ארנפלד סוכנות לביטוח

המשמעות של משיכת כספי פיצויים מהחיסכון הפנסיוני

רבים הישראלים, ודאי בימים אלו של חוסר וודאות פיננסי, אשר נמצאים במצב בו הם תקועים ללא הכנסות כלל או שההכנסות אינן מספקות על מנת לכסות את ההוצאות החודשיות, שואלים את עצמם מהיכן להשיג תזרים כספים אשר יצליח להחזיק את הראש מעל המים. במקרים רבים פונים אותם אנשים אל החיסכון הפנסיוני ומושכים את כספי הפיצויים אותם משמעותית קל יותר למשוך מאשר את רכיב הפנסיה. אך לא רק באנשים אלו מדובר, אנשים צעירים רבים ללא ניסיון פיננסי בוחרים למשוך את כספי הפיצויים לאחר פיטורים או סיום העסקה, גם במידה ואין הדבר היה הכרחי

במאמר זה יחולק לשלושה חלקים, ראשית אנו נסביר על רכיב הפיצויים הנמצא בהפרשה הפנסיונית, בחלקו השני של המאמר אנו נבחן האם פעולת המשיכה כדאית ובחלקו האחרון נבחן במידה ואדם החליט למשוך את כספי הפיצויים כיצד ניתן לעשות זאת באופן המיטיבי תוך שהוא מפסיד פחות ככל האפשר.

 

מהו רכיב הפיצויים בחיסכון הפנסיוני

כאשר אדם שכיר עובד, הוא והמעסיק מפרישים מדי חודש בשיעור של כ-12.5% ממשכורת עובד, 6% על ידי העובד ו-6.5% מהמעסיק. כספים אלו הולכים לחברת הפנסיה לטובת שני אפיקים מרכזיים שונים, האחד תגמולים והשני לטובת הפיצויים. כאשר רכיב הפיצויים מהווה חלק ניכר מההפרשות אותן מבצעים העובד והמעסיק מדי חודש. בהתאם לחיסכון הפנסיוני המקובל כיום רכיב הפיצויים מהווה בין 32 ל-40 אחוזים מסך ההפרשה החודשית של העובד. כלומר, במידה ואדם מושך כספים מכספי הפיצויים שלו הוא למעשה מושך חלק משמעותי מהפנסיה שלו.

כספי הפיצויים אינם חוזרים למעסיק בשום סיטואציה לא משנה כיצד הסתיימו יחסי ההעסקה. אין זה משנה אם העובד התפטר, פוטר או שפשוט הסתיים חוזה העסקתו. ברירת המחדל עם סיום העסקתו של העובד היא כי כספים אלו יכנסו לחיסכון הפנסיוני של אותו אדם. עם זאת, במידה והמעסיק מסכים לכך, עם סיום העסקתו של העובד, יכול העובד למשוך את כספי הפיצויים או את חלקם, באופן יחסית פשוט, זאת בשונה מרכיב הפנסיה אותו יותר מורכב והמיסוי על כך גבוה במיוחד. מרגע שנתקבל אישור המעסיק, הליך זה מתנהל למול קופת הגמל אשר הייתה אחראית לקופת הפנסיה של אותו עובד.

 

מה ההשלכות של משיכת כספי הפיצויים מהחיסכון הפנסיוני והאם זה כדאי?

במקרה זה אנו נתחיל מהשורה התחתונה, למרבית האזרחים במדינת ישראל מאד לא כדאי למשוך את כספי הפיצויים מהחיסכון הפנסיוני, ופעולה זו עתידה לעלות בהפסד של עשרות אלפי שקלים בעבור המושך. עם זאת, ישנם מספר חריגים אשר ייתכן וכדאי להם למשוך את כספי הפיצויים.

בעבור מרבית האוכלוסייה אשר שייכת למעמד הביניים, הרכיב של החיסכון הפנסיוני הוא כאמור כשליש מהפרשות הפנסיוניות של ציבור העובדים, ובהתאם לכך אדם אשר מושך את כספי הפיצויים מפסיד שליש מהפנסיה העתידית שלו. לכן גם דברי משרד האוצר הינם ברורים בנושא והוא ממליץ שלא למשוך את כספי הפיצויים, דבר אשר יוביל לפגיעה בקצבת הפנסיה החודשית של אותו אדם בהמשך חייו.

