ארנפלד סוכנות לביטוח

קרן השתלמות – מהי, למי יש פטור ממס ומתי אפשר לשחרר כספים

קרן השתלמות היא קרן שמטרתה לחסוך כסף בתוכנית חסכון לטווח בינוני של כמה שנים בודדות. אם אין בידיכם קרן השתלמות, אתם צריכים אחת, מאחר והיתרונות רבים וזו דרך מעולה לקבל מהמדינה צ'ופרים ולחסוך כסף שישמש אתכם תוך כחצי עשור מרגע שהתחלתם לחסוך.

מהי קרן השתלמות?

קרן השתלמות היא קופת חסכון, קופת גמל, שמאפשרת חסכון כדאי ומשתלם בתנאים מעולים לטווח בינוני. החסכון מזכיר באופיו בנקודות רבות חסכונות לטווח ארוך, ולכן קרן השתלמות היא אמצעי גם להנות מיתרונות אלו וגם לא להפטר מסכומי כסף גדולים לשנים רבות וארוכות. קרנות השתלמות היא אפשרות לחסכון גם לשכירים וגם לעצמאיים, עוסקים מכל הסוגים. במקור, קרן השתלמות הייתה קופת חסכון לצורך השתלמויות מקצועיות או כנסים מקצועיים עבור עובד, אך כיום השימוש של קרן ההשתלמות הוא ככל קופות הגמל והחסכון שקיימות – חסכון של סכום כסף לעתיד בתמורה להטבות עקב החסכון. קרן השתלמות היא הדרך היחידה נכון לימינו גם להפעיל חסכון לטווח בינוני ולא ארוך, וגם להנות מפטור ממס (תחת מגבלות נדיבות) בעת משיכת הכסף.

 

פטור ממס לשכירים ועצמאיים

הפקדות לקרן ההשתלמות פטורות מתשלומי מס הכנסה, כאשר העובד מפריש לכל היותר 2.5% מתוך המשכורת הקבועה שלו, המעסיק מפריש לכל היותר 7.5% (עד מקסימום של פי 3 ממה שהעובד מפריש), ובכל מקרה האחוזים הנ"ל נגזרים מתוך משכורת מקסימלית של כ-32,000 ש"ח (הסכום הזה אינו אבסולוטי והוא משתנה משנה לשנה לפי תקרת תוספת היוקר השנתית, מדובר בסכום שמוגדר כל שנה כפי 2 מתוספת היוקר השנתית. אפשר להפריש כספים מעבר למגבלות המתוארות כאן לעיל, אך עליהם לא יכול פטור מלא ממס, ויחול עליהם מס בשיעורים גבוהים יחסית (הכדאיות של מהלך שכזה מוטלת בספק וצריכה להיבחן על ידי איש מקצוע כל מקרה לגופו).

עצמאיים יקבלו את הטבת הפטור ממס ניתנת עבור הפקדות לחסכון של עד 7% מההכנסה החייבת ובכל מקרה לא יותר מ-263 אלף ש"ח בשנה. עצמאיים גם מקבלים את ההפקדות כמוכרת לחישוב מס על ידי רשויות המסים עד 4.5% מגובה ההכנסה החייבת. גם במקרה הזה, כדאי מאוד לכל עצמאי להפקיד את המקסימום האפשרי שייתן בידיו את כל ההטבות בצורה מקסימלית, עבור חישוב מדויק לעסק שלכם מומלץ להיעזר בבעל מקצוע – יועץ מס או רואה חשבון.

כדי להבהיר את גובה ההטבה העיקרית – הפטור ממס – ניקח לדוגמא עובד ממוצע שמרוויח כ-11 אלף שקל ברוטו בחודש, והמעסיק מפריש עבורו את המקסימום האפשרי – 7.5% בחודש, והוא מפריש 2.5% נוספים כמקובל. הטבת המסר שיקבל תהיה סביב ה-3,000-3,500 ש"ח בשנה. זה כסף!

 

בעיית המודעות וניצול הפוטנציאל שבקרנות השתלמות

במדינת ישראל, לצערנו, הפוטנציאל שבקרנות השתלמות לא מנוצל ולא ממומש היטב.

