ארנפלד סוכנות לביטוח

ביטוח נסיעות לחו"ל בצל הקורונה – איך זה ישפיע על המחיר ועל היקף הכיסוי

מיליוני ישראלים ניצלו בשנים האחרונות את מדיניות 'שמיים פתוחים', לטובת ביקור ונופש במדינות רבות ברחבי העולם. הכל נעצר עם פרוץ מגיפת הקורונה, שהשביתה לאורך חודשים ארוכים את הטיסות הבינלאומיות. בשבועות הקרובים, צפויות הטיסות לשוב לארץ וממנה, ואיתן גם ביטוחי הנסיעות, שנדמה כי הן חיוניות בתקופה זו יותר מתמיד.  

שוק ביטוחי הנסיעות לחו"ל בעת האחרונה

אנו, הישראלים, תמיד אהבנו ועדיין אוהבים לטוס לחו"ל, והרבה. החל מסוף שבוע בפריז ועד חצי שנה ויותר במזרח – אנו אוהבים להיכנס ולצאת מנמל התעופה בן גוריון לעתים תכופות, מה שהופך אותו לאחד מנמלי התעופה העמוסים בעולם ביחס לגודל האוכלוסייה המקומית.

כתוצאה מתרבות הנסיעות לחו"ל הענפה הזו, שוק ביטוחי הנסיעות היה משוכלל ומשומן היטב, וכמעט ולא היה ניתן למצוא בו הפתעות.

זאת במיוחד בעשור האחרון, כאשר פלטפורמות מקוונות (מבוססות היטב באתרי אינטרנט) לרכישת כרטיסי טיסה הפכו לנפוצות מאוד – ובדרך כלל כללו גם הצעות לביטוחים, בדגש על ביטוח עבור הטיסה עצמה (למשל, במקרה של ביטול טיסה), ושל הכבודה הנלוות לטיסה.

כיצד השפיע משבר הקורונה על שוק ביטוחי הנסיעות לחו"ל?

הטלטלה הגדולה של משבר וירוס הקורונה הבינלאומי הביאה את שוק הנסיעות למצב חסר תקדים, שמעולם לא נראה כמותו. המצב החדש הפתיע את כולם, הן בהיקף שלו והן בקצב שינויי ההגבלות וההנחיות בארץ וברחבי העולם.

יחד עם זאת, בשבועות האחרונים נשמעות שמועות, לפיהן יחל ממש בקרוב, תהליך פתיחת השמיים בישראל לנכנסים וגם ליוצאים.

על רקע שמועות נוספות של פתיחות של שדות תעופה שונים ברחבי העולם, גם עבור ישראלים, אולי עוד מוקדם לארוז את המזוודות, אבל כדאי להתחיל להתכונן לעולם ביטוחי הנסיעות החדש.

דברים רבים נותרו כפי שהיו, אך ישנם שינויים שכדאי לתת עליהם את הדעת, על מנת להתאים את הביטוח בדיוק לצרכיכם ולאור המצב החדש.

לאילו מדינות מותרת הנסיעה לחו"ל ומי יחוייב בבידוד

אלה שאלות שעדיין קשה לענות עליהן, משום שההנחיות משתנות לעתים תכופות מאוד. יחד עם זאת, ישנה רשימה מתגבשת של יעדים שכדאי להכיר, והכי חשוב – צריך לדעת שניתן להתעדכן ישירות באתר משרד התחבורה.

בכל אופן, העובדה שהרשימה וההנחיות משתנות כל העת משפיעה אף היא על שוק הביטוחים, כפי שתוכלו לקרוא בפירוט בהמשך.

התכנון הוא שלקראת סוף אוגוסט, (כשמדובר באופן רשמי על השבוע של ה-16 באוגוסט) השמיים בישראל ייפתחו ליוצאים ונכנסים – בכפוף למתווה מסודר ומוגדר שיבטיח את בריאות הציבור ברמה המקסימלית המתאפשרת.

יעדים שבהם שיעור התחלואה בקורונה נמוך ייחשבו כמדינות "ירוקות", ואלה השבים מהן לא יצטרכו להיכנס לבידוד כלל.

לעומת זאת, השבים ממדינות "אדומות", כלומר מדינות בהן שיעור התחלואה גבוה, כן יצטרכו להיכנס לבידוד. אולם, ייתכן מאוד שזמן הבידוד הנדרש יתקצר, ולא יהיה 14 ימים כפי שהוא כיום.

האם נדרשת בדיקת קורונה?

הדרישה לתוצאה שלילית מוכחת בבדיקת קורונה בטרם הכניסה למדינה מסוימת, הולכת והופכת לדרישה מקובלת במדינות רבות.

לכן, עוד בטרם היציאה מהארץ, תצטרכו לעבור בדיקת קורונה ולקחת איתכם את התוצאות השליליות הרשמיות.