חשוב להבין, לא מדובר במשיכת כספים על חשבון העתיד שלך בלבד, אלא בהפסד משמעותי יותר. כספי הפנסיה מושקעים וגדלים במהלך התקופה שהם נמצאים בקופת הפנסיה, ובהתאם לכך אדם מושך את הכסף מפסיד את התשואה של כל השנים אשר כסף זה היה אמור לצבור. ההפסד הכספי הוא משמעותי יותר מאחר והחיסכון הפנסיוני מניב תשואה וככל שמפרישים סכומים גדולים יותר בקופה ומוקדם יותר כך גם קצבת הפנסיה גדלה באופן משמעותי.

במידה ואדם מושך את כספי הפיצויים כל פעם כאשר הוא מסיים לעבוד במקום עבודה מסוים, קצבת הזקנה תקטן בהתאם בשיעור של כשליש, כאשר הסכום אותו הוא לא יקבל כמבוגר הוא גדול משמעותית מהסכום אותו קיבל כאשר משך את כספי הפיצויים. לכן משיכת כספי הפיצויים אינה פעולה מומלצת ומשמעותה פגיעה אקוטית בביטחון הכלכלי שלכם בגיל הפנסיה.

במידה וזה לא שכנע אתכם, כל סכום אשר נמשך מהפנסיה ב-32 השנים שקדמו לגיל הפנסיה מוריד משיעור הפטור ממס אשר זכאים גמלאים לקבל על קצבת הזקנה שברשותם. כל אדם אשר יוצא לפנסיה מקבל פטור ממס על הון בסכום של 796,536 ₪, נכון לשנת 2020. במידה ואדם מושך כסף קודם ליציאתו מהפנסיה פטור זה קטן בשיעור המשיכה כפול 1.35 המהווה מעין קנס על התנהגותו מטעם מס הכנסה. כלומר אם למשל אדם משך 100,000 ₪ מרכיב הפיצויים הפטור ממס לו הוא זכאי קטן ב-135,000 ₪ וכעת עומד על 661,536 ועל כל סכום מעבר הוא עתיד לשלם מס מדי חודש בקבלת הקצבה החודשית.

 

עם זאת ישנם שני חריגים להם ייתכן וכדאי למשוך את כספי הפיצויים:

  • במידה וסכום הפנסיה החודשי של העובד נמוך מ-1,372 ₪ – כאשר החיסכון הפנסיוני הצפוי לעובד הוא נמוך, ייתכן ויהיה זכאי לקבלת השלמת הכנסה לקצבת זקנה הרגילה. קצבת הזקנה המוגדלת הינה בשיעור של 3,327 ₪ ליחיד או 5,117 לבני זוג (עדכני לשנת 2020).

אחד התנאים לקבלת קצבת הזקנה המוגדלת היא כי הפנסיה של העובד היא נמוכה מ-1,372 ₪ לחודש או לחילופין 2,163 ₪ ולו ולבת זוגתו. לפי כלל אצבע גס שכל 200,000 ₪ בחיסכון הפנסיוני שווה לכדי 1,000 ₪ בקצבה החודשית, ייתכן ואדם ירצה לצמצם את גודל הפנסיה מתוך הבנה שעדיף לו לקבל את כספי הפיצויים, פנסיה נמוכה יותר וקצבת זקנה מוגדלת. זה כאמור רלבנטי כאשר הרכיב הפנסיוני עצמו הוא נמוך.

עם זאת, בידה ובוחרים באפשרות זו, חשוב לשים לב כי עומדים בכל הקריטריונים לקבלת השלמת הכנסה לקצבת הזקנה. טעות במקרה זה כאשר הרכיב הפנסיוני הוא גם כך נמוך עלול להיות בעל השלכות לא פשוטות בכל.

