת את כלל ציבור החוסכים לפי רמות הסיכון שאליהן הם צריכים להיחשף.

למרות שזה נשמע מפתה, אסור לשכוח שיש לתוכנית גם חסרונות שצריך לקחת בחשבון ואי אפשר להתעלם מהם. הנה כמה שכדאי להחזיק בראש כשחושבים על הנושא.

 

חסרונות של מודל החכ"מ

תנודתיות של שוק ההון

באופן פרדוקסלי, דווקא נטייה לכיוון של השקעות מוגדרות גיל ורמות סיכון יכולות לטלטל את שוק ההון ולגרום לנזק משמעותי. מאחר וישנו ציבור גדול של חוסכים שאי אפשר לסכן את הכסף שלו בצורה משמעותית, הביקוש למוצרים כמו אגרות חוב ממשלתיות או מוצרים אחרים ללא סיכון גבוה – יעלה. ברגע שהביקוש עולה, המחיר עולה גם כן וכספים רבים בבורסה ילכו לכיוונים בטוחים במקום להשקיע בהימורים ובמוצרים מעט מסוכנים יותר. כך יכול לצאת מצב שבו דווקא המוצרים הבטוחים עם התשואה הנמוכה יעלו יותר ממוצרים בהם הרווח האפשרי גבוה, כי הסיכון שם גבוה בהתאם.

קושי בהשוואה בין המסלולים והקופות השונות

מאחר וכל קופה יכולה לייצר תמהיל אחר עבור שכבת גיל שונה, יהיה קשה עד כמעט בלתי אפשרי להשוות בין המסלולים. כל אחד יכול להחליט על רמת סיכון שונה, רכישה של מוצרים אחרים או עירוב של גורמי סיכון גבוהים או נמוכים בהתאם. במצב כזה, איך אפשר להשוות בין המסלולים השונים? הרי ברור שלא כולם זהים או משקיעים במוצרים עם ערך סיכוני דומה. מצב שכזה יכול להקשות על הלקוחות ולגרום לכך שאנשים יתקשו להשוות ולבחור בחירה מושכלת.

קושי בהגדלת הכספים לאחר גיל הפרישה – מודל החכ"מ

כולם יכולים לדלג בין המסלולים השונים, מלבד אנשים שכבר פרשו וכעת מקבלים קצבה פעילה. הם חייבים להישאר על פי חוק במסלול ללא סיכון מוגבר, מה שמשאיר אותם חשופים לרווחים מזעריים על נכסים בטוחים. ומה יעשה אדם שלא חסך מספיק אך חי שנים רבות? הכסף ייגמר ועם מה הוא יישאר לאחרית ימיו? אם הייתה ניתנת לו אופציה להמשך השקעה מסוכנת אולי היה ניתן להסתדר עם סכומים אלו ולהגדיל אותם גם לעתיד המתקרב.

אם נסכם את מודל החכ"מ הרי מדובר על מודל המותאם לחיסכון פנסיוני על פי גיל, ניתן לעבור בין המסלולים השונים לפני הפרישה ותחילת קבלת הפנסיה והסיכון לכספי החוסכים יורדים. ההשפעה שלו על שוק ההון יכולה להיות מורכבת וצריך להיות מוכנים לכך. בנוסף, שינוי שאולי ייכנס בעתיד הוא התייחסות לדברים נוספים מלבד גיל כמו מין ומצב בריאותי. יכול להיות קיים קושי בהשוואה בין המסלולים, אך כדאי להשקיע בכך זמן ומרץ. לאור כל אלו, איפה אפשר להצטרף?!

מודל החכ"מ – איך מצטרפים?

אם הצטרפתם לקרנות הפנסיה אחרי שנת 2016 אתם נכנסתם אוטומטית למסלול מודל החכ"מ. אם קרן הפנסיה שלכם נפתחה עוד לפני, אמורה החברה להעביר אתכם אל המסלול המיועד לכם בהתאם לגילכם, אלא אם כן ציינתם במפורש שאתם מעוניינים במסלול אחר ועדכנתם על כך את מנהלי קרן הפנסיה שלכם. כך יוצא מצב שכל חוסך נמצא במסלול המתאים לו מבחינת גיל, תמהיל סיכוני ההשקעות שלו ואינו צריך לחשוש כל היום למצב החיסכון הפנסיוני. מומלץ לבקש את פרטי המסלול בו אתם נמצאים מהקרן בה אתם מתנהלים, כדי לוודא מה מצבכם ובאיזה מסלול אתם משקיעים.

מודל החכ"מ

תמונה של קובי ענבר
נשמח לעמוד לשרותכם בכל נושא
השאירו את פרטיכם
ונציגנו יחזרו אליכם בהקדם
כתבות נוספות בנושא
שלום, אני מעוניינ/ת לייצור קשר עם סוכן ביטוח, אשמח לקבל פרטים.