קצת פחות מ-40% מכלל העובדים השכירים במשק יש ברשותם קרן השתלמות, וחלק הארי של הטבות המס מהמדינה, כ-⅘ מסך ההטבות, נמסר בעיקר לאוכלוסיה במצב סוציואקונומי מעל הממוצע – עשירון עליון בלבד. למרות שהטבות המס הן צ'ופר מדהים שהמדינה מעניקה לתושבים, הוא מנוצל בעיקר דווקא על ידי השכבות עם השכר הגבוה יותר, וזה גורם לאי שיוויון ועיוות של רצונות הממשלה. מספר פעמים נעשו נסיונות לשנות את החוקים והסכומים סביב הטבות המס בעקבות אי השיוויון שנוצר בין השכבות הנמוכות והממוצעות ובין השכבות הגבוהות, אך ללא הצלחה. בכל מקרה, הגישה הזו היא כנראה מוטעת – במקום לבטל או להרע את התנאים לטובת התושבים, כמובן שעדיף להגביר מודעות ולעודד אזרחים מכל הסוגים והמצבים הכלכליים לפתוח קרנות השתלמות כך שגם אזרחים "ממוצעים" יהנו מהטבות המס אותם המדינה מציעה.

 

תוך כמה זמן ובאילו תנאים אפשר לשחרר את הכסף מקרן ההשתלמות שלי?

קרן השתלמות היא השקעה וחסכון לטווח בינוני של 6 שנים. כאמור, תוכניות חסכון אחרות שנהנות מהטבות מס הן בדרך כלל תוכניות חסכון פנסיוניות לטווח ארוך אותן לא ניתן לשחרר ללא מס עד גיל הפרישה. בחלק מהמקרים אפשר אפילו לשחרר את הכסף תוך חצי מהזמן, אם הגעתם לגיל פרישה, או למען מטרות מסויימות שהתכלית שלהם היא, כשם הקרן, עבור השתלמות מקצועית או עסקית. אפשר גם ואפילו מומלץ, אם יש בידיכם קרן השתלמות טובה ומשתלמת, למשוך את החסכון מעל ל-6 שנים ואפילו עד גיל הפרישה. אם אתם לא זקוקים לכסף או מעוניינים בו למטרה מסויימת, זה מאוד מומלץ.

 

אז, למה זה כל כך כדאי?

כאמור, הסיבה העיקרית היא הטבות המס שתקבלו על הכסף המופקד בקרן ההשתלמות. ההטבות שתקבלו במס הן סוג של החזר של עשרות אחוזים על הכסף המופקד. אין תשלום מס גם על הרווח שתצטברו בקרן. קרנות השתלמות מנוהלות בבתי השקעות או סוכנויות ביטוח המוכרים ועל פי רוב ניהול הכסף מקצועי ואחראי, תחת דמי ניהול נמוכים למדי, בצורה שאינה דומה למסלולי חסכון אחרים. ניתן לשנות את תמהיל ההשקעה ללא קנסות או מיסים, ולהעביר קרנות השתלמות בין חברות הניהול השונות בקלות ובמהירות, ללא תשלום.

 

אין לי קרן השתלמות, והשתכנעתי שכדאי שתהיה לי, מה עושים?

ראשית כל, אם אתם שכירים במקום מסודר, ארגון גדול, סביר להניח שיש לכם ואם אין לכם בהחלט מומלץ לדון על כך עם המעסיק שלכם. המקסים לא חייב להפריש עבורכם כסף לקרן השתלמות, אבל זה בהחלט מקובל ונפוץ, במיוחד אם מדובר בארגון גדול ולא בחברה קטנה. במידה ואתם עצמאיים, אני ממליץ שתפנו עוד היום לרואה החשבון או יועץ המס שלכם כדי לבדוק האם כדאי שתתחילו להפריש כספים לקרן השתלמות (וכנראה שכדאי, אצל עצמאיים זה כמעט וודאי), ואילו סכומים כדאי לכם להפריש. עצמאי יכול גם, בנוסף להפקדה חודשית, להתקרב לסוף כל שנה ולחשב את הסכום המקסימלי הכדאי לו להפרשה לקראת אותה שנה, ולבצע הפקדה נוספת בהתאם כדי להגיע לסכום המירבי שיצא לו הכי משתלם ובגינו יקבל את הטבות המס בשיעור הגבוה ביותר.

 

האם יש סוגים שונים או תמהילים שונים עבור קרן השתלמות ואיזו כדאי לי לבחור?

קודם כל, אנחנו ממליצים להתייעץ על המסלול הספציפי עם בעל מקצוע במידה ואתם יזמתם את הבקשה מול המעסיק שלכם, או אם אתם עצמאיים. במידה והמעסיק שלכם מפריש עבורכם לקרן השתלמות כברירת מחדל בארגון בו אתם עובדים, לרוב אתם משוייכים לתוכנית כדאית וטובה באופן טבעי.