  • במידה והפנסיה של העובד גבוהה – במידה ואני מעוניין להשקיע באופן עצמאי לטובת הפנסיה שלי באמצעות כספי הפיצויים – משיכה של רכיב הפיצויים פוגעת כפי שפירטנו בשיעור הפטור ממס מקצבת הפנסיה, אך היא בנוסף גם מקטינה את גובה הפנסיה, שכן כעת הקצבה נמוכה יותר ללא כספי הפיצויים.

בהתאם לכך, ייתכן כי כדאי לאדם הבקיא בתחום לקחת את כספי הפיצויים שלו ולהשקיע אותם באופן עצמאי ולהגיע לתשואה אשר יותר גבוהה . ההמלצה היא לעשות זאת רק כאשר ישנה קצבת פנסיה חודשית גבוהה באופן מספק אשר ניתן יהיה להתקיים ממנה ולגוון את מקורות ההשקעה שלי לתקופת הגיל השלישי, ולא לעשות זאת כאשר ולהגדיל את הסיכון על חשבון כספים אשר מיועדים לגיל בו קשה לעבוד וישנם הוצאות רבות.

 

כיצד למשוך כספים באופן:

במידה והחלטנו על אף ההמלצות הרבות למשוך את כספי הפיצויים, או שמא אנו מעוניינים להשקיע את אותם כספי פיצויים באופן עצמאי, כדאי לדעת  כי ישנה אפשרות לקבל פטור ממס על משיכת כספים אלו כאשר עומדים השני קריטריונים:

  1. גובה כל הסכומים המשולמים לעובד במצטבר בשל סיום עבודתו אינו עולה על שכר חודשי אחד עבוד כל שנת עבודה. כלומר במידה והמשכורת של העובד היא 6,000 ₪ והוא עבד במשך שלוש שנים, סך כל התשלומים לא יכול לעבור 18,000 ₪ על מנת להיות זכאי לפטור ממס.
  2. גובה כל הסכומים המשולמים לעובד במצטבר בשל סיום עבודתו אינו עולה על 12,420 ₪ לכל שנת עבודה. כלומר במידה ואדם עבד שלוש שנים כמו בדוגמא הקודמת, הסכומים המשולמים לו חייבים להיות נמוכים מ-12,420*3 על מנת להיות פטורים ממס.

במידה והסכומים גדולים מכך, ניתן לקבל פטור ממס עד לסכום התקרה ולשלם מס על היתרה בלבד. במידה ואדם עובר את התקרה, עדיף לו לפרוס את קבלת הפיצויים על פני מספר שנות מס, דבר שהוא אפשרי מבחינת מס הכנסה, מאשר לקבל את הכסף בפעם אחת ולשלם מס בנוסף על כל ההפסדים אותם פירטנו בפרק הקודם.

 

לסיכום

לסיכום, משיכת כספי הפיצויים מהפנסיה של העובד אינה פעולה כדאית למרבית האוכלוסייה, ואנו ממליצים בחום להימנע מהדבר ככל והדבר מתאפשר ולנסות לפנות  לאפיקים אחרים על מנת להכניס תזרים כספים. עם זאת ישנם אנשים בעלי הכנסה גבוהה במיוחד או בעלי פנסיה נמוכה ביחס לשיעור המינימום, אשר ייתכן וכדאי להם למשוך את רכיב הפיצויים מהחיסכון הפנסיוני. בכל מקרה, ככל שאדם החליט כי הוא מעוניין למשוך את כספי הפיצויים, עליו לעשות זאת באופן נבון ולבחון את הסכומים אשר פטורים ממס ולמשוך בהתאם במטרה לצמצם את הפסדיו או לחילופין להגדיל את רווחיו כתוצאה ממשיכת הפיצויים.

תמונה של קובי ענבר
נשמח לעמוד לשרותכם בכל נושא
השאירו את פרטיכם
ונציגנו יחזרו אליכם בהקדם
כתבות נוספות בנושא
שלום, אני מעוניינ/ת לייצור קשר עם סוכן ביטוח, אשמח לקבל פרטים.