השקעות בשוק ההון – נקודות חשובות למשקיע המתחיל

לקבלת הצעת מחיר השאירו את פרטיכם.

תקופת הקורונה לוותה בתמורות רבות וחסרות תקדים בהיבט הכלכלי, אשר חלק מהן אפיינו גם את שוק ההון. כחלק מן התמורות הללו, פרט לגאות ושפל חסרת תקדים אשר עברה על כלל השוק במהלך 2020, כאשר אילו ניקח את מדד ה- S&P 500 האמריקאי כדוגמה, ניתן לראות פער של 60% אשר המדד רשם בפחות מ- 6 חודשים בין נקודות הקצה שלו. 

בנוסף לכך, תופעה אשר הינה בעלת משקל רב שווה ערך, היא כניסתם של מיליוני משקיעים חדשים בעולם אל תוך השוק, כאשר רובם המכריע של המצטרפים הינם אנשים צעירים אשר משקיעים בשוק בפעם הראשונה. 

לפיכך, במאמר הקרוב נתייחס לכמה מן הנקודות החשובות ביותר בעבור המשקיע המתחיל, בעודו מתעתד לבצע את צעדיו הראשונים בתוך זירה מורכבת ובעלת משקל רב לחייו הכלכליים – כדוגמת שוק ההון.

 

למה בכלל להשקיע בשוק ההון?

שאלת כדאיותה של השקעות בשוק ההון עולה מדי פעם אל מול האלטרנטיבות המוצעות בישראל, כאשר לרוב מדובר בתחרות עתיקת יומין עם השקעות נדל"ן או דווקא השקעות באמצעים אחרים כדוגמת רכישת אחוזים בחברות סטארט אפ באמצעות חוק השקעות המונים, או שמא דווקא הלוואה דרך אפיקי B2B כאלו ואחרים.

 

השקעות בשוק ההון – עבור כל כיס

לעומת זאת, אמפירית הוכח לאורך עשרות שנים כי השקעת הון בשוק ההון יכולה להניב את התשואה הגבוהה ביותר מבין כל שאר הערוצים, כמו גם כי בניגוד לאשר קורה בהיבטיה של השקעת נדל"ן (אשר גם בו ניתן להשקיע במסגרת שוק ההון), ההון הראשוני אשר דרוש למען קיומה של השקעה הינו נמוך יותר משמעותית.

 

יתרונות ההשקעה כשלעצמם

זאת בנוסף כמובן לכלל ההטבות אשר ניתנות למשקיע מתוקף ההשקעה כשלעצמה, כאשר ניתן לזקוף לכך את ההגנה מפני אינפלציה, את היכולת לייצר כסף באמצעות כסף דרך פלא עולם אשר קרוי ריבית דריבית, בנוסף גם להבנה ומעקב אודות אשר נעשה בכלכלה העולמית. 

עם זאת, לאור היעדר חינוך פיננסי ממשלתי במסגרת בתי הספר השונים, אדם אשר הגיע לאמצע העשור השלישי יכול במידה רבה לא לדעת דבר או חצי דבר אודות שוק ההון, כאשר מדובר בעובדה ששמה אותו בקבוצת סיכון לעת ביצועה של השקעה, שכן בשוק ההון ידע משול לכסף והיעדרו משול לאובדן כסף.

 

נקודה ראשונה – להבין מה צריך ללמוד

השלב הראשון והבסיסי ביותר עבור משקיע בשוק ההון, הוא להבין איזה סוג של משקיע הוא מתכוון להיות. במסגרת ההבנה הבסיסית הזאת על אותו משקיע לבצע למעשה הבנה ובחינה גורפת של 3 גורמים שונים, אשר שילובם ישווה לו את התשובה הנכספת. 

  1. משך ההשקעה.
  2. הקצאת הון.
  3. זמן תחזוקה שוטפת.

