ארנפלד סוכנות לביטוח

חלוקת הפנסיה בגירושין – איך זה מתבצע?

גירושין בהחלט יכולים להיות תהליך לא נעים כלל, בייחוד כאשר אחד הצדדים לא מודע לכל זכויותיו. אחד התחומים הפחות מוכרים לבני הזוג המתגרשים הוא תחום חלוקת הפנסיה. במדריך זה ננסה להסביר כיצד ההליך מתנהל, לכמה זכאי כל צד, ועוד.

 

מה הבעיה?

כאשר בני זוג מחליטים להתגרש, בדרך כלל יש צורך לחלק את הנכסים שבבעלותם באופן שוויוני. הנכסים אותם יש לחלק כוללים נכסים פיזיים כמו דירה ורכב (אם יש), כסף בחשבון הבנק, וכן גם חסכונות פנסיוניים כמו ביטוח חיים, ביטוח מנהלים, קרן השתלמות, קרן פנסיה וקופת גמל. אז מה הבעיה? שחסכונות פנסיוניים אלו אינם כסף נזיל כמו כסף בעובר ושב, אלא חיסכון שבעליו יוכל לקבל רק בגיל פרישה, ובדרך כלל לא בפעימה אחת, אלא כקצבה. מנגד, את החלוקה צריך לבצע עכשיו.

ואכן, עד לאחרונה, חלוקת כספי החיסכון נעשתה רק בעת שכספים אלו הפכו לנזילים, אך לאחרונה תוקן החוק, והוא מאפשר כעת לחלק גם את החסכונות הפנסיוניים בעת גירושין. כלומר, ללא צורך להמתין לגיל פרישה.

 

למה צריך לחלק את קרן הפנסיה?

קרן פנסיה היא חיסכון שכל עובד מחויב להפקיד אליו, שאמור להוות לו מקור הכנסה לאחר שהעובד פורש ממעגל העבודה. על פניו, נראה שמדובר בחיסכון אישי, ולכן נשאלת השאלה מדוע צריך לחלק את הקרן עם בן/בת הזוג בגירושין. התשובה היא, שכל הנכסים שנצברו בעת שהזוג ניהל חיים משותפים הוא רכוש משותף שיש לחלק במסגרת "איזון משאבים". ככל שיש בקרן הפנסיה כסף שהופקד אליה בטרם הנישואין, כסף זה אינו מחולק בין בני הזוג.

 

איך מתרחשת החלוקה?

המקרה הנפוץ יותר, הוא מצב בו הבעל הוא המפרנס העיקרי, בשל העובדה שהאישה הייתה בחופשות לידה או נשארה בבית לטפל בילדים, וכן משום שיש פערי שכר בין גברים לנשים בשוק העבודה הישראלי. לכן, בדרך כלל, הליך החלוקה מתבצע כך שמחלקים את קרן הפנסיה של הבעל לשניים, ומפקידים חצי מהסכום בחצי שעל שם האישה. קרן זו (או ביטוח מנהלים וכו') היא כעת קרן בבעלות האישה לכל דבר. היא יכולה להמשיך ולהפקיד לקרן, ולקבל ממנה קצבה בעת פרישה. חשוב לציין, שבמצב שבו האישה היא המפרנסת העיקרית, ההליך יהיה בדיוק הפוך – קרן הפנסיה שלה תחולק לשתיים, וחצי ממנה ירשם על שם הבעל.

 

מה צריך לעשות כדיי לבצע חלוקה?

על מנת שחברת הפנסיה תוכל לפצל את הקרן, היא חייבת לקבל צו מבית משפט שמורה לה לעשות זאת. כדיי לקבל צו שכזה, יש צורך להגיש לבית המשפט חוות דעת של יועץ פנסיוני או אקטואר הקובעת שיש בכך צורך. בחוות דעת זו יש גם את החלוקה המוצעת של הכספים בין בני הזוג.

הבעיה העיקרית בחלוקה, מעבר לזמן הרב שההליך עשוי לקחת, היא קביעת הערך הכספי של הפנסיה. הערך של הקרן כולל כמובן את הכסף שנצבר בה עד כה, אך לא רק. ערכה כולל גם את הזכויות הביטוחיות שבה – אובדן כושר עובדה, קצבת שאירים ועוד.

מענקים עתידיים מיסוי –  חישוב ערך הקרן כולל המס או בלעדיו מוביל לתוצאות שונות; מקדמי קצבה – בעת פרישה, הכסף שנצבר בקרן מחולק ב"מקדם קצבה", והתוצאה שמתקבלת היא הקצבה החודשית שיקבל החוסך בקרן. המקדם נקבע בהתאם לגיל הפרישה, מין החוסך, ועוד. מקדם זה אינו זהה עבור שני בני הזוג, ולכן אותו סכום כסף בקרן יקנה לכל אחד מהם סכום קצבה שונה; וכן עוד מרכיבים נוספים שמסבכים את חישוב ערך הקרן.

למרות המורכבות הרבה, עם השנים הפסיקה בנושא התפתחה, והיא כוללת היום הלכות רבות, שמנחות את השופטים מה לעשות בנקודות המחלוקת בין הצדדים. עם זאת, פעמים רבות גם לאחר מתן צו מבית משפט, מתגלים כשלים בהפקדות לקרן, או שגיאות שביצעה חברת הפנסיה, שמעקבות גם הן את התהליך.

 

לסיכום

קרן פנסיה, כמו יתר הנכסים המשותפים, צריכה להתחלק בין בני הזוג בגירושין. כיום כבר אין צורך לחכות לגיל פרישה לצורך החלוקה, והחלוקה מתבצעת באמצעות צו מבית משפט. כדיי לקבל את הצו, יש צורך לפנות לבית המשפט ולהציג חוות דעת כלכלית. למרות שההליך התייעל עם השנים, הוא עדיין יכול להיות מייגע. לכן, יש לזכור שישנן דרכים אחרות לחלק את הרכוש המשותף, שלא כוללות חלוקה של הפנסיה. בני הזוג יכולים להגיע לסיכום לפיו צד אחד מקבל את הקרן במלואה, בעוד הצד השני מקבל יותר מנכסים אחרים. סיכום שכזה יכול לחסוך זמן וכסף רבים.

תמונה של קובי ענבר
נשמח לעמוד לשרותכם בכל נושא
השאירו את פרטיכם
ונציגנו יחזרו אליכם בהקדם
כתבות נוספות בנושא
שלום, אני מעוניינ/ת לייצור קשר עם סוכן ביטוח, אשמח לקבל פרטים.