השקעה באומנות – לנפש! האם  נשאר משהו בכיס?

לקבלת הצעת מחיר השאירו את פרטיכם.

כשמדברים על השקעות, המחשבות שלנו מיד נודדות לכיוונים בנאליים כמו לדוגמא השקעות במטבע חוץ, רכישת נכס נדל"ן להשקעה וניירות ערך. מעטים מתחילים לחשוב על יצירות אומנות, פסלים וציורים. הרי בכל הורה מכונן לו חשש שיום יבוא והילד יחליט שהוא רוצה להיות צייר כשיהיה גדול, ואם ירדוף אחרי רצונו יהפוך לאמן עני ודל עם נפש מיוסרת וחורים בכיסים.

אז תרשו לנו לסבר את האוזן ולהחליף אמונות תפלות: הציור שנמכר בסכום הגדול ביותר בהיסטוריה, יציאת האומנות "סלבדור מונדי" של ליאונרדו דה וינצ'י, נמכר ב-2017 במכירה פומבית בסכום עתק. אתם יושבים? 450 מיליון דולר. מעל למיליארד שקלים הועברו מהקונה למוכר כדי שהוא יוכל לתלות את הציור בגאווה בביתו (האמת שהציור לא נתלה בביתו, כי אם בספינת הפאר שלו). תזכירו לי מה מחירי הדירות בימינו? איזו דירה אפשר לקנות במיליארד שקלים בימינו, ואיך בכלל אפשר להשוות אותה לבד קנבס עם משיכות מכחול עליו? אל תתבלבלו, מדובר בשוק שמגלגל עשרות מיליארדי דולרים בשנה באופן בינלאומי, ומי שמניח ידיו על יצירות מבוקשות בהחלט יכול למכור אותן במחירים גבוהים.

אז נכון, עשרות המיליארדים שמתגלגלים להם בשוק האמנות לא מתקרבים לביליוני הדולרים בשוק המניות הסטנדרטי יותר, אבל זה עדיין שוק חי ובועט. בשנים האחרונות יותר ויותר משקיעים ברחבי העולם מצטרפים אל הרכבת הזו, כאשר את הרכישות והרווחים הגדולים באמת עושים, איך לא, העשירים מהאלפיונים הראשונים. בשוק הזה אין הצמדות למדדים וריביות, מה שמגדיר את ההשקעה הזו כהשקעה נישתית למדי, ומהצד השני שלי המטבע מדובר בהשקעות עם נזילות מאוד נמוכה.

 

כמה שווה יצירת אומנות?

שוק האומנות הוא אולי השוק היחיד שלא עובד לפי היצע וביקוש. אותה יצירת אומנות של ליאונרדו דה וינצ'י שנמכרה ב-450 מיליון דולר בשנת 2017, לא קיבלה הצעות רכישה של מאות מיליוני דולרים פעמיים בשבוע לבעליה לפני הרכישה הזו. נשאלת השאלה, אם היצע וביקוש לא קובעים את המחירים של יצירות האומנות, מה כן קובע מחיר של יצירה?

הרבה יותר מאיכות היצירה עצמה, שגם משחק תפקיד (ציור יפיפה ומדהים ימכר באופן כללי במחיר גבוה יותר מציור פשוט), הערך של יצירה מושפע גם מהאמן שיצר אותה, המוניטין וכמה שהוא מוכר לציבור. אם יש סיפור היסטורי ידוע לכל סביב האמן או היצירה, זה מקפיץ את ערך היצירה מאוד.

יצירות מקוריות של סלבדור דאלי וליאונרדו דה וינצ'י, שמות שכולנו מכירים וחקוקים בדפי ההיסטוריה, ימכרו במיליוני דולרים, בעוד שלי יש מכר בשם גיא שמצייר מאוד יפה והוא אמן בלב ובנפש, ומצליח למכור את הציורים שלו במאות ולפעמים גם באלפי שקלים. היצירות שלו בדרך כלל נקנות באופן חד פעמי ונתלות לנוי, ולא נמכרות מחדש כאילו היו השקעה, בניגוד ליצירות של דה וינצ'י ודאלי, שעשויות, אחרי כמה שנים מרגע הרכישה, להמכר מחדש במחיר רווח.