 

משך ההשקעה

משמעותו של הגורם הראשון הזה הוא בהתייחס לשאלה אקוטית בהקשרה של השקעות בשוק ההון, אשר היא – כמה זמן אתם מתכוונים לתת לכסף להישאר בשוק ההון. כלומר, האם מדובר בהשקעה לטווח קצר של מספר חודשים? האם השקעה מתוך כוונת שגר ושכח? האם הקצאת הון נוכחית למשך מספר שנים בכדי שתסייע לכם לרכוש דירה? 

השאלות הללו משפיעות באופן ישיר על אפיק ההשקעה אשר כדאי לכם לבחור בו, כאשר המשל הטוב ביותר שניתן לשוות לדוגמה שכזו, לקוח מעולם הבישול והאפייה. כלומר, אילו הנכם מתכוונים להכין עוגה, משך הזמן שתצטרכו להשקיע לשם כך שונה בתכלית מן הזמן אשר דרוש לכדי אפייתן של עוגיות קטנות, כמו גם שונה ממשך הזמן שלוקח לייצר כיכר לחם. 

רוצה לומר, לכל אחד מן המטרות הללו יש דדליין שונה בו תתכוונו למשוך את כספיכם ולממש אותו עבור איזו מטרה שתרצו. הסיבה לכך היא שאילו תבחרו באפשרות השקעה אשר טובה ככל שתהיה אינה תואמת את משך הזמן שיש למענכם בטרם תצטרכו להשתמש באותו ממון, אזי שכמו בהוצאתו המוקדמת של דבר אפייה, אתם עתידים לגלות כי לא השגתם את ששיוויתם לו, כאשר גם הוצאה מוקדמת זו יכולה לגרום לכאבי בטן.

לכן, לאחר שהבין המשקיע הטרי כמה זמן הוא מתכוון להשקיע, קרי למשך כמה זמן הוא מתכוון להיפרד מן הכסף הזה מבלי לעשות בו שימוש כלל, הגיע הזמן לשלב הבא – הקצאת ההון. 

 

הקצאת הון

הקצאת הון היא חלק אינטגרלי מביצועה של השקעה, שכן היא משתלבת ומהווה מעין נגזרת של השלב הקודם. במסגרת הקצאת ההון כל אשר נדרש מכם הוא להבין כמה כסף אתם יכולים להפנות לטובת ביצועה של השקעות בשוק ההון, אשר תחכה שם למשך כל הזמן שהגדרתם טרם לכן, כזמן ההשקעה שלכם. 

מדובר בשלב חשוב ודרמטי מאין כמותו, ככזה אשר אמור להיות מחושב בהתאם להוצאותיכם השוטפות, כושר השתכרותכם, ומידת החשיבות שיש בידכם לאובדן הכסף אילו כזה יתרחש, שכן אין תשואה – בלי סיכון.

 

שמירת הון בצד לעת צרה

זאת ועוד, כי יישמר המשקיע מהקצאת כלל הונו לטובת שוק ההון, שכן מהלך שכזה עלול במידה רבה להותיר אותו בעת משבר שכלל השווקים צונחים ונצבעים אדום, ללא כספים נזילים אשר הוא במידה רבה זקוק להם בכדי לתפעל ולקיים את אורח חייו, כדוגמת שכר דירה הוצאות שוטפות וכן הלאה.

לפיכך, נהוג לשמור בעובר ושב סכום אשר נע בין 3 עד 6 חודשי הוצאות, כאשר השמרנים וההרפתקניים שבנינו עלולים להחמיר לכאן או לכאן את רוחב יריעת הביטחון שלהם לעת צורך. 

לאחר שהקצאת ההון והזמן שלשמו ההון שאתם מתעתדים להשקיע נוסח וחושב, יש לתת את הדעת אודות השלב השלישי אשר מגבש יחדיו את פתיחתה של ההשקעה – זמן התחזוקה של ההשקעה. 