בהיעדר תוצאות אלה, לא תורשו כלל לצאת מהארץ. ככל הנראה, עמדות בדיקה מהירות תוקמנה בשדה התעופה (המכרז וההקמה עדיין בשלבי תכנון), וייכללו בתהליך הבידוק טרם הטיסה.

אילו מדינות כבר פתחו את שעריהן לישראלים?

אוקראינה וארה"ב כבר פתחו את שעריהן עבור ישראליות וישראלים, אך מלבדן נכון להיום – עקב נתוני התחלואה הגבוהים מאוד בישראל – שאר המדינות לא מאפשרות כניסת ישראלים.

הנחיה זו עתידה להשתנות כאשר נתוני התחלואה יירדו, ועד אז – רכישת כרטיסי טיסה כמוה כהימור מושכל, וזהו סיכון המגולם כמובן בביטוח הנסיעות אותו תקנו.

המגעים הנוכחיים לפתיחת שמיים הדדית הם בין ישראל ובין קפריסין ויוון השכנות, וכן בולגריה ומונטנגרו.

אולם, כאמור, ככל שרמת התחלואה בישראל תיכנס לשליטה, הערפל סביב הסוגיה יתבהר, ישראל תוכל להרחיב את הרשימה, ונוכל לתכנן, לראות טיסות זמינות, להזמין כרטיסים – וסוף סוף לטוס למגוון מדינות.

ההיבטים החדשים שיש לקחת בחשבון: השלכות על הנסיעה והשלכות על הכיסוי הרפואי

כאשר מתחילים לחשב ביטוח נסיעות בימי קורונה, ישנם שני היבטים שונים שיש לקחת בחשבון: הנסיעה עצמה, הסובלת מאי וודאות לאור ההנחיות של הממשלות השונות, והכיסוי הרפואי – שכעת נאלץ להתמודד עם איום פוטנציאלי נוסף שלא היה בעבר.

קודם כל – כרגע עוד לא ניתן לרכוש כרטיסים לרוב היעדים שאולי אתם מעוניינים לטוס אליהם. גם אם הטיסות קיימות ומופיעות בתכנית הטיסות של נתב"ג, הן לרוב יהיו פתוחות עבור אזרחים או תושבים של מדינות היעד, ובאמצעות דרכון ישראלי לא תוכלו לעלות עליהן.

אולם, כאמור, המצב עתיד להשתנות עם שינוי המדיניות בישראל (החל מה-16 באוגוסט) ועם הירידה המיוחלת בשיעורי התחלואה.

אבל, גם אחרי רכישת הכרטיסים כשתתאפשר – יש לקחת בחשבון שבימי קורונה דחייה או ביטול של טיסה הם תרחישים סבירים יותר מאשר בעבר.

העולם עדיין נמצא בשלבי למידה של המציאות החדשה, וייתכן שמדינה ירוקה שתהיה פתוחה לישראלים בקרוב, תסגור שוב את שעריה, בין אם בגלל התחלואה בישראל ובין אם עקב הסתבכות פנימית עם הקורונה.

הסוגיה הנוספת היא כמובן הכיסוי הבריאותי. גם כאן ישנו ערפל שהולך ומתבהר עם ככל שהזמן עובר והמחקר משתפר, אולם עדיין קיים.

ולכן, אוכלוסיות שמוגדרות כיום בסיכון, ככל הנראה יצטרכו לקבל התייחסות נפרדת בפוליסת הביטוח הרפואי שלהם לפני הנסיעה לחו"ל.

קיצור או ביטול נסיעה הם תרחישים סבירים

מדיניות הביטולים וההחזרים של חברות התעופה השונות עשויה להשתנות מדי יום ביומו. בכל אתר אינטרנט של חברת תעופה, תוכלו למצוא את התיבה המסבירה במעין "גילוי נאות" שלאור המציאות של הווירוס המדיניות יכולה להשתנות.

בהתאמה, חברות הביטוח השונות המציעות ביטוחי נסיעה לחו"ל, יכולות גם הן לשנות את המדיניות בכל יום ובהתאם לכל נסיעה ספציפית. אי לכך, חשוב להיות מודעים למדיניות הספציפית ברגע הרכישה, ולא להסתפק בהבנת המדיניות הכללית והזמנה של כרטיסים וביטוח בזמן אחר.

מומלץ לשקול להוסיף כיסוי נוסף כחלק מפוליסת הביטוח לביטול הנסיעה, עקב אי – הוודאות הגבוהה הן לגבי קיום הטיסות, והן לגבי מדיניות הביטולים של חברות התעופה ושל חברות הביטוח. מעבר להבטחה של החזר כספי, כאב ראש רב ייחסך, ותוכלו לטוס, ככל שיתאפשר כמובן, בשקט הנפשי המירבי, דבר שהוא מאוד חיוני בימים אלה.