ישנן תוכניות לקרנות השתלמות עם מאפייני סיכון שמשולבים במסחר בבורסה במניות, ישנם תוכניות סולידיות נטולות כל סיכון, ישנן תוכניות מגוונות שמפצלות את ההשקעה למספר אפיקים (מומלץ בכל מקרה!), וכאלו ששמות את כל הביצים בסל אחד (פחות מומלץ, כמובן). אם אתם צעירים יתכן ותשמחו לשלב תוכנית עם סיכון קצת גדול יותר מאחר והשקעה במניות לטווח ארוך היא בדרך כלל משתלמת ורווחית יותר מהשקעות סולידיות נטולות מסחר מניות, אך בגילאים מבוגרים יותר כדאי לעבור לתמהיל סולידי יותר שמאפשר יציבות אך כמובן גם רווח נמוך.

עליכם לקחת בחשבון שאם אין באפשרותכם לסגור את הכסף ל-6 שנים, יתכן וקרן השתלמות, באופן כללי, היא לא עבורכם. המקרים היחידים בהם ניתן לקצץ את משך הזמן בחצי, לכדי 3 שנים, הם מקרים שבהם אתם משתמשים בכסף להשתלמות מקצועית, או אם הגעתם לגיל הפנסיה, כפי שכבר נאמר. בנוסף, אם תצטרכו הלוואה בעתיד, תוכלו גם אז לקצר את 6 השנים ולהשתמש בכסף של הקרן כבסיס להלוואה, ולקבל תנאים מעולים שכן הלוואה כנגד כסף בתוכנית חסכון היא הלוואה שבה המלווה רגוע מאוד – קיים עבורכם כסף אמיתי ממשי כערבון.

 

פתיחת קרן השתלמות, ההתעסקות בה, שינויים וניהול – הכל מאוד פשוט, קל, מהיר ,נוח וכדאי!

מעבר בין קרן אחת לאחרת הוא פשוט ונוח. כל שעליכם לעשות הוא למלא כמה טפסים פשוטים קצרים וזריזים ולהגיש אותם לחברת הניהול. תוך ימים בודדים תעברו כך בין קרנות. ממש כמו בסלולר או בתחום התקשורת, אם בחרתם לעבור בין חברת ניהול אחת לאחרת, חברת הניהול שמקבלת אתכם אליה תעשה זאת בזרועות פתוחות ולכן תעזור לכם בכל התהליך, שגם ככה קצר וקולע.

משנסתיימו 6 שנים וניתן למשוך את הכסף מקרן ההשתלמות ללא מס, תקבלו את הכסף תוך ימים בודדים ולאחר הגשת בקשה פשוטה וקצרה, במהירות ובלי בעיות בדרך כלל. במידה והחוסך עבר מן העולם, מוגדרים מוטבים בעת הרישום לקרן השתלמות אליהם הכסף מועבר אוטומטית במקרה שכזה חס ושלום. אם לא הגדיר מוטבים, יעבור הכסף מקרן ההשתלמות אל היורשים החוקיים שלו, כך שהכסף בקרן השתלמות בכל מקרה לא הולך לאיבוד לעולם, תמיד הוא ינוצל והוא לא נמחק מזכות המשקיע.

דמי הניהול על קרן השתלמות הם בין חצי אחוז לאחוז בודד על הצבירה – דמי ניהול נמוכים וכדאיים עבור רוב האנשים.

לסיכום – אם אין ברשותכם קרן השתלמות, סיכוי טוב שאתם זקוקים ותוכלו להנות מאחת, עם הטבות המס, דמי הניהול הנמוכים, רווח יפה והשקעה שאפשר לפדות בזמן סביר – אין הרבה חסרונות. לצערע המודעות סביב קרנות השתלמות לא גבוה, וחלק מהרעיון בכתבה הזו הוא להגביר את המודעות וכך להביא עוד אנשים להשתמש בידע לטובתם הכלכלית.

תמונה של קובי ענבר
נשמח לעמוד לשרותכם בכל נושא
השאירו את פרטיכם
ונציגנו יחזרו אליכם בהקדם
כתבות נוספות בנושא
שלום, אני מעוניינ/ת לייצור קשר עם סוכן ביטוח, אשמח לקבל פרטים.