 

זמן תחזוקה שוטפת

משמעות היבט הזמן בעניינה של השקעה, נובעת מן העובדה כי ישנן אין סוף אסטרטגיות שונות אשר נוגעות לדרכים בהן ניתן להשקיע בשוק ההון. כלומר, ישנם כאלו אשר נוהגים לשבת ולבחון מסכים לעת כמה דקות, לראות תנודות אשר עלולות להיות במידה מסוימת ארעיות לחלוטין, ולנצל ולרכב אודות גלי המגמה בעודם רוכשים ומוכרים מניות מדי כמה שניות.

לעומת זאת, ישנם משקיעים אשר פוקדים את תיק המניות שלהם אחת לכמה ימים או שמא נאמר מספר שבועות, כאשר כל בחינה שכזו כמובן מלווה בניתוח מחדש של המצב, בחינת הצורך לבצע פעולה נוספת ולבסוף יישומה עד הבחינה הבאה.

 

כמות הזמן שקיימת בידכם – כמגוון האפשרויות שקיימות בידכם

ההבדל בין הגישות הללו (מבלי לקבוע או לנסות בכלל להכריע מי העדיפה מבינן), נוגע לכמות הזמן שיש למשקיע בכל אחת מהן להקדיש לטובת המעקב אחר שוק ההון. רוצה לומר, אילו יש בידכם זמן רב ובלתי מבוטל להשקיע בשוק ההון, אילו בשעות המסחר הינכם פנויים ויכולים להקצות (הרי שבדיוק כמו כסף, גם זמן הוא משאב) לשם כך דיי זמן, אזי שהאפשרויות שבידכם פתוחות לחלוטין. 

למרות זאת, אין הדבר אומר כי לאור הזמן הרב שיש בידכם לטובת בחינת שוק ההון, כל שעליכם לעשות הוא לנסות ולקלוע לרחשי השוק, שכן לעתים שוק ההון לאו דווקא מתגמל את אלו שביצעו את מספר ההחלטות הטובות הגבוה ביותר, אלא דווקא את אלו שביצעו את מספר ההחלטות הרעות המועט ביותר. 

לכן, לאור נסיבות חייכם והזמן הפנוי אשר עומד לידכם, ניתן לחשב ולהבין כמה זמן אתם יכולים להקדיש לבחינה מחודשת של התיק שלכם. הבחינה הזאת כרוכה לא רק בקנייה ומכירה של שוק ההון, שכן השוק אף על פי שמו אינו מחייב אתכם לבצע בהכרח רכישה, אלא גם מעקב ובחינה של מניות, הסתכלות אודות חדשות ודיווחים, כמו גם הנחת המוצא שלכם לאן פניו מועדות – מצריכה וגובה מכם זמן גם כן.

 

אופיו של המשקיע והשפעתו על כמות הזמן שמוקדשת למען תחזוקת ההשקעה

בנוסף לכך, אלמנט נוסף אשר ראוי שיילקח בחשבון בטרם מגובשת אסטרטגיה כלשהי, היא מה הוא אופיו של המשקיע, כלומר, אילו מדובר באדם אשר יכול לעמוד לנוכח חדשות רעות מבלי למצמץ, אזי שהוא יכול להרשות לעצמו להגביר את החשיפה והתדירות של אותה חשיפה למדדים והגרפים אשר נעים ללא הפסקה.

לעומת זאת, ישנם כאלו (ביניהם עבדכם הנאמן) אשר אינם במיטבם לאור חדשות אשר אינן עולות בקנה אחד עם שנהגה טרם לכן, כאשר לאור זאת לא יהיה זה חכם ונכון עבור אנשים כאלה להתוודע חדשות לבקרים לכל אשר מתרחש בשוק ההון, כאשר כפי שציינתי כבר קודם – לפעמים עדיף לטעות פחות מלצדוק יותר. 

 

סוגי המשקיעים השונים – נגזרת של הקצאת הזמן לתחזוקת ההשקעה

מאחר ובוצעו 3 השלבים הבסיסיים הללו, הגענו לנקודה הבאה שעליה המשקיע להתמודד עימה בטרם ישליך את יהבו מתוך ציפייה לקבלת רווח, הרי שהיא נוגעת לזהות ניירות הערך אשר אותו משקיע ירכוש, אשר היא איזה סוג משקיע אתם מבקשים להיות.