 

כל האמצעים כשרים

חסכתם שקל לשקל, והחלטתם לבקר במכירה פומבית או יריד מכירות של יצירות אומנות. ראיתם פסל מרהיב והחלטתם לרכוש אותו, ולהציב אותו בסלון הבית שלכם. אחרי כמה שנים נמאס לכם מהפסל או שאתם מתכננים לעבור דירה, ולא רוצים להוביל את הפסל לדירה החדשה. אתם מוציאים את הפסל למכירה ומתחילים לנסות לאתר לקוחות פוטנציאליים. בניגוד לשוק ההון – פה אין רגולציה בכלל וכל האמצעים כשרים.

כל דרך שבה תצליחו לנפח את שווי הפסל מקובלים. אתם יכולים להפעיל מאמצי מכירות, לפאר את היצירה והאמן, ליצור באז תקשורתי ויחסי ציבור או לרכב על טרנד אומנותי כשאתם מנסים למכור את הפסל. אם אתם מתעניינים בנוגע לרכישה של פסל כזה (או כל פריט אומנותי שהוא), דעו לכם שאם האמן אנונימי וחסר שם והמוכר אנונימי ולא מוכר ובעל שם, ככל הנראה את היצירה הזו אתם קונים לא להשקעה, אלא יותר כי אתם אוהבים אותה ומתחברים אליה. אם האמן או המוכר לא מוכרים ובעלי שם, כנראה אין ליצירה ערך סחיר, והיא תמכר או תקנה בעתיד אך ורק לפי כמה שהיא יפה ומוצאת חן בעיני קונה. אם מדובר באמן בעל שם, זה כבר נותן ערך השקעתי ליצירה, ויש בתי מכירות מוכרים וגדולים (בין השאר, כאלו שמחזיקים יצירות של דאלי ודה וינצ'י, לדוגמא) שידועים וגם יצירות מידיהם הם בעלי ערך מסחר גבוה.

 

קרנות השקעה באומנות

אם אתם לא רוצים להפוך את ההשקעה באומנות לעסק צד או עסק של ממש, ולהשקיע ביצירות לפי רצונכם והתקציבים שלכם ולנסות למכור אותם במחירי רווח, תוכלו פשוט להשקיע בקרנות השקעה באומנות. קרנות אלו משקיעות בתיק של כמה יצירות אומנות, ובניגוד לשוק המניות הן לא נסחרות על בסיס יומי או כמעט יומי, אלא פעמיים בשנה בלבד. קרנות ההשקעה האלו הן לא לכל אחד, מאחר והן בדרך כלל חסומות למשקיעים מן השורה עם סכומים של מאות אלפי שקלים השקעה, והנזילות שלהן נמוכה. חלק מהקרנות האלו עוסקות בהשקעה סביב יצירה בודדת, וחלק סביב מספר יצירות אומנות. 

 

כמה מרוויחים מזה, נשאר משהו בכיס?

רבים הכלכלנים שמגדירים את ההשקעה באומנות להשקעה יותר עבור הנפש ופחות עבור הכיס. לטענתם, זוהי נחלתם של עשירים סנטימנטליים, ולא של כאלו שמחפשים להרוויח. הכלכלנים האלו צודקים, מעטים האנשים שמשקיעים באומנות בשביל רווח, מה שיותר נפוץ הוא שעשירים קונים יצירות מרהיבות כי הן מרהיבות והם מתחברים אליהן, או שעשירים מאוד קונים יצירות של אמנים מוכרים מאוד בשביל השם והגאווה בהצבת היצירה אצלהם בבית (או בספינת הפאר שלהם).

הכסף הגדול, כאמור, נמצא או בהשקעות בקרנות אומנות שבהן ההשקעה בדרך כלל גדולה והנזילות נמוכה, או ברכישה של יצירות מוכרות של אמנים מוכרים. אם מדובר באמן פחות מוכר, כזה שיוצר יצירות יפות אבל הוא עוד חי ולא מוכר לציבור מדפי ההיסטוריה, הערך של יצירה יכול להיות מאוד מאוד תנודתי. כדאי מאוד, אם אתם משקיעים ביצירה של אמן כזה, שהיא תהיה יפיפיה ומרהיבה באמת, מאחר והערך שבו תצליחו למכור אותה מוגבל לכמה הקונה יאהב את היצירה והיא תמצא חן בעיניו. אין ערך מוסף מלבד הערך האומנותי של היצירה בכזה מקרה.