חישבו על קיצורי נסיעות

הניסיון מהתקופה שקדמה לסגרים הכלליים שהוטלו תחילה בערים מסוימות באירופה ומהר מאוד על פני מדינות שלמות – הוא הצורך בקיצור נסיעה. מאות ישראלים נאלצו לשוב על עקבותיהם ולחזור לישראל בטרם הסתיימה החופשה המתוכננת שלהם, וזאת על ידי רכישה של כרטיס טיסה נוסף מבלי לבטל את הטיסה המתוכננת חזור.

לפיכך, ומכיוון שלא ניתן לדעת האם מצב זה יחזור על עצמו, כאשר היעדים ייפתחו לקהל הישראלי – מומלץ להתעניין בביטוח לקיצור נסיעה, ולא רק בביטוח לביטולן. גם עניין זה אפשר לקנות במחיר של תוספת תשלום שקט נפשי וכן ודאות גבוהה יותר.

ההשלכות על הכיסוי הרפואי

כאמור, מסתמן שהמתווה שיאושר לחידוש הטיסות יכלול חובת בדיקת קורונה בטרם היציאה מהארץ. באופן זה, הטסים והטסות יוכלו להיות בטוחים שאינם נשאים של קורונה בעת היציאה. אולם, עדיין ישנם מאפיינים שונים של לקוחות ושל מדינות שיכולים להשפיע על מחיר הביטוח.

ראשית, חברות ביטוח צפויות לגבות תשלום גבוה יותר עבור נסיעות ליעדים עם שיעורי תחלואה גבוהים יותר – גם בקרב מדינות ירוקות.

חשוב מכך – בהתאם למאפיינים דמוגרפיים של הלקוחות הפוליסה יכולה להשתנות. למשל, ככל הנראה עבור לקוחות מעל גיל 60 יוצעו ביטוחי בריאות יקרים יותר, עקב העובדה שווירוס הקורונה פוגע יותר באוכלוסיית הגיל הזו.

אם הטיסה שלכם לחו"ל היא קצרה, ודאו שאינכם מוסיפים סכומים גבוהים מדי על הביטוח הרפואי (בהשוואה לתקופה לפני הקורונה), שכן בדרך כלל הניסיון מראה שגם לאחר הדבקה בקורונה – עוברים כמה ימים עד שהתסמינים מופיעים. כלומר, ייתכן שאם חלילה נדבקתם בנגיף בזמן שהותכם בחו"ל – התסמינים יופיעו כשכבר תהיו בחזרה בארץ.

ישנם מקרים בהם תהיו זכאים להחזר מלא ללא ביטוח

שימו לב – במקרה שהנסיעה מתבטלת עקב הנחיה של משרד הבריאות, למשל, הנחיה חדשה שלא לטוס למדינה מסוימת – תוכלו להיות זכאים להחזר מלא של כרטיס הטיסה, ללא קשר לביטוח הנסיעות שלכם. בנוסף, כמו בימים שלפני משבר הקורונה – החזר כספי מלא יתקבל גם אם הטיסה התבטלה עקב החלטה של חברת התעופה.

ניהול סיכונים חכם

לסיכום, השיקולים שעליכם לקחת בחשבון כאשר אתם רוכשים ביטוח נסיעות לחו"ל, השתנו מעט מאז תחילת משבר הקורונה, ועברו התאמה למצב החדש.

אורך הנסיעה שלכם יכול להשפיע על הצורך בכיסוי לקיצור נסיעה וכן בצורך בכיסוי רפואי מקיף יותר בהשוואה לביטוח רגיל. שיקול נוסף הוא שיעור התחלואה במדינת היעד של הנסיעה שלכם, גם אם מדובר במדינה שתזכה לתווית ירוקה.

לכן, ככלל, ככל מומלץ לנסוע למדינות בעלות שיעור תחלואה נמוך ובמגמת ירידה. המלצה זו נכונה גם מבחינת עלות הביטוח, אך חשוב מכל – למען בטיחותכם האישית.

מעל הכל, טיסות בעידן הקורונה יסבלו מאי ודאות רבה בחודשים הקרובים, ואולי אף תקופה ארוכה מזו.

לפיכך, עלינו להתרגל בתור לקוחות להיות מודעים יותר לביטוחים השונים ולסעיפים השונים, בייחוד אלה המתייחסים ישירות למצב החדש. בסופו של דבר, מודעות ועירנות הן המפתחות לרכישה חכמה ונבונה של ביטוח נסיעות המתאים ביותר לטיסה ולמצבכם האישי.

נסיעה טובה!

תמונה של קובי ענבר
נשמח לעמוד לשרותכם בכל נושא
השאירו את פרטיכם
ונציגנו יחזרו אליכם בהקדם
כתבות נוספות בנושא

ביטוח ספורט אתגרי

צניחה חופשית, באנג'י, טיפוס הרים, רפטינג וסקי מים יכולים להיות אטרקציות מטריפות מחוץ לישראל. הנופים ותוואי הדרך משתנים והחוויה בדרך כלל אקסטרימית ומאתגרת בהרבה ממה שניתן לבצע במדינתנו הצנועה.

קרא עוד »