 

סוחרים יומיים

כפי שצוין טרם לכן, ישנם כאלו אשר רוכשים מניה ללא כל תלות במוצריה וביכולותיה העסקיות, אלא לנוכח תנודות אשר חלות בה כמו גם ידיעות חדשותיות אודותיה, כאשר לסוחרים שכאלו נהוג להתייחס בתור – סוחרים יומיים (מפאת משך הזמן הקצר במיוחד שהם מחזיקים במניה).

בנוסף לכך, אותם סוחרים נוהגים לסיים את יום המסחר כשאין בידם עוד פוזיציות פתוחות (פוזיציות – ניירות ערך שבידיהם), כאשר ביום למחרת הם עלולים לרכוש מניות חדשות ולנסות לרכב על גליהן מחדש.

 

סוחרי סווינג

בהמשך לכך, לעומתם, קיים מגזר ביניים אשר משקיע לפרקי זמן קצרים אך ארוכים משמעותית יותר, אשר נעים בין מספר ימים בודדים, לכדי מספר בודד של חודשים, כאשר להחזקה בנייר ערך למשך הזמן הזה נהוג לקרוא – סווינג.

סוחרי הסווינג נוהגים להחזיק במניות בהתאם לגל שמלווה אותם, כלומר, אילו נסתכל לאור אשר קרה בעת הכרזתה של חברת פייזר על העמדת חיסון לקורונה אשר עמיד בכ- 90% לוירוס, סוחרי סווינג רבים החלו לרכוש את מניותיהם של חברות אשר להשקפת עולמם עתידות היו לבצע קפיצה משמעותית לנוכח "היעלמותה המסתמנת של הקורונה", כדוגמת חברות תעופה, חברות שיט, חברות תיירות וקזינואים. 

זו דוגמה לרכישת מניה אשר לא נעשתה עד עולם או לטווח ארוך במיוחד, אלא רכישה שמבקשת להנות ממגמה מסוימת אשר עתידה להתרחש בעת יוסרו חסמי הקורונה וטיסות יחזרו כסדרן, כאשר אמון הציבור הכלל עולמי במניה צפוי לעלות בכפיפה אחת.

 

משקיעי ערך

לבסוף, קיימים משקיעי הערך, כאשר אין משקיע ערך מפורסם או מוצלח יותר מאשר וורן באפט, אשר מהווה גורו השקעה בעבור רבים. השקפתו של באפט אשר מגולמת ביתר שאת אצל שאר המשקיעים, היא שיש לרכוש מניה כאשר היא עונה על 2 תנאים, המוצר והשירות שלה טוב ובעל יתרון יחסי בשוק, כמו גם כאשר השוק מעריך אותה בצורה לקויה. 

משקיעי הערך מאמינים כי בעודם משקיעים כך הם למעשה מתאזרים בסבלנות אשר תחזיר את עצמה לאורך זמן, כאשר רכישת מניה אשר מחזיקה במוצר ושירות שהינם חיוניים או טובים, עתידה לבסוף לנצח ולרשום את התשואה המיוחלת, כמעין אמונה באמירתו הנצחית של לוי שטראוס כי "איכות לעולם אינה יוצאת מן האופנה". 

 

נקודה שנייה – לעבוד מהראש ולא מהלב

אף על פי כי נטיית ליבם של רבים היא לזלזל בהיבט זה ובהלך רוח ישראלי למדי לפטור את העיסוק בעניין זה מתוך אמונה וכוונה כי "יהיה בסדר", יש להבהיר במיוחד עבור אלו אשר מדובר בהשקעתן הראשונה או אשר נמצאים בחיתולי השקעותיהם בשוק ההון – סביר להניח כי מעולם עוד לא נתקלתם באובדן כספים בהיקף כה גבוה בפרק זמן כה קצר, כפי ששוק ההון יודע להציע. 