 

מתי לקפוץ על הרכבת, ומתי למכור יצירת אומנות שקניתי?

קודם כל, נבהיר כי מדובר בהשקעה לטווח ארוך, וכאמור – עם נזילות נמוכה. אל תצפו לקנות היום ולמכור בעוד שבוע. אם אתם מזהים "כוכב עולה", אמן יוצר שמתחיל להיות סביבו באז תקשורתי או הכרות לציבור – שם אתם צריכים להכות ולרכוש כל עוד המחירים זולים או סבירים, מאחר ותוך זמן קצר אם אכן אותו אמן יהפוך למוכר ובעל שם, היצירות שבידיכם יהיו שוות הרבה, הרבה יותר.

ישנם אומנים רבים שיצירות פרי ידיהם נמכרו לפני 30 או 40 שנה במחירים מגוחכים, והיום אותן יצירות נמכרות במיליוני דולרים. אם אתם לא עשירים שמעוניינים לרכוש יצירות של אמנים מוכרים במחירים מופקעים כדי למכור או להתגאות שהיצירה שייכת לכם, כדאי מאוד שתתחילו להסתובב בירידי אומנות, בהן מוצגות יצירות במחירים ריאליים בגלריות מקומיות. תוכלו לרכוש יצירות יפות כדי להנות מהן לנפש ולנוי, או לרכוש יצירות במחיר סביר ולנסות למכור אותן במחיר רווח. הסיכון נמוך, אבל הסיכוי לתשואה (כלשהי) גם נמוך, בכזה מקרה.

 

שוק האומנות בארץ

שוק האומנות הוא שוק בינלאומי, פה בארץ הוא קצת פחות חי ובועט, אם כי יש בו פעילות גם בארץ. בארץ ישנם מעט אספני אומנות. רני רהב איש היח"צ הוא אחד המוכרים שמתעסק ונהנה מאספנות של יצירות אומנות, והוא אף משאיל חלק מהיצירות שבבעלותו למוזיאונים ברחבי הארץ. היצירות הכי נסחרות בארץ שייכות לאמנים משנות השישים והשבעים, לשמות המוכרים בתחום האומנות כגון סיגלית לנדאו, מיכל רובנר, אורי גרש ויהודית סספורטס. יצירה פרי ידיהם של האומנים המוכרים שציינו יכולה להמכר בכמה אלפי דולרים, ועד סכומים של כ-20,000 דולר ליצירה. 

 

אזהרה: זייפן לפניך

לצערי הרב, מדובר בשוק שבו לא רק קל לדעת מראש איזו יצירה כדאי לכם לרכוש וערכה יקפוץ בקרוב, גם הגניבות והזיופים חוגגים. דרשו קבלת מקור מהאמן, ואם אתם לא קונים ישירות מהאמן, דרשו הוכחות, מסמכים, קבלה ותעודת אוטנתיות.

 

אזהרה נוספת: שמרו על היצירות שבידיכם!

יצירה שרכשתם תאבד מערכה אם מצבה הפיזי לא נשמר היטב. לפני רכישה וודאו שהיצירה עשויה מחומרים טובים ועמידים, והמנעו מטמפרטורות קיצוניות בקרבת היצירה. הזהרו מאפסון של יצירות במחסנים מעופשים מכיוון שתוך זמן קצר היצירה תפגם על ידי עכברושים או מזיקים אחרים. יש גם כללים נוספים – יש למסגר ציורים, במידה והציור הוא על בד, ממסגרים ללא זכוכית, במידה והציור הוא על נייר, יש למסגר עם זכוכית אבל אסור שהזכוכית תהיה קרובה מידי לנייר שעליו הציור מצוייר.

ישנם חומרים מיוחדים שאפשר למסגר איתם וזכוכיות מיוחדות שניתן למסגר איתם, שישמרו על היצירה ויאריכו את חיי היצירה וידאגו שפיזית היא תשאר במצב כחדש. גשו לאנשים שמתמחים במסגור אומנות, לא כל נגר או חנות שמציעה מסגרות ידעו איך לעשות זאת טוב עבורכם. את יצירות האומנות שלכם נקו בעדינות עם מברשת וללא מים.

נשמח לעמוד לשרותכם בכל נושא

השאירו את פרטיכם
ונציגנו יחזרו אליכם בהקדם

כתבות נוספות בנושא