לפיכך, ראוי כי בטרם ההשקעה תתבצע בפועל, קרי רכישת טרם תירכש המניה, כמו גם לאורך כלל ההחזקה בה, גם אילו היא ירדה או שמא עלתה פלאים, כי אתם תמיד פועלים לפי אותו קו אשר תוויתם בטרם נחשפתם לנתונים הללו. 

הסיבה לכך היא שבעת הצורך להתמודד עם כישלון, המוח האנושי מעביר תחושה אשר הינה חריפה פי 3 יותר מאשר העונג שמוסב לאור הצלחה באותו סדר גודל, ככל הנראה כגלגול מאוחר של מנגנונים אשר הצילו את המין האנושי לאורך שנות האבולוציה אשר הוא קיים.

לכן, מומלץ לא להעמיד את הנפש האנושית במבחנים אשר אינה כשירה לעמוד בהם ובוודאי שלא לזלזל בחשיבותם. 

מנגד, אין לראות בכך אמרה אשר מציעה כי על אדם לנהוג בצורה רובוטית וחסרת פשרות בעודו לא מעדכן את תחזיותיו לאשר מתרחש, אלא להפציר במשקיעים שלא לקבל החלטות אשר מתקבלות בזמן שהדם רותח והכדורים שורקים, שכן הכלל הקרדינלי כאן חוזר שנית, עדיף לטעות פחות, מלצדוק יותר.

 

נקודה שלישית – מפלות יגיעו, בהכרח

בהמשך לכך, נקודה נוספת וחשובה לא פחות היא ההבנה כי הפסדים בשוק ההון הם מנת חלקם של כולם. כאשר אין אף אדם אשר חף מהפסד או מבחירה לא נכונה של מניה. 

לעתים מניות צונחות בשל אפקט דומינו אשר אינו קשור במאומה לערך המניה, לפעמים מחירם עולה או יורד פלאים כי גוף השקעות כלשהוא אשר יש ביכולתו את ההון לרכוש מיליוני מניות בהינף אצבע, בוחר לנענע את העץ ולהפיץ פאניקה בקרב מחזיקי המניה אשר עוברת כאש בשדה קוצים, בעוד משקיעים רבים נמלטים על נפשם וממשים הפסדים "זעומים", במקום להמתין עד יעבור זעם ולהמשיך הלאה. 

לפיכך, ראוי להגיד בשלב מוקדם ככל האפשר, חלק מן ההשקעות יכשלו, כאשר יש לראות בכישלון זה לא הופכה של הצלחה, אלא חלק בלתי נפרד ממנה.

 

נקודה רביעית – פלטפורמת ההשקעה 

כמו כן, נקודה זו תופסת גוון מעט יותר לוגיסטי, כאשר היא נוגעת למקום בו תתבצע ההשקעה בפועל, קרי בית ההשקעות, האפשרויות אשר מונחות בפני המשקיעים הפרטיים הן להשקיע דרך הבנק, להשקיע דרך גוף השקעות ישראלי, או להשקיע דרך גוף השקעות בין לאומי.

 

הבדלים בין הגופים השונים

ההבדלים בין 3 הגורמים הללו משתנים בהתאם לגובה העמלות שתאלצו לשלם, כמו גם רמת הממשק שיש לפלטפורמת ההשקעה. 

זאת כאשר הבנק נחשב לנוח ביותר אך ליקר משמעותית (במיוחד עבור משקיעים צעירים אשר סביר להניח כי בידם הון גדול, כאשר משקלן של עמלות הבנק נותן את אותותיו), זאת כאשר לגופי ההשקעות הישראלים אשר הינם זולים פי 2 – 3 מהבנק יש יתרון מסוים בהיבט העלות, אך הם בעלי ממשק מאוד לא נוח וארכאי.

לבסוף, קיימים גופי ההשקעות הבין לאומיים, כאשר אילו מחזיקים בהצעת המחיר הזולה ביותר עבור עמלת מכירה וקנייה, כמו גם יש בידם פלטפורמה נוחה ועניינית לתפעול, אך שימוש בהם יצריך מן המשקיע לבצע בעצמו את חישובי המס השנתיים אשר הוא מוכרח לעשות בגין רווחים.

 

זהות הפלטפורמה האידיאלית – כתלות בתדירות הפעולות

זהות פלטפורמת ההשקעה אשר נכונה לכם היא תוצאת ההחלטה לאיזה סוג משקיע אתם מבקשים להפוך, כאשר ככל שהנכם מתעתדים לבצע פחות פעולות בחשבון – אזי שבתי ההשקעות הישראלים או אפילו הבנק (אף על פי כי פרט לנוחות העברת הכספים אין בו יתרון משמעותי לעניות דעתי) עדיפים על פני כיתות רגליכם לחו"ל ועריכת מס רווח הון אשר הינה הוצאה כשלעצמה שעולה לכדי 750 ש"ח. 

מנגד, אילו הנכם מתכוונים לבצע פעולות רבות על בסיס יומי, אזי שעלויות העמלות הנמוכות שקיימות מעבר לים מצדיקות את המעבר על כלל נגזרותיו. 

 

נקודה חמישית – על הפסדים אפשר להרוויח כסף

הכוונה היא חלילה לא לייעץ לאף אדם לרכוש מניה נופלת, לאור אמירה וותיקה אשר טוענת כי "אין לתפוס סכין נופלת", אך רק לציין כי כפי שעל כל משקיע לשלם 25% מן הרווח אשר הסב לאור תבונתו למען המדינה, כך גם בשל הפסדים אשר נסובו לו מתוקף השקעות בשוק ההון, הוא זכאי להתקזז ולשלם מס מופחת.

 

אחרית דבר

השקעה בשוק ההון היא צעד נבון והכרחי בעבור הגדלת סיכויו של כל אדם ליציאה לחופש כלכלי בהקדם האפשרי. למרות זאת, מדובר בזירה אשר פועלים בה גורמי כוח אדירים ומשמעותיים, כאשר היעדר ידע או הבנה כלשהי בתחום משולה להימור חסר תקדים אודות כסף וממון רב.

לפיכך, בטרם משקיע חדש ניגש למלאכה חשובה כדוגמת זו, יוטב לו לבצע את כלל המחקר המעמיק אשר השקעות בשוק ההון דורשות.

בעודו מגדיר את משך הזמן שהוא מתכוון להשקיע, כמות הממון שיש ביכולתו כדי לעשות זאת, כמו גם האופן בו הוא רוצה לעקוב אחר השקעותיו – כנגזרת של אופיו וזמנו הפנוי. 

כמו כן, מומלץ גם לוודא כי ההשקעה נעשית תוך כדי ייעולה המירבי, באמצעות שימוש בפלטפורמה שהולמת את צרכיו של המשקיע, כמו גם בעודו מממש את כלל ההזדמנויות שנקרות בדרכו כדוגמת החזרי מס שונים. 

לבסוף, לאחר שיקפיד על היצמדות לאשר הגה בעודו היה חף מהשפעות זרות, כל שעליו לעשות הוא לדבוק בתוכנית שהגה, ולאזור אומץ וקור רוח לעת בה יתדפק משבר על דלתו. 

כל המובא לאיל אינו מהווה ייעוץ השקעות המתחשב בצרכיו, נתוניו, מצבו הכספי, נסיבות ומטרות השקעתו המיוחדות של כל אדם, או תחליף לייעוץ כאמור. אין לראות בכל האמור המלצה ו/או ייעוץ מקצועי מכל סוג. כל הפועל על סמך הכתוב עושה זאת על אחריותו בלבד. ט.ל.ח. 

נשמח לעמוד לשרותכם בכל נושא

השאירו את פרטיכם
ונציגנו יחזרו אליכם בהקדם

כתבות נוספות בנושא